Κρήτη

Κορωνοϊός: Προληπτικά «λουκέτα» σε όλη την Κρήτη

Αναλυτικά οι δημόσιες υπηρεσίες και χώροι που παραμένουν κλειστοί – Ψυχραιμία συστήνει Κρητικός που έχει προσβληθεί από τον ιό

Τρία είναι μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Κρητικούς, που αρχίζουν να βλέπουν πιο σοβαρά την εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας από τον ιό, που χαρακτηρίζεται πλέον ως πανδημία και έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα μας.

Δήμοι σε ετοιμότητα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Δήμοι της Κρήτης απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ η μία μετά την άλλη οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς αναστέλλουν τη λειτουργία του ή λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης από τον ιό. Χθες Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Κρήτης με τη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, όπου συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για την προετοιμασία, εξέλιξη αλλά και αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. κ. Μπορμπουδάκη ενημέρωσε την αντιπροσωπία της ΠΕΔ για την προετοιμασία αλλά και τον σχεδιασμό των κρατικών δομών Υγείας του νησιού μας στην αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ αναγνώρισε τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της, και ιδιαίτερα στο κρίσιμο κομμάτι της ενημέρωσης των πολιτών.

Οι κ. Γ. Κουράκης, Γ. Μαρινάκης και Μ. Μποκέας τόνισαν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ σημείωσαν ότι ήδη οι Δήμοι του νησιού μας τηρούν όλες τις διαδικασίες-οδηγίες που συστήνονται από τους κρατικούς φορείς και παράλληλα λαμβάνουν προληπτικά και άλλα μέτρα, με στόχο τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού.

Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, αλλά παράλληλα και η συνέχιση της λειτουργίας των ΟΤΑ, με βάση τον κρίσιμο ρόλο που επιτελούν. Ωστόσο, η ΠΕΔ Κρήτης, με βάση και τα όσα συζητήθηκαν με τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ., προτρέπει τους πολίτες να αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις υπηρεσίες των Δήμων, παρά μόνο για τις απολύτως απαραίτητες εργασίες και υποθέσεις, ενώ παράλληλα παροτρύνει τους δημότες να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μέσων για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Με την ανακοίνωσή του, ο Δήμος παρακαλεί, όπως αναφέρει, «οι πολίτες, για λόγους προφύλαξης από τον κορωνοϊό, να προσέλθουν στις Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου μόνο για επείγουσες υποθέσεις ή αν έχουν πιεστικές ημερομηνίες διεκπεραίωσης. Εναλλακτικά, μπορούν να συμβουλευτούν τον δικτυακό τόπο του Δήμου και να εξυπηρετηθούν, όπου αυτό είναι εφικτό, από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει. Επίσης, για τυχόν ερωτήματα μπορούν να επικοινωνούν με τον Δήμο Ηρακλείου τηλεφωνικά στο 2813/409.409, καθώς και στο επίσημο Facebook του Δήμου. Ανακοινώσεις για μέτρα και αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δημοσιεύονται καθημερινά στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου: https://www.heraklion.gr/press/corona-virus-news».

Επίσης, από τον Δήμο Ηρακλείου ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας των παιδικών χαρών μέχρι τις 26 Μαρτίου και οι κάτοικοι καλούνται να μην εισέλθουν σε αυτά μέχρι να δοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Δρομολόγια ΚΤΕΛ

Από τα έκτακτα γεγονότα τροποποιούνται τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου με προορισμό Γάζι, Καβροχώρι, Καλλιθέα, Φοινικιά, Γούρνες, Σκαλάνι, Μεσαμπελιές, Άγιο Σίλα, ΕΛΜΕΠΑ και Αμμουδάρα. Η εταιρεία ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού και παρακαλεί τους επιβάτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για την τροποποίηση των δρομολογίων στις τηλεφωνικές γραμμές: 2810/220.795 Αεροδρόμιο-Σταθμός και 2810/226.065 Σταθμός Λιμένα ή μέσω της ιστοσελίδας http://astiko-irakleiou.gr.

Μόνο ηλεκτρονικά η εξυπηρέτηση από το Επιμελητήριο

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου ενημερώνει ότι όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά ή και τηλεφωνικά από μεθαύριο Δευτέρα 16/3/2020 και ότι μόνο απολύτως έκτακτες περιπτώσεις θα εξυπηρετούνται με φυσική παρουσία και κατόπιν έγκρισης της διεύθυνσης του οργανισμού.

Το κοινό μπορεί να εξυπηρετείται άμεσα ηλεκτρονικά με την αποστολή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ακόλουθες διευθύνσεις:

Τηλεφωνικό Κέντρο: 2810/247.010

* Τμήμα ΜΗΤΡΩΟΥ / ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΕΜΗ: email: spatharaki@ebeh.gr, τηλ. 2810/247.030 - 025 -026 - 018. Για ΑΕΑ 2810/247.016 -017 -042, ΥΜΣ & ΕΙΔΙΚΑ ΜΗΤΡΩΑ: email: velivasaki@ebeh.gr, τηλ. 2810/247.023 -012.

* Τμήμα ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ / Εξαγωγές-Εξετάσεις: email: tzanaki@ebeh.gr, τηλ: 2810/247.029.

* Τμήμα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - Λογιστήριο: email: Kalisperakis@ebeh.gr, τηλ. 2810/247.038 Ψηφιακό Υπόμνημα: kapetanaki@ebeh.gr, τηλ. 2810/247.028.

* Γραφείο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ: stefanoudaki@ebeh.gr, τηλ. 2810/247.029.

Οι φαρμακοποιοί

Από την πλευρά του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες επισκέψεις στα φαρμακεία, ενώ οι μετρήσεις για πίεση ή για οτιδήποτε άλλο (ακόμη και το ζύγισμα) δε θα γίνονται. Να κρατούνται αποστάσεις από τους επισκέπτες της φαρμακοποιίας ή από τον φαρμακοποιό πάνω από ένα μέτρο ή δύο βήματα. Να αποφεύγονται χειραψίες και σωματική επαφή. Αν βήχετε ή φτερνίζετε, κρατήστε το χαρτομάντιλο ή χρησιμοποιήστε το χέρι σας, καλύπτοντας το στόμα σας. Απολυμάνετε τα χέρια σας μετά από κάθε συναλλαγή. Μη ζητάτε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή. Εάν έχετε συμπτώματα λοίμωξης από κορωνοϊό, καλέστε το 1135, στο οποίο θα σας δοθούν οδηγίες. Μην επισκέπτεστε νοσοκομεία ή φαρμακεία χωρίς μέτρα προφύλαξης. Η παραμονή στο σπίτι είναι το βασικό μέτρο φροντίδας για τους νοσούντες με μέτρια συμπτώματα από τον κορωνοϊό και για την προστασία από τη μετάδοσή του».

Τα μέτρα στους Δήμους

Με ραντεβού θα γίνεται η προσέλευση των πολιτών στις υπηρεσίες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά ή με ραντεβού όλες οι συναλλαγές στον Δήμο Μαλεβιζίου, ενώ ο Δήμος Γόρτυνας παρακαλεί τους δημότες να μην προσέρχονται στις υπηρεσίες του από μεθαύριο Δευτέρα 16 Μαρτίου και μέχρι να υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Επίσης, τροποποιείται το ωράριο λειτουργίας του ΚΕΠ Νέας Αλικαρνασσού, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Έτσι, το ΚΕΠ θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Αναστολή εξετάσεων οδηγών

Με απόφασή τους οι αντιπεριφερειάρχες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Κρήτης ανέστειλαν τη διεξαγωγή των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών και οδηγών, των εξετάσεων για την απόκτηση ειδικής άδειας ΕΔΧ Ταξί, των εξετάσεων υποψήφιων οδικών μεταφορέων, των εξετάσεων άδειας μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων και όλων των εξετάσεων που πραγματοποιούνται από τις Διευθύνσεις Μεταφορών Επικοινωνιών στις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. Η αναστολή ισχύει από χθες Παρασκευή 13 Μαρτίου και για 14 ημερολογιακές ημέρες.

Κλειστά Μουσεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης έως τις 30 Μαρτίου, εξαιτίας της αυξανόμενης ανησυχίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στους χώρους θα παραμείνει μόνο το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης. Παράλληλα, έκλεισαν χώροι συγχρωτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία, φροντιστήρια και θα εξεταστεί ο χρόνος διεξαγωγής των πανελλαδικών.

Ωστόσο, το Ιστορικό Μουσείο ενισχύει τη διαδικτυακή παρουσία του και την επικοινωνία του με το κοινό, μέσα από τη δράση “Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έρχεται στο σπίτι σας”, προσβάσιμη στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μουσείου από το απόγευμα χθες Παρασκευή 13 Μαρτίου. Πρόκειται για υφιστάμενες αλλά και νέες ψηφιακές εφαρμογές που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και προσβλέπουν στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του μουσείου.

35χρονος με κορωνοϊό - «Δε χρειάζεται πανικός»

Στο σπίτι του, σε καραντίνα, παραμένει ο 35χρονος άντρας από το Ηράκλειο, ο οποίος διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, αποτελώντας το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη. Αν και ο ίδιος βγήκε θετικός στον ιό, η σύζυγός τους, που υποβλήθηκε και εκείνη σε εξετάσεις, βγήκε αρνητική στον κορωνοϊό. Μιλώντας στο neakriti.gr, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πριν από λίγες μέρες ήρθε από Αμερική με τη σύζυγό του.

«Το βράδυ της Τετάρτης επιστρέψαμε από την Αμερική και, ενώ φορούσαμε μάσκες μέσα στο αεροπλάνο, εγώ ένιωθα κουρασμένος και είχα την αίσθηση ότι είχα δέκατα. Πήγα να ξεκουραστώ με την ελπίδα ότι την επόμενη μέρα θα ήμουν καλύτερα. Το αμέσως επόμενο πρωί είχα τα ίδια συμπτώματα, κόπωση και δέκατα και, αν και έπαιρνα τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ, δεν μπορούσα να πιάσω γραμμή. Πήραμε την απόφαση λοιπόν να πάμε νοσοκομείο και λίγο πριν τις 8 επισκεφτήκαμε το ΠΑΓΝΗ. Στα ΤΕΠ μόλις τους είπα τι ένιωθα και ότι είχα έρθει από Αμερική, με έβαλαν σε ένα απομονωμένο θάλαμο. Μας έκαναν εξετάσεις και μας συνέστησαν να πάμε σπίτι. Το απόγευμα της Πέμπτης με πήραν τηλέφωνο από το νοσοκομείο και μου ανακοίνωσαν ότι εγώ είμαι θετικός στον ιό, ενώ η γυναίκα μου είναι αρνητική. Ακολουθώ οδηγίες, ενώ μόλις έμαθα ότι είμαι θετικός, ενημέρωσα τα άτομα με τα οποία και ήρθα σε επαφή».

Αυτό που ανέφερε επίσης ο 35χρονος είναι ότι μέχρι και χθες το πρωί δεν τον είχαν πάρει κάποιο τηλέφωνο από τον ΕΟΔΥ για να τον ενημερώσουν για το τι ακριβώς χρειάζεται να κάνει, αν και ο ίδιος γνωρίζει, όπως του συνέστησε και ο διευθυντής των ΤΕΠ, ότι πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του το προβλεπόμενο διάστημα, αλλά και να είναι σε απόσταση από τη σύζυγό του, με το δεδομένο ότι το δείγμα της βγήκε αρνητικό.

«Παραμένουμε σπίτι με τη σύζυγό μου, αλλά σε χωριστά δωμάτια. Οτιδήποτε χρειαστούμε μας το αφήνουν απ’ έξω από την πόρτα μας οι δικοί μας άνθρωποι».

Ο ίδιος τέλος, ήρεμος και συνειδητοποιημένος, στέλνει το δικό του μήνυμα προς όλους: «Δε χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία και καλή ψυχολογία. Και μόλις έχουμε κάποιο σύμπτωμα, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια