Συνεδριάζει η Εκκλησία της Κρήτης για τον κορωνοϊό

Κρήτη
Συνεδριάζει η Εκκλησία της Κρήτης για τον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, καθώς και των 8 Μητροπολιτών της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή η Συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Εκκλησίας της Κρήτης, με φόντο τον κορωνοϊό. Ο συγκεκριμένος ιός έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της επικαιρότητας, ενώ οι προεκτάσεις είναι κοινωνικές, πολιτικές και θεολογικές.

Σε ένα τέτοιο ζήτημα, η Εκκλησία πρέπει να λάβει απόφαση για τους πιστούς που συμμετέχουν τόσο στη Θεία Κοινωνία όσο και στον χώρο της Εκκλησίας κάθε Κυριακή - αλλά και Παρασκευή με δεδομένο πως βρισκόμαστε στη Μεγάλη Σαρακοστή. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, που προέρχονται από εκκλησιαστικούς κύκλους, η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να λάβει απόφαση η οποία θα κινείται ευθύγραμμα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ανακοινωθέν επισημαίνει τα εξής:

«α) Παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού.

β) Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι’ αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους κρατών.

γ) Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάζονται με αυτοθυσία σε κάθε τομέα υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και να θεραπευθεί η νέα αυτή πανδημία.

δ) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία γνωρίζει εμπειρικώς, μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι “αντίδοτον τού μη αποθανείν” και μένει στη μέχρι τώρα ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.

ε) Αυτονόητο θεωρείται ότι η πίστη στον Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του χριστιανού. Ως εκ τούτου, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προτρέπει τα ανά τον κόσμον πνευματικά της παιδιά να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε με την ενίσχυση και τον φωτισμό του Θεού να ξεπερασθεί και αυτή η σύγχρονη δοκιμασία».

Στο πλαίσιο αυτό, η Εκκλησία της Κρήτης θα λάβει μια ανακοίνωση που θα ευθυγραμμίζεται με τη βούληση του Πατριαρχείου, που ζητάει από ποίμνιο να σεβαστεί τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης, Ζαχαρία Αδαμάκη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όποιος άνθρωπος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες συνετό θα ήταν να μην πάει στην εκκλησία. Ας προστατέψει τον εαυτό του. Σκοπός είναι η προστασία όλων. Και εάν ένας άνθρωπος θέλει να μεταλάβει σε όποια ενορία ή εκκλησία είναι, να μην κοινωνήσει στην εκκλησία. Να έρθει σε επικοινωνία με τον ιερέα και να πάει ο ιερέας στο σπίτι του για να τον κοινωνήσει. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News