«Βροχή» οι κλήσεις στους οδηγούς της Κρήτης - Σοκάρουν οι αριθμοί

Κρήτη
«Βροχή» οι κλήσεις στους οδηγούς της Κρήτης - Σοκάρουν οι αριθμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάλκινο» παραβατικότητας για το νησί: 101 παραβάσεις στο Ηράκλειο, 81 στο Ρέθυμνο και 71 στα Χανιά σε μια μόλις εβδομάδα

Σε... περίοπτη θέση βρέθηκε για μια ακόμη φορά η Κρήτη στη λίστα με τις περιοχές της χώρας όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες τροχονομικές παραβάσεις από την ΕΛ.ΑΣ. την εβδομάδα που μας πέρασε.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος “παράβαση της εβδομάδας”, που σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων “τροχονομικών” παραβάσεων σε όλη τη χώρα, τρεις νομοί της Κρήτης βρέθηκαν στην πρώτη εξάδα με τους νομούς της Ελλάδας όπου βεβαιώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι που έκανε η ΕΛ.ΑΣ. την εβδομάδα από 2 έως 8 Μαρτίου είχαν ως προτεραιότητα παραβάσεις που σχετίζονται με παράνομη στάθμευση σε θέσεις ή ράμπες για ΑμεΑ: Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΕΛ.ΑΣ., από τη Δευτέρα 2 Μαρτίου έως την Κυριακή 8 του μηνός ελέγχθηκαν σε όλη την επικράτεια της χώρας σχεδόν 13.500 οχήματα. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, συγκροτήθηκαν συνολικά 832 συνεργεία της Τροχαίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι αστυνομικοί έλεγξαν 13.431 οχήματα και βεβαίωσαν 1567 παραβάσεις!

Όπως έγινε γνωστό, 683 οδηγικές παραβάσεις σχετίζονταν είτε με παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία, είτε στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις για ΑμεΑ. Οι υπόλοιπες 884 παραβάσεις αφορούσαν οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής (386). Ακολουθεί με αρκετά μεγάλη διαφορά η Θεσσαλονίκη με 171 παραβάσεις. Τη “σκυτάλη” παίρνει αμέσως μετά η Κρήτη: το Ηράκλειο με 101 παραβάσεις, το Ρέθυμνο με 81 και τα Χανιά με 71 συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Στην έκτη θέση βρίσκεται ο νομός Πέλλας με 65 βεβαιωμένες παραβάσεις το διάστημα από τις 2 έως τις 8 Μαρτίου.

«Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής (386), της Θεσσαλονίκης (171), του Ηρακλείου (101), του Ρεθύμνου (81), των Χανίων (79) και της Πέλλας (65).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέτρα

Εξάλλου, η Τροχαία επισημαίνει μια σειρά μέτρων που πρέπει να τηρούνται από τους οδηγούς για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων:

«Οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον ΚΟΚ.
  • Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
  • Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.
  • Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος.
  • Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω».

Περισσότερες συμβουλές και ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα “Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές/Τροχαία-Οδική ασφάλεια”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News