Μ. Λουμπούνης: Κορωνοϊός και καθημερινότητα - Τι θα πρέπει να προσέχουμε

Κρήτη
Μ. Λουμπούνης: Κορωνοϊός και καθημερινότητα - Τι θα πρέπει να προσέχουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κλείσιμο των σχολείων μειώνει την εξάπλωση του ιού κατά 25%»

«Όπλο» κατά του κορωνοϊού αποδεικνύονται τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση με την καθοδήγηση των λοιμωξιολόγων ώστε να περιοριστεί όσο είναι εφικτό η πιθανή διασπορά του ιού. Τα κλείσιμο των σχολείων μπορεί να φάνηκε ακραίο μέτρο αλλά θεωρείται ότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά στον περιορισμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το διευθυντή της διεύθυνσης δημόσιας υγείας Μανώλη Λουμπούνη «το κλείσιμο των σχολείων θεωρείται ότι επιδημιολογικά μειώνει την εξάπλωση του ιού κατά 25%. Και αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Θεωρώ ότι οι χώροι συγχρωτισμού στους οποίους ισχύουν οι απαγορεύσεις θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο».   

Υπενθυμίζεται ότι κάποιοι χώροι συγχρωτισμού και γυμναστήρια συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτά.

«Ο ιός παραμένει στις επιφάνειες έως 12 ώρες»

Σε ότι αφορά στην καθημερινότητά μας δεν χρειάζεται μεγαλύτερη ανησυχία αλλά μεγαλύτερη επαγρύπνηση και να γίνουμε όλοι πιο σχολαστικοί αφού είναι αδύνατο να μην επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους, να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ , να κάνουμε συναλλαγές με χρήματα και να πιάνουμε επιφάνειες.

Τι να προσέχουμε στα αντικείμενα που αγγίζουμε

Σύμφωνα με τον κ.Λουμπούνη «δεν υπάρχει απόλυτη διαπίστωση για το πόσες ώρες παραμένει ο κορωνοϊός στις επιφάνειες. Μπορεί να παραμένει από λίγες ώρες έως ένα 12ωρο. Για να μεταδοθεί όμως θα πρέπει κάποιος να πιάσει μια μολυσμένη επιφάνεια που έχει αγγίξει κάποιος που έχει μολυνθεί ή να έχουν πέσει σταγονίδια στις επιφάνειες. Μόνο τότε κινδυνεύει. Αν εξετάσεις αυτή τη στιγμή τις κοινόχρηστες επιφάνειες μπορείς να βρεις κάτι μόνο στη 1 σε 10.000 περιπτώσεις. Τέτοιο θέμα θα τεθεί μόνο σε περίπτωση εκτεταμένης διασποράς του ιού και αυτό δεν συμβαίνει στον τόπο όπου ζούμε».

Απλές είναι οι οδηγίες και για όσους εργάζονται σε θέσεις όπου έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και αγγίζουν πολλές επιφάνειες όπως π.χ. οι ταμίες ή οι υπάλληλοι υπηρεσιών. Όπως εξηγεί ο κ. Λουμπούνης «το γάντι δεν προστατεύει από τους ιούς .Το θέμα είναι να μην αγγίξουν ποτέ με το χέρι στο πρόσωπό τους. Θα πρέπει μόνο να πλένουν με σχολαστικό τρόπο τα χέρια τους και δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Ούτε  μάσκα χρειάζεται να φοράμε».

«Τα παιδιά σε καμία περίπτωση με τους παππούδες»

Τέλος ο κ.Λουμπούνης επανέλαβε τις χρυσές συμβουλές υπενθυμίζοντας ότι τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής , να αποφεύγονται άσκοπες βόλτες , άτομα άνω των 60 να παραμένουν στο σπίτι ενώ αν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να παραμείνει εκτός εργασίας. Τέλος τα παιδιά ,όπως είπε, δεν θα πρέπει να παραμένουν με τους παππούδες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News