Α. Φιλαλήθης: «Αναμένουμε έξαρση του κορωνοϊού σε 2 - 4 εβδομάδες»

Κρήτη
Α. Φιλαλήθης: «Αναμένουμε έξαρση του κορωνοϊού σε 2 - 4 εβδομάδες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο είναι καλύτερο σενάριο για τον κορωνοϊό;

Έξαρση του κορωνοϊού μέσα στις επόμενες 2 - 4 εβδομάδες -χωρίς όμως να μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες προβλέψεις- αναμένουν οι επιστήμονες σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής Αναστάσιο Φιλαλήθη που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV και την Κατερίνα Σαλαπάτα.

Έξαρση το επόμενο διάστημα

Όπως ανέφερε ο κ.Φιλαλήθης: «όσο πιο αργά (η έξαρση), τόσο ποιο καλά, διότι θα είναι πιο έτοιμο το σύστημα να το χειριστεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις. Πιθανώς σε 2- 4 εβδομάδας (να υπάρξει η έξαρση). Επίσης όσο πιο αργά τόσο πιο καλά έχει σχέση επίσης και με την έλευση του καλοκαιριού. Eλπίζουμε και προσδοκούμε ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες θα επηρεάσουν τη διάδοση του ιού, κυρίως γιατί ο ιός δεν θα μπορεί να επιβιώνει στο περιβάλλον , στα αντικείμενα, στα σταγονίδια κλπ. Ελπίζουμε, δεν είναι σίγουρο, αλλά ελπίζουμε αυτό το σενάριο να δουλέψει. Είναι το καλό σενάριο».

«Αναμενόμενη η κήρυξη πανδημίας»

Για την κήρυξη πανδημίας από τον Π.Ο.Υ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ήταν αναμενόμενη. Όπως είπε: «όσον αφορά στην Ελλάδα – γιατί ο κόσμος ανησυχεί κατ’ αρχάς για τη χώρα μας- δεν θα αλλάξει κάτι στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ελπίζω να αφυπνιστούν οι χώρες – κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες- που δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα μέτρα. Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχουν χώρες που επαναπαύονται και κυρίως σε αυτές απευθύνεται».

Το λάθος που έγινε στην Ιταλία

Σε ότι αφορά στην περίπτωση της Ιταλίας και τη ραγδαία εξάπλωση του ιού ανέφερε ότι ένα λάθος το οποίο πιθανολογείται ότι έγινε είναι πως τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν εξ αρχής σε όλη τη χώρα. Ως προς τα μέτρα που αφορούν τα σχολεία επισήμανε ότι ορθώς  έκλεισαν τα σχολεία καθώς τα παιδιά είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς αλλά μεταφέρουν τον ιό και οφείλουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο τόνισε αναγκαίο και το κλείσιμο των ΚΗΦΗ αλλά σε συνδυασμό με μέτρα φροντίδας για τους υπερήλικες ωφελούμενους. 

Να ενισχυθούν οι δομές υγείας

Ως προς την καθημερινότητα σχολίασε ότι «αναγκαστικά θα αλλάξουν πράγματα στη ζωή μας» και επισήμανε ακόμη ότι «όλοι πρέπει να συνδυάσουμε την ατομική ευθύνη με τη συλλογική δράση».  Τέλος ο κ. Φιλαλήθης έκανε εκτενή αναφορά στις δομές υγείας οι οποίες όπως τόνισε πρέπει να ενισχυθούν άμεσα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News