Γιάννης Πλακιωτάκης στις «Αντιθέσεις»: Ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας κατά της χώρας

Κρήτη
Γιάννης Πλακιωτάκης στις «Αντιθέσεις»: Ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας κατά της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για κινήσεις που δεν έχουν σχέση με διαχείριση Μεταναστευτικού έκανε λόγο στις “Αντιθέσεις” o υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης

Ως ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα, που δεν έχει σχέση με διαχείριση Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, χαρακτήρισε τη στάση και τις όλες κινήσεις της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “KΡHTH TV” με τον Γιώργο Σαχίνη.

Ο Λασιθιώτης υπουργός αναφέρθηκε στα αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία.

Εξήρε την αυταπάρνηση, τον ζήλο αλλά και τον ανθρωπιστικό, όπως τόνισε, πρόσωπο που δείχνει όλα αυτά τα χρόνια το Λιμενικό Σώμα, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και αποφάσεις της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως λάθος τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για την απόκτηση ακταιωρών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Άγκυρας, που η γειτονική μας χώρα δεν τήρησε ποτέ.

Αναλυτικότερα, με φόντο σχετικό αποκαλυπτικό βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στην εκπομπή και δείχνει τουρκική ακταιωρό (η οποία σημειωτέον αποκτήθηκε με χρήματα της Ε.Ε., στο πλαίσιο της συμφωνίας για τουρκική επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων) να επιχειρεί, με επικίνδυνους μάλιστα ελιγμούς, κατά ταχύπλοου του Ελληνικού Λιμενικού, ο κ. Πλακιωτάκης εμφανίστηκε απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τη στάση και τις προθέσεις της Τουρκίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για κινήσεις διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος εκ μέρους της Άγκυρας, αλλά για ασύμμετρη απειλή κατά της χώρας μας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας τα τελευταία 24ωρα είναι μια ασύμμετρη απειλή.

Δεν έχει καμία σχέση με διαχείριση Μεταναστευτικού και είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί απεγνωσμένους μετανάστες προκειμένου να προωθήσει τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις της», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης αποκάλυψε ότι, σε ό,τι αφορά τη χώρα, έχει λάβει σε ύψιστο βαθμό μέτρα επιτήρησης στα θαλάσσια σύνορα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο ρόλος της Frontex πρέπει να ενισχυθεί.

«Μετά και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν στο ΚΥΣΕΑ, έχουμε ενισχύσει στον ύψιστο βαθμό την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ενίσχυση σε μέσα επιχειρησιακά, ενίσχυση σε προσωπικό και αυξημένες περιπολίες. Κατά την περίοδο αυτή, απόλυτη εθνική προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των συνόρων μας και να ξέρετε ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος το πράττουν αυτό με εξαιρετική αυταπάρνηση, θέληση και αποφασιστικότητα. Άλλωστε, ήδη έχουμε τα πρώτα ορατά θετικά αποτελέσματα. Πάντως, δεν μπορούμε την ίδια ώρα να παραγνωρίσουμε ότι η δύναμη της Frontex μπορεί και οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που κάνει μέχρι τώρα. Άλλωστε, μιλάμε για τη φύλαξη όχι των ελληνικών μόνο, αλλά των ευρωπαϊκών συνόρων», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή: «Όλα λειτουργούν με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου»

Ο υπουργός Ναυτιλίας ξεκαθάρισε ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που εντέχνως και μετά από προτροπές δουλεμπόρων, μετανάστες και πρόσφυγες βυθίζουν τις βάρκες στα χωρικά ύδατα για να αναπτυχθούν δράσεις προστασίας και διάσωσης, μέχρι και σήμερα η ελληνική πλευρά αντιδρά με την αξιοπρέπεια που επιβάλλει ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.

«Να γνωρίζουν όλοι ότι το Λιμενικό, τα στελέχη όλα λειτουργούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Όλα αυτά τα χρόνια το Λιμενικό έχει διαχειριστεί με ανθρώπινη, πάνω απ’ όλα, αξιοπρέπεια την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα. Αντιθέτως με την Τουρκία, η οποία την ίδια ώρα εργαλειοποιεί και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή απεγνωσμένων μεταναστών», επισήμανε ο Λασιθιώτης υπουργός.

Ο κ. Πλακιωτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αθέτηση του συμφώνου που υπέγραψε η Τουρκία με την Ε.Ε. και έλαβε μάλιστα μέχρι και χρηματοδότηση για την αγορά ακταιωρών, κίνηση που ο ίδιος χαρακτήρισε λανθασμένη από ευρωπαϊκής πλευράς.

«Είναι προφανές πως η γειτονική χώρα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, δεν τηρεί τους όρους του κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την επιτήρηση των συνόρων. Αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους. Θεωρώ ότι ήταν λάθος η χρηματοδότηση της τουρκικής ακτοφυλακής από την Ε.Ε. Υποτίθεται ότι η Τουρκία χρηματοδοτήθηκε για να τηρήσει τη συμφωνία, κάτι που δεν έκανε. Άρα, προφανώς και μιλάμε για κίνηση σε λάθος κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News