Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Προ των πυλών η κακοκαιρία στην Κρήτη - Σημαντική μεταφορά σκόνης

Κρήτη
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Προ των πυλών η κακοκαιρία στην Κρήτη - Σημαντική μεταφορά σκόνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως διαμορφώνεται ο καιρός στην Κρήτη; - Πόσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία;

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για την Κυριακή και τη Δευτέρα, το οποίο αφορά και την Κρήτη.

«Έρχεται» κακοκαιρία στην Κρήτη

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ, ο καιρός θα σημειώσει επιδείνωση στο νησί μας, από το βράδυ της Κυριακής, με «αφετηρία» τη Δυτική Κρήτη, όπου θα υπάρξουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Τα συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, πάλι, στη Δυτική Κρήτη, ενώ σταδιακά, θα επεκταθούν σε όλο το νησί.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει και ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ο οποίος αναφέρει πως ο καιρός στην Κρήτη θα παρουσιάσει μεταβολή τη Δευτέρα, με αρκετές βροχές σε όλο το νησί.  Το πέρασμα ψυχρού μετώπου από τη χώρα θα προκαλέσει αρκετές βροχές, όπως φαίνεται και στους χάρτες που ακολουθούν, όπου δίνονται τα εκτιμώμενα ύψη βροχής για τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας.

Λόγω της γρήγορης κίνησης του μετώπου προς τα ανατολικά τα φαινόμενα δεν θα έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια και θα σταματήσουν αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Τι αναφέρει το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού;

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν:

  1. ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ (08-03-2020)

Από το απόγευμα την κεντρική, βαθμιαία την ανατολική Μακεδονία και πιθανώς τη Θράκη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

  1. ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ (09-03-2020)

α) Την κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και πιθανώς μέχρι το απόγευμα τη Θράκη.

β) Τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο μέχρι το απόγευμα.

γ) Αρχικά τη δυτική Κρήτη και βαθμιαία τα υπόλοιπα τμήματα της Κρήτης και τις Κυκλάδες μέχρι τις βραδινές ώρες.

δ) Από τις πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Σε ισχύ και Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων - «Προσοχή» από το Λιμεναρχείο

Σε ισχύ, παράλληλα, βρίσκεται και Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων από την ΕΜΥ, σύμφωνα με το οποίο οι άνεμοι στα πελάγη της χώρας φτάνουν μέχρι και τα 8 Μποφόρ.

Έτσι, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στους ιδιοκτήτες των ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών της περιοχής θα πρέπει να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του Δελτίου και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Παράλληλα, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα του Λιμεναρχείου προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Αφρικανική σκόνη σε Ελλάδα και Κρήτη

Πάντως, σύμφωνα με το meteo.gr, στην Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη, θα υπάρξει σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης, η οποία οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία ευνοεί τη δημιουργία ισχυρών ανέμων νότιας διεύθυνσης. Το κύμα σκόνης αναμένεται να επηρεάσει ακόμα και περιοχές της Βορείου Ελλάδος, ενώ μείωση των συγκεντρώσεων της σκόνης αναμένεται από το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης με βάση το προγνωστικό μοντέλο WRF-CHEM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Αναλυτικά, ο καιρός στην Κρήτη, με βάση την ΕΜΥ

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές, αναμένονται την Κυριακή στην Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στη δυτική Κρήτη. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα και από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως 19 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται αύριο, αρχικά στη δυτική Κρήτη και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα της Κρήτης και τις Κυκλάδες μέχρι τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και τις βραδινές ώρες θα φθάσουν πρόσκαιρα τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός των επόμενων ημερών στη χώρα

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και, μέχρι το μεσημέρι, κυρίως στο Αιγαίο καταιγίδες. Στα υπόλοιπα άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στην ανατολική νησιωτική χώρα από νότιες με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πέμπτη και Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο στα νότια.

Για συνεχή ενημέρωση για τον καιρό, πατήστε ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News