Κρητικοί φοβούνται να μην χάσουν τα σπίτια τους

Κρήτη
Κρητικοί φοβούνται να μην χάσουν τα σπίτια τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλοί Κρητικοί δεν έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν το χρέος τους, παρά τους "πανηγυρισμούς" της κυβέρνησης

Παρά τους “πανηγυρισμούς” για τον αριθμό των δανείων που ρυθμίστηκαν εξωδικαστικά σε πανελλαδικό επίπεδο, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και τα νοικοκυριά της Κρήτης δε φαίνεται να αισθάνονται καλά με τη συνολική εικόνα, η οποία παραμένει απογοητευτική.

Συνολικά 186.986 δάνεια ρυθμίστηκαν επιτυχώς, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, το διάστημα από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτό προκύπτει από την πρώτη έκθεση προόδου (συγκεντρωτικά στοιχεία από 01/07/2019 μέχρι και 28/02/2020), για την εξέλιξη του ζητήματος της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, χιλιάδες συνεχίζουν να είναι εκείνοι που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πετύχουν ρύθμιση των χρεών τους και έχουν χάσει τον ύπνο τους χρόνια τώρα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι αύξηση παρουσιάζουν καθημερινά οι αιτήσεις των πολιτών για προστασία α’ κατοικίας που υποβάλλονται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, φτάνοντας πλέον τις 2.509 στο τέλος Φεβρουαρίου, από 1.368 στο τέλος του 2019. Ενδεικτικό της αγωνίας και της ανησυχίας των υπερχρεωμένων πολιτών, οι οποίοι φοβούνται ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους, αφού αυτοί που δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ρυθμίσουν τα χρέη τους είναι πολλοί, ενώ και εκείνοι που τα έχουν ρυθμίσει δεν είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να πληρώνουν τη δόση του δανείου τους κάθε μήνα...

Επιπλέον, στις προτάσεις ρύθμισης που έχουν υποβληθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες, μέσω της πλατφόρμας, παρατηρήθηκε αύξηση τον Φεβρουάριο κατά 45%, σε σχέση με τον Ιανουάριο. Οι προτάσεις αυτές έχουν υπερδιπλασιαστεί από το τέλος του έτους, φτάνοντας τις 996 στο τέλος Φεβρουαρίου (από 402 στο τέλος του 2019).

Να σημειωθεί ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών.

Πώς είναι η κατάσταση στην Κρήτη

Σε τοπικό επίπεδο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, Χαράλαμπος Λεκάκης, σε ό,τι αφορά τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.

«Παρά τα όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση, δυστυχώς βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί αφορούν δάνεια μικρών ποσών. Τα μεγάλα ποσά, τα οποία έχουν εξασφαλίσει, όπως είναι ακίνητα ή πρώτη και δεύτερη κατοικία, παραμένουν χωρίς ρύθμιση, με τον κίνδυνο πολλοί επαγγελματίες το επόμενο διάστημα να χάσουν τις περιουσίες μιας ζωής να είναι απόλυτα ορατός. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Παρά το ότι έχουμε κάνει αρκετές συζητήσεις και επαφές και σαν Ομοσπονδία και σαν ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου τα δάνεια αυτά να ρυθμιστούν, δεν εισακούγεται η φωνή μας και δυστυχώς περιμένουμε την εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής”, για να δούμε τις εξελίξεις στο όλο θέμα».

Ο ίδιος στο ερώτημα πόσες επιχειρήσεις σε επίπεδο Κρήτης αυτή τη στιγμή δεν έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους απάντησε ότι «το ποσοστό είναι πάρα πολύ μεγάλο. Τα “κόκκινα” δάνεια ξεπερνάνε τα 80 δισ. και από αυτά ένα μεγάλο ποσοστό το φέρει σίγουρα και η Κρήτη. Το 2019 αρκετοί επαγγελματίες μπόρεσαν να πετύχουν μια ρύθμιση. Όμως το 2020 ξεκίνησε άσχημα, με όλους τους δείκτες να είναι πτωτικοί», κατέληξε ο κ. Λεκάκης.

«Επιβεβλημένη» χαρακτήρισε την ανάγκη να βρεθεί λύση στο σοβαρό αυτό θέμα σε ό,τι αφορά τα δεκάδες νοικοκυριά που υποφέρουν από τον υπερδανεισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακινήτων Nομού Ηρακλείου/δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου, ο οποίος συμπλήρωσε πως «και οι τράπεζες πρέπει να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, ώστε να έχουν την ευχέρεια να χαμηλώσουν τα επιτόκια δανεισμού και να μην επιδοτούνται από το κράτος με χρήματα των φορολογούμενων Ελλήνων. Από την άλλη όμως πρέπει να προστατευτούν όσοι λόγω της οικονομικής κρίσης έχασαν τις δουλειές τους και μειώθηκαν τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα να πέσουν έξω στους υπολογισμούς και στη δυνατότητα να πληρώνουν τα δάνεια, οπότε και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους. Άρα κρίνεται αναγκαία να βρεθεί η χρυσή τομή στο όλο αυτό σοβαρό θέμα».

Κρατική επιδότηση και διαγραφή οφειλών

Το υπουργείο, πάντως, σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι συνεχίζει απρόσκοπτα και αδιάλειπτα την προσπάθειά του για την αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ζητήματος της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, προέβη αυτήν την εβδομάδα στις ακόλουθες στοχευμένες ενέργειες:

1ον. Απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH, καθώς και στο σύνολο των αδειοδοτημένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, την περασμένη Τετάρτη 4 Μαρτίου, με την οποία αιτείται την παροχή πληροφόρησης αναφορικά με τον δυνητικό αριθμό των δανειοληπτών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πλαίσιο ρύθμισης που παρέχει ο Νόμος 4605/2019. Παράλληλα, ζητείται να προβούν σε άμεση ενημέρωση των δανειοληπτών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής ρυθμίσει τις δανειακές υποχρεώσεις τους από δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία, προκειμένου να λάβουν γνώση όλων των δυνατοτήτων ρύθμισης που τους παρέχονται μέσω των υφιστάμενων θεσμικών πλαισίων.

2ον. Πραγματοποίησε συνάντηση με την Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών, την Τετάρτη 4 Μαρτίου, κατά την οποία συζητήθηκε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζητήθηκε η κατάθεση προτάσεων και απόψεων για την αποτελεσματικότερη διευθέτηση του ζητήματος.

3ον. Πραγματοποίησε, εκ νέου, σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Ένωση Αδειοδοτημένων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, προχθές Πέμπτη 5 Μαρτίου, κατά την οποία ενημερώθηκε ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

4ον. Παρουσιάζει μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την 1η Έκθεση Προόδου στην οποία καταγράφονται συγκεντρωτικά στοιχεία και δράσεις για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Στα στοιχεία αποτυπώνεται η πρόοδος η οποία συντελείται. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 7 εκατ. ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών σε δάνεια ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. Ήδη, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, 481 δανειολήπτες - ήτοι 208 περισσότεροι από τον Ιανουάριο - έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι 515 έχουν προθεσμία ενός μηνός για να αποδεχτούν την πρόταση της τράπεζας. Περαιτέρω, από τα στοιχεία της Έκθεσης φαίνεται ότι από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 ρυθμίστηκαν επιτυχώς, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, 186.986 δάνεια. Από αυτά περίπου 65.000 είναι στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων περίπου 43.000 αφορούν δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News