Κρήτη

1 δισ. € αναζητά για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης ο ΑΔΜΗΕ

Χρήματα… αναζητά για να καλύψει το κόστος του έργου ο ΑΔΜΗΕ - Σε καλό δρόμο οι επαφές

Σε αναζήτηση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων για την κάλυψη του μεγάλου κόστους (1 δισ. ευρώ) του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ, και για τον λόγο αυτό έχει ανοίξει δίαυλο προς αναζήτηση κεφαλαίων.

Ήδη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης, βρίσκεται σε επαφές με ξένα και ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητώντας χρηματοδότηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του energypress. gr, οι επαφές βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων συναντήσεις έχουν γίνει και με την EBRD. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως οι τράπεζες διάκεινται θετικά στη δανειοδότηση του project, αλλά ζητούν διασφαλίσεις ως προς το έσοδο WACC, καθώς και από τη μελέτη κόστους-ωφέλειας του έργου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα έχει τριπλή πηγή χρηματοδότησης. Η πρώτη είναι τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν τοποθετηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής “Αριάδνη Interconnection” που “τρέχει” το έργο. Η δεύτερη προέρχεται από το ΕΣΠΑ, με προσδοκώμενη ενίσχυση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ. Πηγές του ΑΔΜΗΕ, αφού σημειώνουν ότι θα απαιτηθεί δρόμος ακόμη για την έγκριση, ωστόσο συμπληρώνουν ότι υπάρχει θετικό κλίμα από τις Βρυξέλλες. Και η τρίτη πηγή έχει να κάνει με την τραπεζική χρηματοδότηση.

Η εισροή κεφαλαίων για το διπλό καλώδιο και τους σταθμούς μετατροπής θα μπορούσε να επιλυθεί με την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της “Αριάδνης”. Ωστόσο, όπως προκύπτει από πηγές του ΑΔΜΗΕ αλλά και της ΡΑΕ, ο διαγωνισμός για την πρόσκληση εταιρειών μάλλον πηγαίνει πιο πίσω και είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει, αν τελικά προκηρυχθεί, μετά την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή. Συνεπώς η διοίκησή του κινείται για την εξασφάλιση κεφαλαίων ανεξάρτητα από το αν θα “τρέξει” η διαδικασία διαγωνισμού για την είσοδο επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της “Αριάδνης”.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια