Η δια βίου μάθηση είναι η λύση

Κρήτη
Η δια βίου μάθηση είναι η λύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνη λύση η συνεχής προσαρμογή μας σ’ ένα κόσμο που αλλάζει

Μάθηση είναι η συνεχής προσαρμογή μας σ’ ένα κόσμο που αλλάζει. Καθώς η αλλαγή είναι η μόνη βεβαιότητα στις ζωές μας, η μάθηση γίνεται δια βίου, δε σταματά ποτέ. Η επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Όταν ο επαγγελματικός μας βίος αναμένεται να διαρκέσει πάνω από σαράντα χρόνια, οι γνώσεις που παίρνουμε στις πανεπιστημιακές μας σπουδές αποτελούν μόνο μια αφετηρία επαγγελματικής κατάρτισης. Οι συνθήκες της εργασίας, το εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, η παγκόσμια οικονομία αλλάζουν συνεχώς.

Δια βίου μάθηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Η βιομηχανία 4.0 (η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση) αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, των εργασιακών σχέσεων και της πλατφόρμας μας για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Το διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things) ανατρέπει όσα θεωρούσαμε δεδομένα για τη δημιουργία νέων προϊόντων, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των εθνικών οικονομίων, την άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Καθώς η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών μετασχηματίζεται ψηφιακά, ο εργαζόμενος χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το σύνολο σχεδόν της επαγγελματικής του κατάρτισης. Ο μηχανικός, ο γιατρός, ο οικονομολόγος, ο νομικός, ο ασφαλιστής και ο τραπεζίτης πρέπει να μάθουν εκ νέου το νόημα και τη διαδικασία της ενσωμάτωσής τους στην παραγωγή και να ανακαλύπτουν συνεχώς εκ νέου τον προσανατολισμό της επιχειρηματικής τους διαδρομής.

Δια βίου μάθηση και Τραπεζική Διοίκηση

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μια ενδεικτική περίπτωση συνεχούς μετασχηματισμού στο πλαίσιο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Οι τραπεζικές υπηρεσίες γίνονται ολοένα και περισσότερο ψηφιακές, εξατομικευμένες, απομακρυνόμενες από τα τραπεζικά καταστήματα και εισχωρώντας στην προσωπική μας καθημερινότητα με τρόπους που όλο και συχνότερα διαμορφώνονται στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, ο μετασχηματισμός δεν είναι μόνο παραγωγικός, είναι συχνά αξιακός, μετατοπίζοντας τον προσανατολισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δια βίου μάθηση και Κοινωνική Χρηματοοικονομική

Ενδεικτική είναι η έμφαση που δίνεται πλέον στη σχέση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την κοινωνία και το περιβάλλον, συχνά περιορίζοντας την επιδίωξη του κέρδους και υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη (χαρακτηριστική είναι η βράβευση του Μοχάμεντ Γιουνούς με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον αναπτυξιακό ρόλο της Grameen Bank στο Μπαγκλαντές). Σ’ αυτές τις συνθήκες, ο υπάλληλος των τραπεζών πρέπει να καταρτίζεται διαρκώς, να μαθαίνει εκ νέου το ρόλο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην οικονομία, το μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και τις μετασχηματιζόμενες δομές των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.

Δια βίου μάθηση και Διοίκηση Επιχειρήσεων

Ωστόσο, αυτός που χρειάζεται περισσότερο τη δια βίου μάθηση είναι ο επιχειρηματίας. Ο επιχειρηματίας, ως κινητήρας καινοτομίας και ανάπτυξης, οφείλει να αντιλαμβάνεται συνεχώς τις αλλαγές στις ανάγκες των πελατών-πολιτών, στη διάρθρωση του ανταγωνισμού, στις πολιτικές συνθήκες που ορίζουν τους κανόνες της επιχειρηματικότητας, στη διάρθρωση του ανταγωνισμού, στις εξελίξεις της επιστήμης, ακόμα και τη δυναμική του φυσικού περιβάλλοντος. Ο επιχειρηματίας μπορεί να βασίζεται στην επιστημονική γνώση των σπουδών του, αλλά η κατάρτισή του οφείλει να είναι συνεχής, δια βίου. Μόνο η δια βίου μάθηση μπορεί να υποστηρίξει τον επιχειρηματία σε μια οικονομία και μια κοινωνία που μετασχηματίζονται διαρκώς, σε ένα περιβάλλον όπου το κέρδος και η βιωσιμότητα δεν αποτελούν σκοπό αλλά διαδρομές συνεχούς επιχειρηματικής αλλαγής.

Υπογράφει ο Νικόλαος Μουρτζίλας, Υπεύθυνος Σπουδών και Ιδιοκτήτης των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Easy Education.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και δηλώστε συμμετοχή εδώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News