«Στέλνουν»... κοτόπουλα με χλώριο στην Ευρώπη - Είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν - Πόσο επικίνδυνο είναι

Κρήτη
«Στέλνουν»... κοτόπουλα με χλώριο στην Ευρώπη - Είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν - Πόσο επικίνδυνο είναι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα σκαριά εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Αγγλίας - Να πουν «όχι» στον Τραμπ καλούν το Λονδίνο οι Βρυξέλλες

Μετά το Brexit επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα των αμερικανικών χλωριωμένων κοτόπουλων, αφού τώρα το Λονδίνο δεν έχει δεσμεύσεις ως προς την απαγόρευση της εισαγωγής τους, ενώ οι Βρυξέλλες ζητούν από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αλλάξει την απόφαση αυτή, αφού πρόκειται για μια διαδικασία επεξεργασίας του κοτόπουλου που μόνο στις ΗΠΑ γίνεται μέχρι σήμερα και δε θεωρείται καθόλου καλή, ούτε για την ανθρώπινη υγεία, αλλά ούτε και για το περιβάλλον.

 «Ας ελπίσουμε ότι η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να λέει “όχι” στα χλωριωμένα κοτόπουλα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός, που εξηγεί τον βαθμό επικινδυνότητάς τους για έναν άνθρωπο που θα καταναλώσει κοτόπουλο που έχει “βαπτιστεί” στο χλώριο, για να επιτευχθεί έτσι η απολύμανσή του!

Όπως έχουμε πολλές φορές γράψει και στο παρελθόν, τα αμερικανικά κοτόπουλα τα βουτάνε (μετά τη σφαγή τους) σε ένα χημικό “μπάνιο” με τέσσερις ουσίες που παρασκευάζονται με βάση το χλώριο, προκειμένου - όπως ισχυρίζεται η αμερικανική πλευρά - να εξαφανιστεί κάθε ίχνος μικροβίων.

Αλλά, εκτός των άλλων, με αυτό τον τρόπο τα κοτόπουλα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ παραπάνω χρόνο και να επιφέρουν έτσι ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στους βιομηχάνους. Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρουν στην υγεία όσων τα καταναλώσουν, τα “χλωρο-κοτόπουλα” προκαλούν πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στους εργάτες που εργάζονται στα σφαγεία και έρχονται σε διαρκή επαφή με τις ουσίες χλωρίου, όσο και στο περιβάλλον από τα κατάλοιπα που προκύπτουν κατά την επεξεργασία τους.

Σήμερα, λοιπόν, τα χλωριωμένα κοτόπουλα βρίσκονται ξανά στην επικαιρότητα. Και ειδικότερα, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον “Guardian”.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι Βρυξέλλες θα πιέσουν το Λονδίνο να τηρήσει την απαγόρευση εισαγωγής χλωριωμένων πουλερικών, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τόσο τις ευρωπαϊκές εισαγωγές κρέατος όσο και τη δημόσια υγεία, καθώς - σύμφωνα με την Ε.Ε. - αυτός ο τρόπος επεξεργασίας κρέατος είναι επιβλαβής.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει μεταξύ άλλων για εξαγωγές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με επίσημη πηγή που επικαλείται ο “Guardian”, στο προσχέδιο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο περιλαμβάνεται όρος που αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν «την ποιότητα όσον αφορά την υγεία στον τομέα των τροφίμων και της αγροτικής παραγωγής».

Στη συγκεκριμένη παράγραφο τονίζεται ότι πρέπει να διασφαλιστούν το περιβάλλον και η υγεία και για τον σκοπό αυτό ορισμένες μέθοδοι παραγωγής τροφίμων, με τη χρήση εντομοκτόνων, ουσιών που επηρεάζουν το ενδοκρινολογικό σύστημα ή ο καθαρισμός των πουλερικών με χλώριο δε θα χρησιμοποιούνται στη Βρετανία.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζορτζ Γιούστες, αρνήθηκε να εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει την εισαγωγή χλωριωμένων κοτόπουλων ως μέρος της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Όπως σημειώνει ο “Guardian”, οι ΗΠΑ επιτρέπουν να πλένουν τα πουλερικά με διαλύματα απολυμαντικών μετά τη σφαγή. Η Ευρώπη όμως ακολουθεί τελείως διαφορετικές μεθόδους, απαγορεύοντας ουσίες και διεργασίες που είναι δυνητικά επιβλαβείς για τον άνθρωπο και τη φύση, έως ότου αποδειχθούν ασφαλείς.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος πουλερικών στον κόσμο και σχεδόν το ένα πέμπτο της παραγωγής εξάγεται. Τα “χαλαρά” πρότυπα ασφαλείας επιτρέπουν να διατηρεί χαμηλό κόστος.

«Όχι στα χλωριωμένα κοτόπουλα»

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απορρίψει την επεξεργασία των κοτόπουλων με χλώριο γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους και προκαλεί βλάβες στον οργανισμό του ανθρώπου και ευρύτερα στο περιβάλλον», τονίζει στη “Νέα Κρήτη” ο Νίκος Κατσαρός.

«Προσπαθούμε, λοιπόν, γενικά να μη χρησιμοποιείται χλώριο σε καμία περίπτωση διότι είναι πολύ τοξικό. Βέβαια, η Αγγλία από την πλευρά τη δική της και, δεδομένου ότι έχει φύγει από την Ε.Ε., θα μπορεί να φέρει τα χλωριωμένα κοτόπουλα της Αμερικής. Το θέμα όμως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μη δεχτεί προϊόντα τα οποία έχουν επεξεργαστεί με χλώριο για να εισαχθούν στην Ευρώπη»...

Όσο για το επιχείρημα που θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει, «μα αφού το χλώριο μπαίνει στο νερό, γιατί όχι και στα κοτόπουλα;», ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός, απαντάει: «Καταρχήν στο νερό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια οικονομικότερη λύση, ενώ για τα κοτόπουλα υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις απολύμανσης. Και η πιο απλή; Η χρήση καυτού νερού για το πλύσιμο του κοτόπουλου, που είναι και πολύ αποτελεσματικός τρόπος»! Εξάλλου, επισημαίνει επίσης ότι «το χλώριο στο νερό μπαίνει και σε πολύ μικρότερες ποσότητες και διατηρείται μονίμως σε αυτές»...

Στο μεταξύ, τόσο το παράδειγμα του κοτόπουλου όσο και πολλά άλλα παραδείγματα δείχνουν ότι στην Αμερική τα μέτρα ασφάλειας των τροφίμων είναι πολύ χαλαρά και σαφώς “παιδική χαρά” σε σχέση με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ένα παράδειγμα είναι τα μεταλλαγμένα. Στην Αμερική κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς καν επισήμανση, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει τουλάχιστον επισήμανση και ενημέρωση του καταναλωτή»...

Είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν...

Τέλος, αν ανατρέξουμε στα τέλη Μαΐου του 2008, θα δούμε άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ να “σπάσουν” τις απαγορεύσεις των Βρυξελλών ως προς τις εισαγωγές των χλωριωμένων τους κοτόπουλων. Τότε, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε «ναι» στην άρση των εισαγωγών, κάνοντας λόγο για κάποια πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως να... πλένονται καλά μετά τη χλωρίωση! Ευτυχώς όμως, αρχές Ιουνίου του 2008, οι αρμόδιοι κτηνίατροι των χωρών-μελών της Ε.Ε. ψήφισαν να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές αμερικανικών κοτόπουλων που έχουν απολυμανθεί με χλώριο. Η γνωμοδότηση θα εξεταστεί τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι ειδικοί των 26 από τις 27 χώρες-μέλη ψήφισαν κατά της άρσης της απαγόρευσης, ενώ η Βρετανία τότε απείχε (κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που έχουμε το Brexit)...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News