Πώς πρέπει να γίνει το κλάδεμα των αμπελιών φέτος - Τα 11 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί

Κρήτη
Πώς πρέπει να γίνει το κλάδεμα των αμπελιών φέτος - Τα 11 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συνιστούν οι επιστήμονες στους Ηρακλειώτες αμπελουργούς - Υπεγράφη η απόφαση για την κλωνική επιλογή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη

Μεγάλη προσοχή, λόγω της περυσινής κακής χρονιάς από άποψη κλιματολογικών συνθηκών και ασθενειών για το αμπέλι, συνιστούν οι επιστήμονες στους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου που θα κλαδέψουν τα αμπέλια τους από τώρα και στο εξής.

Το κλάδεμα, όπως λένε οι γεωπόνοι, αποτελεί έναν πολύ σοβαρό παράγοντα που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητα των αμπελιών, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε όλες τις καλλιέργειας. Η “Νέα Κρήτη” παρουσιάζει, λοιπόν, βασικές οδηγίες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους αμπελοκαλλιεργητές με “θρησκευτική ευλάβεια”.

Όσοι δεν έχουν ακόμη κλαδέψει, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γεωπόνων ώστε να έχουν μια καλή παραγωγή. Αυτό είναι πιο σημαντικό φέτος μετά τις μεγάλες προσβολές των αμπελιών από τον περονόσπορο και τη χολέρα την προηγούμενη χρονιά... Γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, οι ζημιές από τον περονόσπορο δεν περιορίστηκαν μόνο στα σταφύλια ή τα φύλλα. Επειδή η προσβολή ήταν μεγάλη είχαμε σε πολλά αμπέλια πρώιμη φυλλόπτωση, μειωμένη φωτοσύνθεση και επομένως κακή ξυλοποίηση των κληματίδων.

Έτσι φέτος, που όπως είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό στη “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος και πρώην ερευνητής Αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης, είναι καλύτερα να κλαδέψουν οι αμπελουργοί όψιμα. Και θα πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά πόσο καλά ξυλοποιημένες είναι οι κληματόβεργες και να αφαιρέσουν όσες είναι πρασινωπές ή κακά ξυλοποιημένες. Έτσι μπορούν να καθυστερήσουν το κλάδεμα χωρίς να έχει ζημιά το αμπέλι μέχρι να βλαστήσουν τα πάνω μάτια των κληματίδων.

Αυτό θα έχει ένα ακόμη όφελος στη σουλτανίνα, που όπως ξέρουμε έχει μαλακό ξύλο με μεγάλη ψίχα, και επομένως είναι πιο ευαίσθητη σε όλα τα μολύσματα. Ειδικά δε στις εξασθενημένες από τον περονόσπορο κουρμούλες θα πρέπει να κλαδέψουν αυστηρά, αφήνοντας λιγότερες κεφαλές και “αμολυτές”.

Κανόνες

Πρακτικά, λοιπόν, μπορούμε να καταγράψουμε κάποιους κανόνες για το κλάδεμα φέτος στον νομό Ηρακλείου:

- Κλαδεύουμε όψιμα, με ξερό καιρό (όχι με πολύ υγρασία ή βροχή).

- Αποφεύγουμε να κλαδέψουμε με χαμηλές θερμοκρασίες γιατί θρυμματίζονται οι κληματίδες.

- Διαλέγουμε τις καλά ξυλοποιημένες και υγιείς κληματόβεργες που δεν έχουν απάνω σημάδια από προσβολές των μυκήτων του ξύλου (ευτυπίωση, φόμοψη).

- Στα αμπέλια που έχουν ευτυπίωση ή φόμοψη απολυμαίνομε το κλαδευτήρι από κουρμούλα σε κουρμούλα.

- Μαζεύουμε και καίμε τις κληματόβεργες.

- Φροντίζουμε να έχουμε καθαρό το αμπέλι, γιατί ο περονόσπορος μπορεί να παραμείνει με τη μορφή του μυκηλίου σε φύλλα που διατηρούνται πράσινα τη χειμερινή περίοδο ή βλαστούς αμπελιού, ιδιαίτερα στα νοτικά αμπέλια. Για τον ίδιο λόγο ξεριζώνουμε και τα εγκαταλειμμένα αμπέλια που είναι πολύ σοβαρή πηγή μολυσμάτων.

- Φροντίζουμε να μη νεροκρατεί το αμπέλι, γιατί εκεί είναι πολύ σημαντική πηγή για τα μολύσματα.

- Μετά τη βλάστηση ελέγχουμε τους βλαστούς αν έχουν συμπτώματα από τις ασθένειες του ξύλου και τους αφαιρούμε.

- Για να μειώσουμε τους κινδύνους από τον περονόσπορο και τη χολέρα, θα πρέπει να κάνουμε βλαστολόγημα, ιδιαίτερα στις ζωηρές ποικιλίες.

- Ειδικά για την ευτυπίωση, η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει κυρίως προληπτικά μέτρα. Συνιστάται η αφαίρεση και καύση των οργάνων της κορμούλας (κληματόβεργες, βραχίονες, κορμός), όταν η σχετική υγρασία του αέρα είναι χαμηλή και τα συμπτώματα φαίνονται καθαρά. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται προοδευτικά μέχρι να φανεί το καθαρό ξύλο, ενώ αν είναι δυνατό να καλύπτονται οι τομές του κλαδέματος με πάστα ή μυκητοκτόνο. Ακόμη να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές, να γίνεται απολύμανση των κλαδευτηριών και ανάλογα με την ποικιλία το κλάδεμα να γίνεται όταν η δακρύρροια είναι άφθονη.

Νέα εποχή

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, υπέγραψε την απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της κλωνικής επιλογής, καθώς και η διαδικασία εγγραφής και διαγραφής κλώνων ποικιλιών και υποκειμένων αμπέλου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με τη συγκεκριμένη απόφαση ο κ. Βορίδης διασφαλίζει την ταυτοποίηση ποικιλιών αμπέλου σε επίπεδο κλώνου, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος του φυτικού υλικού και η επιλογή του κλώνου ως προς την ποικιλιακή του ταυτότητα και τη φυτοϋγειονομική του κατάσταση.

Η απόφαση του υπουργού δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που θα προσδώσουν μακροπρόθεσμα στο προϊόν σταθερή και αναβαθμισμένη παραγωγή και σαφή ποικιλιακή ταυτότητα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη απόφαση ορίζονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις ενός προϊόντος απαλλαγμένου από επιβλαβείς οργανισμούς και ιώσεις.

Στην απόφαση περιγράφεται η διαδικασία της κλωνικής επιλογής και η διαδικασία εγγραφής και διαγραφής των κλώνων στον εθνικό κατάλογο. Παράλληλα, περιγράφεται η διατήρηση των κλώνων και ο έλεγχος των διατηρητών.

Ανάδειξη ποικιλιών

Να αναφέρουμε, εξάλλου, ότι πάγια θέση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου είναι ότι η Ελλάδα έχει μείνει τραγικά πίσω στην ανάδειξη του πλούτου του αμπελώνα της, ενώ στο εξωτερικό πληθαίνουν οι κλώνοι γηγενών μας ποικιλιών αμπέλου που εκμεταλλεύονται Γάλλοι, Ιταλοί, Βούλγαροι και Αμερικανοί.

Τέσσερα χρόνια μετά τον πρώτο Κανονισμό για την κλωνική επιλογή, δεν υπάρχουν «νέα» από τη διαδικασία που τέθηκε σε εφαρμογή τότε. Οι πιστοποιημένοι ελληνικοί κλώνοι παραμένουν ζητούμενο. Ο λόγος είναι απλός: εφόσον απουσιάζει καθαρό υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κανόνας, οι διαδικασίες είναι στο σημείο (σχεδόν) μηδέν.

Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μανόλης Σταυρακάκης λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι «αυτή ακριβώς η πάγια θέση του ΣΕΟ (αλλά και της ΚΕΟΣΟΕ και όλων σχεδόν των φορέων του αμπελοοινικού τομέα) αξιολογήθηκε ως πρώτης προτεραιότητας άξονας του στρατηγικού σχεδιασμού: Προϋπόθεση για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ποικιλιακού πλούτου του ελληνικού αμπελώνα είναι η πλήρης γνώση, η ταυτότητα της κάθε ποικιλίας και η διάκρισή της από άλλες συγγενείς, συνώνυμες ή ομώνυμες, έτσι ώστε να αποφεύγονται τραγικά λάθη από επίσημους φορείς, να αναφέρουν το μοσχοφίλερο ως λευκή ποικιλία».

Και συνεχίζει επισημαίνοντας: «Η ορθή εκτίμηση “...εφόσον απουσιάζει καθαρό υλικό...” οδηγεί παραδόξως σε λάθος επιλογή. Η λογική συνέπεια της εκτίμησης είναι: προτεραιότητα στην απόκτηση καθαρού υλικού και όχι η ανεξήγητη εμμονή του ΣΕΟ στην “εγγραφή του πρώτου κλώνου”... Διεθνώς η ορθή αμπελουργική πρακτική είναι ταυτοποίηση ποικιλιών, “παραγωγή πιστοποιημένου υλικού”, κλωνική επιλογή. Το οικοδόμημα της ελληνικής αμπελουργίας δεν είναι λογικό να ξεκινά από το ρετιρέ (κλωνική επιλογή). Εφόσον τηρείται πιστά το πρωτόκολλο κλωνικής επιλογής, η ανάδειξη επιλεγμένων κλώνων ελληνικών ποικιλιών στον ελληνικό αμπελώνα από Γάλλους, Ιταλούς κ.ά. δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητική εξέλιξη. Αυτό γίνεται χρόνια τώρα στην Αμερική, τη Μολδαβία και την Αυστραλία, που εφαρμόζουν προγράμματα κλωνικής επιλογής στις γαλλικές ποικιλίες Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon κ.ά. Και μάλιστα εντός των γαλλικών κλώνων που εισήγαγαν πριν από 40 ή 50 χρόνια (clone of a clone). Άλλωστε, κυρίως από τη Γαλλία και την Ιταλία εισάγεται το πιστοποιημένο υλικό των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News