Ο Ιατρικός Σύλλογος συμβουλεύει για τον κορωνοϊό

Κρήτη
Ο Ιατρικός Σύλλογος συμβουλεύει για τον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποφύγετε τις επισκέψεις στο νοσοκομείο σε φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα, όχι μόνο γιατί εμείς μπορεί και να αρρωστήσετε, αλλά κυρίως γιατί μπορεί και να τους κολλήσετε.

Απλές οδηγίες καθημερινής πρακτικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στέλνει μέσω της «Ν.Κ.» ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΙΣΗ). Σε κείμενο που υπογράφει ο πρόεδρος του ΙΣΗ Χάρης Βαβουρανάκης, υπογραμμίζεται πως η σωστή ενημέρωση είναι εχθρός του πανικού και του φόβου και πως με ψυχραιμία αλλά και ακολουθώντας απλές συμβουλές μπορούμε να θωρακιστούμε από τον ιό. Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες ο κορωνοϊός, εκτός από την τηλεόραση, έφτασε και στη χώρα μας, μπήκε στη ζωή μας. Επιβάλλεται να τον αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς υπερβολές και ακρότητες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον κορωνοϊό, η μετάδοσή του γίνεται μέσα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον (επιβεβαιώνεται και από τον τρόπο μετάδοσής του και στη χώρα μας κι ας είναι μικρό το δείγμα). Τα σταγονίδια από τον βήχα και το φτάρνισμα είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης.

Τα συμπτώματα είναι τα συνηθισμένα της ίωσης. Πυρετός, βήχας - κάποιες φορές με πτύελα - κόπωση, μυαλγίες, δύσπνοια, πονόλαιμος, κεφαλαλγία αποτελούν την κύρια συμπτωματολογία της νόσου. Ας μην ξεχνάμε πως το 80% αυτών που θα νοσήσουν θα παρουσιάσουν ήπια συμπτωματολογία.

Ευάλωτες ομάδες, ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι τα άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι χρόνιες αναπνευστικές νόσοι και ο καρκίνος. Όσο για τα παιδιά κάτω των 18 ετών, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, αποτελούν περίπου το 2,5% των συνολικά νοσούντων και παρουσιάζουν μηδενική σχεδόν θνητότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως στις ιώσεις τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Απεναντίας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους (διάρροιες, επικίνδυνες αλλεργίες κ.τ.λ.) και το σημαντικότερο την ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως τα απλά μέτρα υγιεινής, το σωστό, συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή συγχρωτισμού, η κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καθώς και η προσεγμένη διατροφή, με έμφαση στην ενυδάτωση και στην κατανάλωση φρούτων, προφυλάσσουν από τις ιώσεις.

Το συχνό, σωστό πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό. Τα χέρια μας «φιλοξενούν» πολλά και διαφορετικά επικίνδυνα μικρόβια, που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές ασθένειες, αλλά και πιο «ήπια», όπως εκείνα που προκαλούν τις ιώσεις.

Αποφύγετε τις επισκέψεις στο νοσοκομείο σε φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα, όχι μόνο γιατί εμείς μπορεί και να αρρωστήσετε, αλλά κυρίως γιατί μπορεί και να τους κολλήσετε. Στα νοσοκομεία «φιλοξενούνται» άνθρωποι με προβλήματα υγείας που εύκολα μπορεί να νοσήσουν, μεταβάλλοντας δραματικά την εξέλιξη και την πρόγνωση της υποκείμενης νόσου για την οποία νοσηλεύονται.

Μόνο αν εμφανίζετε συμπτώματα ίωσης (καταρροή, πυρετό, βήχα κ.τ.λ.) συνιστάται να φοράτε μάσκες. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε την πιθανότητα μετάδοσης του ιού με τον οποίο έχετε μολυνθεί.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ίωσης (καταρροή, πυρετό, βήχα κ.τ.λ.) και έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημική για τον κορωνοϊό περιοχή, παραμείνετε στο σπίτι σας και μην πάτε στο νοσοκομείο. Καλέστε τον γιατρό σας, ή τον ΕΟΔΥ. Εκείνοι γνωρίζουν να σας κατευθύνουν.

Αποτελεί αξίωμα πως η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση διώχνει τον πανικό και τον φόβο. Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και του ΕΟΔΥ, το όφελος είναι διπλό. Αφενός ως κοινωνία με τις ατομικές προφυλάξεις περιορίζουμε βραχυπρόθεσμα τη διάδοση και αφετέρου εντάσσουμε την πρόληψη στην καθημερινή πρακτική μας, κάνοντας την αγωγή υγείας τρόπο ζωής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News