Κρήτη

Ανέλπιστη χαρά για το Γιώργο Μπουγιούκα - Επιστρέφει μετά από 167 μέρες «ομηρίας»

Αναχωρεί από το Τζιμπουτί καθώς ο υπουργός τήρησε την υπόσχεσή του

Mετά από 167 μέρες «ομηρίας», στιγμές απελπισίας και αγωνίας, πάλη για την επιβίωση και κακουχίες που τον έκαναν συχνά να «λυγίσει», ο Γιώργος Μπουγιούκας επιστρέφει επιτέλους στα πάτρια εδάφη. Ο 75χρονος ναυτικός μετράει πλέον τις ώρες για να βρεθεί στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων και να επιστρέψει από το μακρινό Τζιμπουτί στην Ελλάδα.

Ο υπουργός τήρησε την υπόσχεση

Το ανέλπιστα καλό νέο ήρθε σε μήνυμα από τον ίδιο τον υπουργό Ναυτιλίας. Όπως ανέφερε η κόρη του ναυτικού Δέσποινα Μπουγιούκα που ζει στην Κρήτη: «την Τρίτη μίλησα με τον Γιάννη Πλακιωτάκη και μας υποσχέθηκε ότι εντός 48ωρών θα επιστρέψει ο πατέρας μου. Έπειτα μου έστειλε μήνυμα με την φωτογραφία του πατέρα μου να κρατάει στα χέρια του το διαβατήριο και την ευχή ‘’καλώς να ορίσει’’. Τον ευχαριστώ πολύ που τήρησε την υπόσχεσή του».

«Δεν το πιστεύουμε ότι γυρνάει σπίτι»

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχεδιασμό ο 75χρονος ναυτικός περιμένειμόνο τη βαλίτσα του και συνοδεία γιατρού καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας θα μπει στο αεροπλάνο για να πετάξει στις 19.00 απόγευμα για την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και από εκεί στις 23:00 βράδυ για Αθήνα όπου θα αφιθχεί εκτός απροόπτου τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τη στιγμή που θα «πατήσει» ελληνικό έδαφος περιμένει με αγωνία η οικογένειά του. Σήμερα η σύζυγος, ο γιος και η κόρη του ξύπνησαν με ένα αλλιώτικο συναίσθημα χαράς και ηρεμίας .Όπως περιγράφει η κόρη του που δεν μπορεί να κρύψει την απεριόριστη ευτυχία της: «σήμερα ξύπνησα με ανακούφιση. Περιμένω να τον συναντήσω στην Αθήνα και αυτό που λέγαμε όλοι είναι ότι δεν θα το πιστεύουμε ότι θα είναι στο σπίτι. Θέλω να κάτσουμε όλοι μαζί και να μιλήσουμε. Ακόμα δεν μπορούμε να το πιστέψουμε…».

3 ναυτικοί παραμένουν σε «ομηρία»

Πάντως ακόμα κι αν η «ομηρία» για τον 75χρονο παίρνει τέλος, η οδυνηρή περιπέτεια για τρεις ακόμα ναυτικούς –μεταξύ των οποίων ενός  Κρητικού- συνεχίζεται. Ο αγώνα για τους κυρίους Καμινάκη, Φάλκο και Σιάκα δεν σταματάει αν δεν επιστρέψουν κι εκείνοι στην πατρίδα τους. Είναι εξάλλου υπόσχεση της οικογένειας Μπουγιούκα να σταθεί στο πλευρό τους μέχρι την τελική νίκη.

Υπενθυμίζεται ότι για πάνω από 5 μήνες οι ναυτικοί που εργάζονταν σε πλοία που κατασχέθηκαν ανοιχτά του Τζιμπουτί στην ανατολική Αφρική λόγω χρεών του πλοιοκτήτη, παραμένουν «όμηροι» καθώς δεν τους επιτρεπόταν να βγουν από το πλοίο, ζώντας σε μια ιδιότυπη φυλακή. Η μεγάλη και οδυνηρή περιπέτειά τους ξεκίνησε όταν τα δύο πλοία ακινητοποιήθηκαν στο σημείο καθώς κατασχέθηκαν από τις αρχές του Τζιμπουτί για οφειλές του πλοιοκτήτη. Τα πλοία αφέθηκαν στη μοίρα τους, και οι ναυτικοί είχαν την ίδια μοίρα, καθώς άρχισαν να ζουν υπό επικίνδυνες συνθήκες πάνω στο πλοίο - «φάντασμα», με την ελπίδα κάθε μέρα αν απομακρύνεται και περισσότερο. Η οργή ήταν έντονη καθώς αναγκάστηκαν να περάσουν τις γιορτές μόνοι, με λιγοστά τρόφιμα, ελάχιστο νερό για να πλυθούν, και με τα προβλήματα υγείας να τους «πνίγουν». Ο Γιώργος Μπουγιούκας λόγω προβλημάτων υγείας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για νοσηλεία και στη συνέχεια σε ξενοδοχείο, ενώ όπως όλα δείχνουν μετά από έναν πολύμηνο αγώνα και την παρέμβαση των αρχών, επιστρέφει στο σπίτι του.

Δήλωση από Πλακιωτάκη

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την θετική αυτή εξέλιξη. «Είχα δεσμευθεί», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «ότι οι Έλληνες ναυτικοί που βρίσκονται στο Τζιμπουτί θα επαναπατρισθούν και πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης μας σε καμιά περίπτωση δεν θα σταματήσουν μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η αρχή έγινε με την επιστροφή στην Ελλάδα του Γιώργου Μπουγιούκα. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επιστροφή του, αλλά δεν πανηγυρίζω. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη να κάνουμε μιας και υπάρχουν άλλοι τρεις Έλληνες ναυτικοί στο Τζιμπουτί, που πρέπει να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα. Κατανοώ πλήρως την ανησυχία των οικείων τους και τους διαβεβαιώνω ότι εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να επαναπατριστούν και ο Δημήτρης Φάλκος, ο Δημήτρης Σιακάς και ο Εμμανουήλ Καμινάκης».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια