Κρήτη

Οι εκπτώσεις στην Κρήτη… συνεχίζονται

Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Γλυκόπικρη γεύση στους εμπόρους του Ηρακλείου και τα ταμεία... τους αφήνουν οι χειμερινές εκπτώσεις που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα πετσοκομμένα εισοδήματα στάθηκαν η αιτία για τη χαμηλή κίνηση στην αγορά. Ωστόσο, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου ανακοίνωσε “παράταση” εκπτώσεων στο Ηράκλειο, μιας και αμέσως μετά το πέρας των χειμερινών θα ισχύσει δεκαπενθήμερο ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ενδιάμεσες εκπτώσεις όμως θα ισχύσουν και στο Ρέθυμνο, όπως και στα Χανιά.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στο Ηράκλειο θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, από την Κυριακή 1 έως την Κυριακή 15 Μαρτίου. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 8 Μαρτίου. Ειδικότερα, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά, «επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 8 Μαρτίου». Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφέρει: «Μετά τις αλλαγές που έφερε ο Νόμος 4446/2016, το καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων έχει πλέον τροποποιηθεί. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερική Ενότητα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη των παραγωγικών φορέων. Σύμφωνα με την απόφαση 5800/19-11-2019, για το 2020 οι ενδιάμεσες για το Ηράκλειο είναι από 1 έως 15 Μαρτίου. Επίσης επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020».

Οι έμποροι καλούν τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν τις μεγάλες μειώσεις τιμών, ενώ οι οργανώσεις των καταναλωτών προτρέπουν όλους να προχωρούν σε αγορές εφόσον πραγματοποιήσουν έρευνα αγοράς με γνώμονα τη σχέση ποιότητας και τελικής τιμής.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έχει πάγιο αίτημα τον περιορισμό της χρονικής διάρκειας των τακτικών εκπτώσεων σε 8 εβδομάδες από 18 εβδομάδες που είναι σήμερα.

Στα Χανιά

Από την 1η έως τις 15 Μαρτίου και από την 1η έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, τη συγκεκριμένη περίοδο οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία για αγορές ποιοτικών προϊόντων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Στην ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ επισημαίνει ότι την Κυριακή 8 Μαρτίου το άνοιγμα των καταστημάτων είναι προαιρετικό. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «σαν Εμπορικός Σύλλογος Χανίων δεν το προτείνουμε, καθότι μετά από στατιστικά στοιχεία που συλλέξαμε δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για τα καταστήματα».

Στο Ρέθυμνο

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου ενημερώνει τους εμπόρους και τους καταναλωτές ότι, κατόπιν απόφασης της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαρίας Λιονή, το καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων έχει πλέον τροποποιηθεί.

Προκειμένου λοιπόν το Ρέθυμνο να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη περιφέρεια της Κρήτης, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου για κάθε χρόνο. Ως ημέρα έναρξης του δεκαπενθήμερου είναι η Τρίτη 3 Μαρτίου και αντίστοιχα τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι το Σάββατο 14 Μαρτίου.

Παράλληλα με τα ως άνω, τα καταστήματα κάθε είδους μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 8 Μαρτίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου.

Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από 11 π.μ. έως 6 μ.μ. (παρ. 1 άρθρου 23 Ν. 2224/1994). Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου καλεί το καταναλωτικό κοινό να προτιμήσει τις ντόπιες εμπορικές επιχειρήσεις και να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, με γνώμονα την τελική τιμή και την ποιότητα των προϊόντων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια