Κική Δημουλά: Η συνέντευξη που είχε δώσει η γνωστή ποιήτρια στην ΚΡΗΤΗ TV

Κρήτη
Κική Δημουλά: Η συνέντευξη που είχε δώσει η γνωστή ποιήτρια στην ΚΡΗΤΗ TV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχε μιλήσει για τη ζωή της στο Γιώργο Σαχίνη

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία της Κικής Δημουλά, που πέθανε προχθές Σάββατο το απόγευμα σε ηλικία 89 ετών.  Η Κική Δημουλά έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου, σκορπίζοντας θλίψη τόσο στον πνευματικό και πολιτικό κόσμο, όσο και στην ελληνική κοινωνία, αφού άφησε το υλικό της αποτύπωμα στα γράμματα. Η σπουδαία ποιήτρια εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο στις 2 Φεβρουαρίου με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και στις 12 Φεβρουαρίου, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η σπουδαία ποιήτρια, ακαδημαϊκός και πολυβραβευμένη Κική Δημουλά ήταν γνωστή και ιδιαίτερη αγαπητή για την αναγνωρισιμότητα της ποίησής της, που “άνθισε” στο έδαφος της καθημερινότητας, της γυναίκας, της συναισθηματικής απώλειας, της ματαίωσης...

Μάλιστα το 2009 η γνωστή ποιήτρια είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή «Αντιθέσεις» της ΚΡΗΤΗ TV και το Γιώργο Σαχίνη όπου μίλησε για τη ζωή και το έργο της.

Τι είπε ο πολιτικός κόσμος

Τα θερμά συλλυπητήρια έστειλαν αρχηγοί του πολιτικού κόσμου στους οικείους της μεγάλης ποιήτριας, κάνοντας σαφές πως η Κική Δημουλά υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα στον χώρο της ποίησης.«Η ελληνική ποίηση έχασε σήμερα την εμβληματική Μούσα της, η οποία της χάρισε μιαν ακόμη αυθεντική λάμψη διεθνούς ακτινοβολίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τον θάνατο της ποιήτριας Κικής Δημουλά. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το έργο της θα διασφαλίζει την πνευματική αιωνιότητα που της αναλογεί, κάνοντας όμως ακόμη πιο επώδυνο το κενό, το οποίο αφήνει πίσω της».

Τη θλίψη του για τον θάνατο της Κικής Δημουλά εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η ακόλουθη: «Με θλίψη και συντροφιά με τους στίχους της αποχαιρετούμε την Κική Δημουλά, που άφησε το “λίγο του κόσμου”. Άλλωστε, “στο αίνιγμα του θανάτου πάω ψυχωμένη”, είχε γράψει. Η Ελλάδα χάνει μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της. Και όλοι μας ένα κομμάτι της ευαισθησίας μας. Την ευγνωμονούμε. Και απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

«Η ποίηση της Κικής Δημουλά άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα. Το 2009 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της. Επίσης, το 2013 τιμήθηκε με ειδική εκδήλωση από το Πανεπιστήμιο του Yale, ο εκδοτικός οίκος του οποίου εξέδωσε ποιήματά της το 2014. Ποιητικές συλλογές της Κικής Δημουλά έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ισπανικά και τα Ιταλικά. Στην Ελλάδα τιμήθηκε τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια της πολυβραβευμένης ποιήτριας και ακαδημαϊκού Κικής Δημουλά, που με δύναμη και ενέργεια εξέφρασε τις βαθύτερες υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο της Κικής Δημουλά.

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ την καταξιωμένη και πολυβραβευμένη ποιήτρια Κική Δημουλά. Είχα την τύχη να τη γνωρίζω προσωπικά, εκτιμώντας το ήθος, τη σεμνότητα και την ευαισθησία της. Θα μας λείψει πολύ. Στην οικογένειά της εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου», έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ποια ήταν η Κική Δημουλά

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1931 στην Αθήνα. Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1956) και την Έλση (1957).

Εργάστηκε σαν υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (κοινωφελές ΝΠΙΔ, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών).

Τιμήθηκε το 1972 με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή “Το λίγο του κόσμου”, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή “Χαίρε ποτέ” και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή “Η εφηβεία της λήθης”. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Ιταλικά, στα Πολωνικά, στα Βουλγαρικά, στα Γερμανικά και στα Σουηδικά.

Δείτε τη συνέντευξη που είχε δώσει στην εκπομπή «Αντιθέσεις» της ΚΡΗΤΗ TV :

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News