Παραβιάζονται 7 συνεταιριστικές αρχές

Κρήτη
Παραβιάζονται 7 συνεταιριστικές αρχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βέλη» μεταξύ πρώην και νυν υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή το συνεταιριστικό νομοσχέδιο

Ως ένα νομοσχέδιο «που παραβιάζει τις συνεταιριστικές αρχές» χαρακτήρισε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το συνεταιριστικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Σε αντίθεση, βέβαια, με τον σημερινό υπουργό Μάκη Βορίδη, ο οποίος τόνισε ότι «το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αποτελεί τη μεταφορά των ιδεών της ελευθερίας στον συνεταιριστικό χώρο»...

«Παραβιάζονται πολλές από τις 7 συνεταιριστικές αρχές, με πρώτη την αρχή της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας και, δεύτερον, το ότι η περιουσία ανήκει στις γενεές και όχι στους μετόχους», υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Κομβικό σημείο για την καταστρατήγηση των αρχών είναι, όπως σημείωσε, το ότι δίνεται η δυνατότητα εισόδου των ιδιωτών-επενδυτών στους συνεταιρισμούς με το συγκεκριμένο ποσοστό του 35%. Με τον τρόπο αυτό δεν εξυπηρετούνται υγιείς ή υπό εκκαθάριση συνεταιρισμοί. Εξυπηρετείται μόνον μια μερίδα συνεταιρισμών, που έχουν “δεθεί στο άρμα” κάποιων επενδυτών της αγοράς.

«Η αγορά λοιπόν έχει επιλέξει να εισβάλει μέσα στους συνεταιρισμούς χρησιμοποιώντας και “αξιοποιώντας” την περιουσία των συνεταιρισμών αυτών, αλλά και την ονομασία που έχει “χτιστεί” όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου το προϊόν που παράγεται σε αυτούς τους συνεταιρισμούς να διοχετεύεται με αυτήν στην αγορά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στην κατάφωρη καταστρατήγηση της συνεταιριστικής αρχής της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας, αφού με το ποσοστό του 35% η δυνατότητα λήψης διαφορετικών από αυτές των ιδιωτών-επενδυτών αποφάσεων εξανεμίζεται.

«Στο σχέδιο νόμου ισοπεδώνεται η δημοκρατική αρχή που λέει ότι μια μερίδα είναι μία ψήφος, αφού δίνεται η δυνατότητα η αξία της μερίδας του μετόχου-επενδυτή να καθορίζεται από τη γενική συνέλευση και να μπορεί να είναι διαφορετική από των μελών. Αυτό σημαίνει στην ουσία ότι, για έναν συνεταιρισμό που έχει 500 ευρώ τη συνεταιριστική μερίδα για τα μέλη του, μπορεί η γενική συνέλευση να αποφασίσει ότι η μερίδα για τον ιδιώτη-επενδυτή είναι 50 ευρώ - το ένα δέκατο της μερίδας δηλαδή. Συνδυάζοντας το κρίσιμο ποσοστό του 35% με τη διαφορετική αξία της μερίδας, το σχέδιο νόμου πετυχαίνει με “χειρουργικό” τρόπο ο ιδιώτης με το ένα δέκατο της μερίδας της αξίας να πάρει τον έλεγχο του 35% του συνεταιρισμού».

Καταλήγοντας ο Στ. Αραχωβίτης τόνισε: «Άποψή μας είναι ότι, με πρόσχημα την προώθηση χρηματοδότησης των συνεταιρισμών από ιδιώτες, το νομοσχέδιο επιδιώκει να περάσει τον έλεγχο των συνεταιρισμών σε ιδιωτικό επίπεδο, πράγμα για το οποίο εδώ διατυπώνουμε τη σοβαρή διαφωνία μας, διότι με αυτόν τον τρόπο θα αλλοιωθεί πλήρως ο χαρακτήρας των συνεταιρισμών και δε θα μιλάμε πλέον για συνεταιρισμούς, αλλά για ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά κέντρα».

Τι είπε ο υπουργός

Υπεραμύνθηκε των διατάξεων ο Βορίδης

Από την πλευρά του, μιλώντας στην Επιτροπή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, σημειώνοντας με έμφαση ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τη μεταφορά των ιδεών της ελευθερίας στον συνεταιριστικό χώρο και ανέδειξε τη φιλελεύθερη προσέγγιση του σχετικού σχεδίου νόμου, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι οι οποίοι συνεταιρίζονται πρέπει να αποφασίζουν για τα θέματά τους έτσι όπως αυτοί νομίζουν.

Αναφορικά με το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς να περιλαμβάνουν στη μετοχική τους σύνθεση ιδιώτη επενδυτή μέχρι ποσοστού 35%, ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ένα “όπλο” το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι οι συνεταιριστές, εφόσον το αποφασίσουν, και μάλιστα έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσής τους με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3).

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη, ότι «αυτή η διάταξη είναι το “σχοινί” με το οποίο θα “κρεμαστούν”», ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη άποψη αντικατοπτρίζει με πολύ καθαρό τρόπο τη μεγάλη, βαθιά ιδεολογικοπολιτική διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς λέμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, και εσείς λέτε ότι αυτό πρέπει να τους απαγορεύεται, διότι είναι “σκοινί” με το οποίο θα “κρεμαστούν” και θα αποφασίζουν μόνοι τους να κρεμαστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι παρέλαβε από τον προκάτοχό του στο υπουργείο, Σταύρο Αραχωβίτη, 540 συνεταιρισμούς με κύκλο εργασιών κάτω των 500.000 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι από αυτούς 400 περίπου εμφανίζονται με κύκλο εργασιών κάτω των 50.000 ευρώ. «Αυτοί κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, κύριε πρόεδρε», δήλωσε ο υπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και καλά δείγματα λειτουργίας συνεταιρισμών, τα οποία ωστόσο περιορίζονται σε 10-15 παραδείγματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News