Ξεκινά το «μεγάλο» καλώδιο! - Εντός του 2020 δίνει ρεύμα το «μικρό»

Κρήτη
Ξεκινά το «μεγάλο» καλώδιο! - Εντός του 2020 δίνει ρεύμα το «μικρό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προ των πυλών η υπογραφή των δύο συμβάσεων και η έναρξη εργασιών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ

Μέσα στην άνοιξη, το πιθανότερο μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για το κομβικής σημασίας έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική!

Οι συμβάσεις των δύο επιμέρους έργων (των καλωδιακών τμημάτων της διασύνδεσης και των σταθμών μετατροπής) είναι σχεδόν έτοιμες προς υπογραφή, οι τζίφρες αναμένεται να πέσουν διαδοχικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κάτι που σημαίνει πως στα τέλη Απριλίου προς αρχές Μαΐου μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου που θα “θωρακίσει” μια και καλή ενεργειακά το νησί, εξαλείφοντας οριστικά τον κίνδυνο μπλακ-άουτ.

Αυτά είναι τα χρονοδιαγράμματα ως προς το πολυσυζητημένο ενεργειακό έργο του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης που δίνει ο ΑΔΜΗΕ, που παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η μικρή διασύνδεση, δηλαδή το καλώδιο Χανιά-Πελοπόννησος, που είναι ήδη σε εξέλιξη κατασκευαστικά, θα είναι έτοιμη για να ηλεκτριστεί μέσα στο 2020.

Τα μαντάτα έρχονται διά στόματος του καθ' ύλην αρμόδιου. Εν προκειμένω διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η μεν μικρή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου προχωρεί κανονικά και μέσα στο 2020 θα δώσει ρεύμα στο νησί, και πως για τη δε μεγάλη διασύνδεση μέσα στο προσεχές διάστημα θα εκδοθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι περιβαλλοντικοί όροι για να ακολουθήσει η συμβασιοποίηση των δύο επιμέρους έργων, που αφορούν αντίστοιχα στα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης και στους σταθμούς μετατροπής σε Αττική και Μαλεβίζι.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο ypodomes.com ο κ. Μανουσάκης επισήμανε, σε σχέση με το έργο του μεγάλου υποθαλάσσιου καλωδίου της Κρήτης, πως έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των αναδόχων στα τρία καλωδιακά τμήματα του έργου, ενώ η μόνη εκκρεμότητα είναι η έκδοση των Περιβαλλοντικών Όρων.

«Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση που έχουμε από το υπουργείο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, «αυτή θα έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Σε δύο με τρεις εβδομάδες αφότου εκδοθεί, σίγουρα θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε τις συμβάσεις. Άρα είναι ασφαλές να πούμε ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχουμε τις υπογραφές για τα καλωδιακά τμήματα».

Ακόμη, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι η τεχνική αξιολόγηση για τους μετασχηματιστές οδεύει προς το τέλος της και πιθανότατα να έχει ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, ενώ θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Εκτιμώ», σημείωσε, «ότι οι συμβάσεις για τα καλώδια θα υπογραφούν μέσα στον Μάρτιο και για τους μετασχηματιστές μέσα στον Απρίλιο. Έχοντας πλέον υπογράψει τις συμβάσεις, αναμένεται άμεσα και η εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης.

Ο χρόνος για την αποπεράτωση και ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής εκτιμάται σε τρία χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 η “μεγάλη” διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί».

Εντός του 2020 δίνει ρεύμα το “μικρό” καλώδιο

Όσο για τη “μικρή” διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά-Πελοπόννησος), ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα δώσει ρεύμα μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

«Τα έργα κυλούν ομαλά. Οι εξελίξεις είναι θετικές στα μέτωπα του υπόγειου καλωδίου τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Πελοπόννησο, όπου έχουμε και την κατασκευή του υποσταθμού, για τα οποία είχαμε επιφυλάξεις αν θα δημιουργηθεί κάποιο θέμα, αλλά ευτυχώς υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τις τοπικές Αρχές. Το χερσαίο τμήμα στην Κρήτη αναπτύσσεται κατά μήκος του ΒΟΑΚ, όπου αυτή τη στιγμή μάλιστα έχει κλείσει μια λωρίδα για την κατασκευή. Παραμένουμε σταθεροί σε αυτό που έχουμε πει, ότι δηλαδή μέσα στο 2020 θα έχουμε ηλεκτρίσει τη “μικρή διασύνδεση” Κρήτης, δεδομένου βέβαια ότι δε θα προκύψουν απρόοπτα κατά την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου, αυτού του μήκους και σε αυτό το βάθος - που υπερβαίνει τα 1.000 μέτρα - το οποίο επιχειρείται για πρώτη φορά στον κόσμο και συνιστά από μόνο του μια πρόκληση.

Ωστόσο, οι ανάδοχοι του έργου, Prysmian και “Ελληνικά Καλώδια”, με μεγάλο ιστορικό συνεργασίας με τον Διαχειριστή, έχουν αποδείξει ότι σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε απαιτητικά έργα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε ηλεκτρίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News