Τέλος στο αλαλούμ με τους βοσκοτόπους - «Καζάνι που βράζει» η Κρήτη με τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Κρήτη
Τέλος στο αλαλούμ με τους βοσκοτόπους - «Καζάνι που βράζει» η Κρήτη με τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τέλος στην επί σχεδόν πέντε χρόνια κωλυσιεργία των προηγούμενων ηγεσιών του ΥΠΑΑΤ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στο ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα των βοσκήσιμων γαιών»

Με την Κρήτη να αντιμετωπίζει - προφανέστατα - το σοβαρότερο πρόβλημα στη χώρα, ανακοινώνει ότι θα επιχειρήσει να μπει «τέλος στο αλαλούμ με τους βοσκοτόπους» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Και συγκεκριμένα, εκκινεί τη διαδικασία για τη σύσταση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ), «βάζοντας τέλος», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «στην επί σχεδόν πέντε χρόνια κωλυσιεργία των προηγούμενων ηγεσιών του ΥΠΑΑΤ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στο ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα των βοσκήσιμων γαιών».

Επιβεβαιώνει τον Μάκη Βορίδη ως προς την τακτική του Βαγγέλη Αποστόλου από το 2015 και μετά και για όσο υπήρξε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, που μίλησε χθες στην εφημερίδα μας, κάνοντας λόγο για ένα εκρηκτικό πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας «ιδιαίτερα στην Κρήτη, που δεν υπάρχουν και συμβόλαια ιδιοκτησίας»!

Αναλυτικότερα, με επιστολή που απέστειλε προς τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, ο κ. Βορίδης ζητά την αρωγή τους στη σύνταξη μελετών διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών μέσω της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου και των Περιφερειών.

Η συγκεκριμένη κίνηση του υπουργού στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση επιλέξιμων εκτάσεων, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων.

Παράλληλα, αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού χάρτη της χώρας και διασφαλίζει τα συμφέροντα της πατρίδας μας στο ευρωπαϊκό πεδίο, προς όφελος των κτηνοτρόφων και του συνόλου της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Μεγάλη νίκη στα πρόστιμα

Μάλιστα, χθες, ο Μάκης Βορίδης εξέδωσε και άλλη ανακοίνωση. Αναφέρθηκε στη σημαντική νίκη που κατήγαγε το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) στο ΥΠΑΑΤ, προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020, δικαιώνεται η Ελλάδα για την υπόθεση των βοσκοτόπων για την οποία είχε υποχρεωθεί σε πρώτο βαθμό να καταβάλει ως πρόστιμο το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Η θετική για τη χώρα μας δικαστική εξέλιξη, με την αμετάκλητη απόφαση η οποία εκδόθηκε, σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστραφεί από την Ε.Ε. στον ελληνικό προϋπολογισμό το ποσόν των 279.523.922,85 ευρώ.

«Στην Κρήτη το μεγαλύτερο πρόβλημα»

Θετικός και κατηγορηματικός για την προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Παναγιώτης Πεβερέτος αναφέρθηκε στην πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας προς τον πρώτο και μακροβιότερο υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ (με τον Σταύρο Αραχωβίτη να αναλαμβάνει σχεδόν στο... “παρά πέντε” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), Βαγγέλη Αποστόλου.

«Εμείς είχαμε καταθέσει σαν ΣΕΚ από τον Μάρτιο του 2015, στον τότε υπουργό τον κ. Αποστόλου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκοτόπων. Και μάλιστα ήταν και με χρονοδιάγραμμα. Θα γινόταν μέσα σε 7 μήνες. Και γράφαμε και από ποιους θα γινότανε. Συνεργασία Περιφέρειας και θεσμών των κτηνοτρόφων. Είχαμε και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα τελειότερα μηχανήματα που υπήρχαν τότε, και τα οποία εντοπίζουν στο έδαφος ακόμα και “σπιρτόξυλο”. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα. Να εντοπιστούν οι βοσκότοποι. Να εντοπιστεί το ύψος που έχουν. Και να υπολογιστεί και ο αριθμός των ζώων που πάνε σε αυτούς τους βοσκότοπους ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, το θέμα δεν είναι απλό. Είναι πολύπλοκο. Αλλά δυστυχώς δεν τη δέχτηκε τότε ο κ. Αποστόλου. Είχαμε καλέσει μάλιστα τους περιφερειάρχες στο γραφείο μου. Είχαν έρθει όλοι. Τους εξήγησα το σχέδιο. Φύγαμε και πήγαμε στο υπουργείο να το υποστηρίξουμε. Εκεί είδα κάποιους να “τα γυρίζουν”... Και δεν υλοποιήθηκε. Και από τότε “σέρνεται”...».

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ λέει ακόμη ότι το κοστολόγιο της τότε πρότασης ήταν μόλις στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

«Είχαμε βρει και τους χρηματοδότες προς το κράτος για να το υλοποιήσει. Σήμερα ακούμε για 10 και 20 εκατομμύρια ευρώ και τα κρατούν από τους κτηνοτρόφους», λέει ο συνδικαλιστής.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πεβερέτο, αυτή η “τεχνητή λύση” που δίνεται μέχρι τώρα, από ένα σημείο και μετά δε θα “πείθει” τις Βρυξέλλες και θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες επιδοτήσεων.

«Μπορεί να τις εξασφαλίσαμε τις επιδοτήσεις, αλλά δεν μπορεί να είναι αιώνια η “τεχνητή λύση”. Και ένας που είναι στην Αργολίδα να του παραχωρεί το κράτος έκταση στα Χανιά. Και ξέρουμε τι γίνεται στην Κρήτη ιδιαίτερα. Γίνεται χαμός. Ειδικά για την Κρήτη είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι είναι για την υπόλοιπη Ελλάδα. Γιατί δεν υπάρχουν συμβόλαια, δεν υπάρχουν κληρονομιές. Πολλοί έχουν δηλώσει στο Ε9 εκτάσεις οι οποίες δεν είναι δικές τους και κάποιες μπορεί να προέρχονται από προγόνους. Αλλά υπάρχει πρόβλημα σοβαρό στην Κρήτη. Και πρέπει να το δουν με ιδιαίτερη προσοχή αυτοί που έχουν αναλάβει να κάνουν αυτή τη δουλειά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News