Τσικνοπέμπτη: Mουσική, χορός και τσίκνα σε όλη την Κρήτη

Κρήτη
Τσικνοπέμπτη: Mουσική, χορός και τσίκνα σε όλη την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυλοπόδαροι, τραγούδια, μασκαράδες και μεζέδες στα δεκάδες πάρτι που έχουν προγραμματιστεί στο νησί για την Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη σήμερα και ένα απέραντο πέπλο τσίκνας, συνδυασμένο με νότες μουσικής, χαράς και κεφιού, αναμένεται να καλύψει ολόκληρη την Κρήτη. Οι ψησταριές από νωρίς το πρωί θα πάρουν φωτιά, πλούσιοι μεζέδες θα σιγοψήνονται, ενώ το κρασί θα ρέει άφθονο στις δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει σε κάθε γωνιά του νησιού Δήμοι και Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Στο Ηράκλειο

Με γαϊτανάκι, ξυλοπόδαρους, καντάδες, χορούς και τραγούδια... το Ηράκλειο θα γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Ντένη Σκανδαλάκη, θα σκορπίσει νότες χαράς σε όλη την πόλη. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει είναι η εξής: Στις 6:10 μ.μ. θα βρίσκεται στην οδό Χάνδακος, στις 6:30 στο Δημαρχείο Ηρακλείου (Λότζια), στις 6:50 στον πεζόδρομο της Δικαιοσύνης, στις 7:10 στον πεζόδρομο της Ίδης, στις 7:30 μ.μ. στην πλατεία Κορνάρου.

Στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου θα λάβει χώρα “Καστρινή γαμήλια καντάδα και γαϊτανάκι”. Στις 6 το απόγευμα, κανταδόροι και χορευτές θα ξεκινήσουν από την πλατεία Ελευθερίας, θα συνεχίσουν στους πεζόδρομους Δαιδάλου, Περδικάρη, Κοραή, Μιλάτου και Μεραμβέλλου, κάνοντας στάσεις για το “γαϊτανάκι” και καταλήγοντας στην πλατεία Αγίου Τίτου. Εκεί θα στηθεί ένα θεατρικό-χορευτικό δρώμενο αποκριάτικου παραδοσιακού κρητικού γάμου!

Στην καντάδα συμμετέχουν - αλφαβητικά - οι μουσικοί: Μ. Βαρουχάκης, Δ. Βερεράκης, Ι. Μαρτσάκης, Μ. Ρεθεμνιωτάκης και Μ. Σχοιναράκης με τα συγκροτήματά τους.

Στη Δικαιοσύνης: Στον πεζόδρομο της Δικαιοσύνης θα λάβουν χώρα γαϊτανάκι και παραδοσιακοί αποκριάτικοι χοροί απ’ όλη την Ελλάδα από τη σχολή χορού, μουσικής και παραστατικών τεχνών “Οι Κρείττονες”. Στις 6:30 το απόγευμα, ο ξυλοπόδαρος Circus Camino χορεύει σε αποκριάτικους ρυθμούς! Στις 7:15 το απόγευμα, οι “Batala Creta” με τα τύμπανά τους ξεκινούν από την πλατεία Ελευθερίας, διασχίζουν τη λ. Δικαιοσύνης και συνεχίζουν... Θα ακολουθήσει στις 7:45 μ.μ. Fire Show από τον Circus Camino! Στις 8:30 το βράδυ, “Οι Τροβαδούροι του Ήλιου” τραγουδούν στον ρυθμό της Αποκριάς!

Στη Λότζια: Στο Δημαρχείο του Ηρακλείου, στις 6:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου. Στις 7:30 το απόγευμα σχολές χορού απ’ όλη την πόλη ανεβαίνουν στη σκηνή και χορεύουν σε αποκριάτικους ρυθμούς!

Τσικνίσματα στον δήμο Μινώα

Πλούσιες εκδηλώσεις για σήμερα Τσικνοπέμπτη έχουν προγραμματιστεί στον δήμο Μινώα Πεδιάδας. Συγκεκριμένα, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τσικνίσματα στο Αρκαλοχώρι!

«Με αποκριάτικη διάθεση και κέφι στήνουμε ψησταριές σε όλο το μήκος της πόλης και προσφέρουμε νόστιμους μεζέδες και κρασί σε όλους τους επισκέπτες!», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Εμπορικό Σύλλογο Αρκαλοχωρίου.

Την ίδια ώρα, τσικνίσματα θα πραγματοποιηθούν στο Καστέλι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστελίου που θα προσφέρει πολλούς μεζέδες, στην πλατεία του Θραψανού με πολλά κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού και στην πλατεία της Βόνης με μουσική και τραγούδι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βόνης.

Τζουλαμάς στην Πόμπια

Με το παραδοσιακό αποκριάτικο γλύκισμα, τον τζουλαμά, θα γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη οι Πομπιανοί. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους να φτιάξουμε αυτοσχέδιες μάσκες πριν απολαύσουμε το αποκριάτικο γλύκισμα του χωριού μας, τον τζουλαμά! Κέφι και δημιουργία... με χρώματα και ανακυκλώσιμα υλικά! Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, στον χώρο της βιβλιοθήκης».

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη;

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και τη συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος. Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας. Το όνομα “Τσικνοπέμπτη” προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος, ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη “τσίκνα”. Ακόμη και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής πρέπει να ψήσουν κρέας, ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!

Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη τη γειτονιά, για να στείλουν τη μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού.

Παρόμοιες γιορτές έχουν κι άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (“Λιπαρή Τρίτη”) στη Γαλλία, που όμως αντιστοιχεί στην ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλιές γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Μάλια: Φασαρία, φαντάσματα και σκιουφιχτά!

Με φασαρία (!) από τα “Αντικρουστά Τύμπανα” γιορτάζουν τα Μάλια σήμερα Τσικνοπέμπτη. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «την Τσικνοπέμπτη, στις 7 το απόγευμα, ντυθείτε φαντάσματα και ελάτε να ξεσηκώσουμε την πόλη! Ραντεβού στο γραφείο του Μαλιώτικου Καρναβαλιού. Η νυχτερινή παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία της Παναγίας της Γαλατιανής, όπου θα στηθεί ένα ξέφρενο πάρτι με μουσική από τον Dj Pateraki Gianni. Θα προσφερθούν σκιουφιχτά μακαρόνια. Η πόλη ξυπνά».

Ρέθυμνο: Πάρτι σε κάθε γωνιά της πόλης

Με πλούσιες εκδηλώσεις θα γιορτάσει σήμερα Τσικνοπέμπτη και το Ρέθυμνο. Η αρχή θα γίνει στις 4 το απόγευμα με αποκριάτικο παιδικό χορό στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων. Εκεί, οι μικροί φίλοι του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού θα γιορτάσουν παρέα με την αγαπημένη τους “Ρωρώ”. Θα ακολουθήσουν τσίκνα, χορός και διασκέδαση σε όλη την πόλη από ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, του οποίου χορηγοί επικοινωνίας είναι η ANEK LINES και η BLUE STAR FERRIES.

Τα “Παρτάλια” θα βρίσκονται στο παραδοσιακό καφενείο “Το Τζάκι” στην οδό Γερακάρη. “Οι στρίγγλες” στην πλατεία Αγνώστου με live μουσική. Οι “Εμείς και Εμείς” το βράδυ, στην κρήνη Ριμόντι, με θέμα “Γαρύφαλλο στ’ αφτί”. Τα “Μαλλιά κουβάρια” θα κάνουν πάρτι στο ενετικό λιμάνι, δίπλα στα “Everest”! Οι “Όλοι Βιτσιόζοι” θα κάνουν street party στη Λότζια, ενώ οι “Ανεμόμυαλοι Club” θα κάνουν ΤσικνοPARTY στο γραφείο τους στην οδό Παρρέν Σιγανού 3. Οι “Δακτυλοδεκτούμενοι” διοργανώνουν Tsiknofestival με open air party στον Πλάτανο με Resident DJ: RadioDeeJay SAC.

Τέλος, οι “Φευ Γάτοι” διοργανώνουν πάρτι στη Βάρδα Καλλέργη. Όλα τα πάρτι των ομάδων θα ξεκινήσουν μετά τις 8 το βράδυ.

Τσικνοπέμπτη στην Γέργερη και στα χωριά της ΔΕ Ρούβα

Ο Σύλλογος Βαρελοφρόνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης Γέργερης και οι κάτοικοι της περιοχής τσικνίζουν και διοργανώνουν αποκριάτικο γλέντι στον κεντρικό δρόμο του χωριού και στην αίθουσα του Συλλόγου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 17:00, με παιδιά και νέους να φορούν τις πολύχρωμες στολές τους και να κάνουν την αποκριάτικη βόλτα τους στα χωριά της ΔΕ Ρούβα, σκορπίζοντας κέφι και χαμόγελα και παρασύροντας μικρούς και μεγάλους στους ρυθμούς της Αποκριάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News