Τι θα γίνει με τις διαδικασίες για τους Συνεταιρισμούς - Τα βασικότερα σημεία του Νομοσχεδίου & οι εκτιμήσεις

Κρήτη
Τι θα γίνει με τις διαδικασίες για τους Συνεταιρισμούς - Τα βασικότερα σημεία του Νομοσχεδίου & οι εκτιμήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή κατατέθηκε το συνεταιριστικό νομοσχέδιο - Θετικές οι πρώτες εκτιμήσεις για τα βασικότερα σημεία του

Την ίδρυση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η οποία έρχεται να καλύψει το κενό της πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ και θα ενσωματώνει τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΣΑΣΟΕΕ μετά από σχετικό διάλογο και συμφωνία των προέδρων τους Παύλου Σατολιά και Αλέξανδρου Κοντού, αντίστοιχα, προβλέπει μεταξύ των άλλων το νέο συνεταιριστικό νομοσχέδιο. Από προχθές Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου βρίσκεται στη Βουλή.

Για την ίδρυση ενός Αγροτικού Συνεταιρισμού αρκούν 10 πρόσωπα από 20 που προβλέπονται σήμερα, αλλά και λιγότερα από 10 υπό ειδικές συνθήκες, ενώ στα δικαιώματα των ψήφων θα έχουν και οι επενδυτές σε ποσοστό 35% επί του συνόλου των ψήφων σε κάθε Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Αναλυτικότερα, τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς έχουν ως εξής:

- Ιδρύονται Αγροτικοί Συνεταιρισμοί με απόφαση της Εποπτεύουσας Αρχής και όχι με δικαστική, όπως μέχρι σήμερα, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία, περιορίζει τον φόρτο των δικαστηρίων και μειώνει τα έξοδα για τους συνεταιριστές.

- Μειώνεται σε 10 τουλάχιστον πρόσωπα από 20 που ισχύει η υπογραφή του σχετικού καταστατικού για τη σύσταση Α.Σ. Η σύσταση Α.Σ. είναι δυνατή και με λιγότερα από 10 πρόσωπα, εφόσον ειδικές συνθήκες το επιβάλλουν.

- Ορίζεται σε 10.000 ευρώ κατ' ελάχιστο ποσό το συνεταιριστικό κεφάλαιο των Α.Σ.

- Καθορίζεται το ελάχιστο ποσοστό παραγωγής που πρέπει να παραδίδει κάθε μέλος στον Α.Σ. στο 75%.

- Προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στους Α.Σ. μελών-επενδυτών με δικαίωμα ψήφου, χωρίς όμως το σύνολο των ψήφων των μελών-επενδυτών να μπορεί να υπερβεί το 35% του συνόλου των ψήφων όλων των μελών.

- Αίρεται ο περιορισμός του αριθμού των 30 μελών, προκειμένου να υφίσταται και εποπτικό συμβούλιο ως διοικητικό όργανο στη λειτουργία Α.Σ. Εάν ο Α.Σ. έχει λιγότερα από 10 μέλη, εποπτικό συμβούλιο ορίζεται μόνο εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό.

- Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής, εκ μέρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών (Α.Σ.) ή μέσω τρίτων νομικών προσώπων, μικροχρηματοδοτήσεων με τη μορφή πιστώσεων μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ συνολικά, για κάθε μέλος-συνεταιριστή.

- Αυξάνεται σε 15 έτη, από 10 που ισχύει, ο χρόνος παραγραφής αξιώσεων των Α.Σ. εναντίον μελών των Διοικητικών Συμβουλίων (Δ.Σ.), για πράξεις που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και προξένησαν ζημία από δόλο στον Α.Σ.

- Μειώνεται σε 1.000.000 ευρώ, από 2.000.000 που ισχύει, ο ετήσιος κύκλος εργασιών των Α.Σ. για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3213/2003 (δήλωση περιουσιακής κατάστασης) στους προέδρους των Δ.Σ. και τους γενικούς διευθυντές των Α.Σ.

- Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης συγκεκριμένων έργων εποπτείας και ελέγχου των Α.Σ. σε υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ, σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, σε ελεγκτικές εταιρείες ή σε ελεγκτές πτυχιούχους ανώτατων σχολών, που έχουν άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος, καθώς και σε άλλους ειδικούς επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες.

- Προβλέπεται η δυνατότητα σχηματισμού ειδικού αποθεματικού από τα πλεονάσματα ή τα κέρδη των Α.Σ.

- Επαναπροσδιορίζεται το φορολογικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των Α.Σ., κ.ά.

Τι λένε οι αγροτοσυνδικαλιστές

Όπως εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣΗ και νυν ειδικός συνεργάτης του Μάκη Βορίδη, Ανδρέας Στρατάκης, «πιστεύω ότι με αυτό το νομοσχέδιο διορθώνονται κάποια πράγματα τα οποία είναι σοβαρά. Όπως για παράδειγμα παραμένουν οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (όπως είναι και η ΕΑΣΗ). Διότι με τον σημερινό νόμο, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, οι ΑΕΣ καταργούνταν. Για παράδειγμα η ΕΑΣΗ, που είχε μετατραπεί σε ΑΕΣ με βάση τον νόμο Σκανδαλίδη, θα έπρεπε τώρα ως τον άλλο μήνα να μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Άρα κινδύνευαν να κλείσουν και η Ένωση Ηρακλείου και άλλες 7 Αγροτικές Συμπράξεις σε ολόκληρη τη χώρα. Δε θα υπήρχαν από τον Μάρτιο και μετά»...

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Στρατάκη, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα κατατεθεί και το αντίστοιχο νομοσχέδιο για το Συνδικαλιστικό Κίνημα των αγροτών.

«Αυτός ο νόμος έχει τα καλά του, έχει και τα “κακά” του, και θα μελετηθεί. Θα δούμε ποια θα είναι η τελική του μορφή μετά την ψήφιση κι από ’κει και πέρα πιστεύω ότι θα μας ακούσει το υπουργείο, για να μπουν κάποιες τροπολογίες για θέματα που σχετίζονται με τις ευθύνες διοικητικών μελών συνεταιριστικών οργανώσεων. Γιατί σε λίγο δε θα υπάρχουν άνθρωποι να βρίσκονται στο “τιμόνι” των συνεταιριστικών οργανώσεων, εάν δεσμεύονται οι περιουσίες τους και οι προσωπικοί τους λογαριασμοί για οφειλές των οργανώσεων», είπε χθες στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” o αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

«Το ζητούμενο είναι χρηματοδότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων, ώστε να μπορούν να στηρίζουν τους παραγωγούς», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος της ΕΑΣΗ στην “Ελαιουργική” Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Από την άλλη, βλέπουμε ότι προφανώς είδε και η κυβέρνηση ότι τα μεγάλα σχήματα που έλεγαν παλιότερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, επειδή υπάρχουν αγρότες από περιοχή σε περιοχή με διαφορετικές καλλιέργειες. Και βλέπω σε γενικές γραμμές αυτό το νομοσχέδιο να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας στα Χανιά Βασίλης Κουτσαυτάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Σίγουρα το νομοσχέδιο αυτό κινείται σε ρυθμούς αγοράς, καθώς επίσης δίνει ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα. Γιατί το σημαντικότερο είναι ότι ανοίγει παράθυρο να μπει ο ιδιώτης επενδυτής. Και μάλιστα παρέχει τη δυνατότητα αγοράς του πακέτου των μετοχών σε ποσοστό 35%, και θα έχει δικαίωμα ψήφου και θα εκπροσωπείται αναλόγως και στο Δ.Σ. Από ’κει και πέρα, όλα θα είναι θέματα εφαρμογής και ερμηνείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News