Απεργία: Έκαναν την κηδεία του… ασφαλιστικού

Κρήτη
Απεργία: Έκαναν την κηδεία του… ασφαλιστικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Με χιουμοριστικές σκηνές γεμάτες νοήματα, πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη, στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στο Ηράκλειο έκαναν την… κηδεία του ασφαλιστικού «βάση αναλογιστικής μελέτης», έβαλαν στολές χάρου και κράτησαν δρεπάνια για να αναδείξουν τις άσχημες επιπτώσεις που θα έχει το ασφαλιστικό στους εργαζόμενους και διαμαρτυρήθηκαν «παρέα» με την υπόλοιπη χώρα.

Στο Ηράκλειο είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ΕΚΗ και το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ στις 10 πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο και την ίδια ώρα για τα σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

«Εφαρμόζουν τον νόμο... Κατρούγκαλου»!

Μιλώντας στη εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς έφερε ως “τρανταχτό” παράδειγμα αυτό που ισχύει για τους συνταξιούχους αγρότες, λέγοντας πως, αντί να καταργήσουν τελείως τον απαράδεκτο νόμο Κατρούγκαλου, έρχονται και απλά με κάποιες αλλαγές προσπαθούν να τον εφαρμόσουν. «Ενώ είχαν πει ότι θα καταργούσαν τελείως τον νόμο Κατρούγκαλου, έρχονται με κάποιες διορθωτικές... που και αυτές τις έχει επιβάλει με κάποιες αποφάσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας. Από ’κει και πέρα τώρα, το να μιλάμε για αυξήσεις μερικών ευρώ για τους συνταξιούχους, που απλά θα μειώσουν την προσωπική διαφορά και δε θα δουν ούτε ένα ευρώ αύξηση γιατί θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά, δεν αξίζει. Η κοροϊδία ισχύει και για εργαζόμενους σε ευάλωτους κλάδους όπως είναι ο κατασκευαστικός, όπως είναι το εποχικό προσωπικό κ.λπ., στους οποίους λένε ότι, άμα συμπληρώσουν πάνω από 9.000 ένσημα, θα πάρουν πενιχρές αυξήσεις των 50 με 60 ευρώ. Δεν τους λένε, όμως, πώς θα τα συμπληρώσουν αυτά τα ένσημα, όταν υπάρχει τόση ανεργία... Όταν υπάρχει εποχικότητα στην εργασία... Και έχουμε μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν και με την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Δεν μπορεί οι συνταξιούχοι να είναι υποχείρια της κάθε κυβέρνησης, που ανάλογα με το πλεόνασμα να τους μοιράζει ψίχουλα σαν ελεημοσύνη», λέει στην εφημερίδα μας ο Στέλιος Βοργιάς.

Καταλήγοντας, χαρακτηρίζει επίσης έγκλημα την αποδοχή από τη σημερινή κυβέρνηση της μείωσης κατά 18-20 ευρώ τού ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους των 200 και 250 ευρώ...

Το ΑΚΕ στηρίζει την απεργία

 «Για μας, παραμένουν αδιαπραγμάτευτα τα αιτήματα για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, τη σταδιακή επιστροφή όλων των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων και την ενίσχυση του δημόσιου, κοινωνικού, αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Αγωνιζόμαστε για τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, άμεσα, από τα 67 στα 60 και από τα 40 χρόνια ασφάλισης στα 35, και στα ΒΑΕ στα 55 και 30 χρόνια αντίστοιχα, για την πλήρη σύνταξη, με προοπτική την περαιτέρω μείωσή τους. Με την υψηλή ανεργία, τη διευρυμένη ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, τη μερική απασχόληση και την αύξηση των ορίων ηλικίας για την είσοδο στην εργασία, στο μέλλον κανένας εργαζόμενος δε θα συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη και έτσι με τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης οι συνταξιούχοι, ιδιαίτερα με λιγότερο από 30 χρόνια εργασίας, θα παίρνουν, αντί σύνταξης, ουσιαστικά προνοιακό επίδομα.

Ως ΑΚΕ εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους, που τα τελευταία χρόνια, με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και την αντίστοιχη φορολογική λαίλαπα, βρέθηκαν να μην μπορούν να ζήσουν από την εργασία τους, έκλεισαν τα μαγαζιά τους, τα γραφεία και τις μικρές τους επιχειρήσεις, πούλησαν τα χωράφια τους και αναγκαστικά βγήκαν στην ανεργία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το κάλεσμα των οικοδόμων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων, στα πλαίσια προετοιμασίας της απεργίας, πραγματοποίησε περιοδείες σε εργοτάξια του νομού, όπου έγινε ενημέρωση για την απεργία και συζήτηση με τους εργαζόμενους. «Με τον οργανωμένο-μαζικό αγώνα μας, παλεύουμε ενάντια στην ολοκληρωτική επίθεση στην ασφάλισή μας, την υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το “νέο ασφαλιστικό”, συμπληρώνοντας τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απεργούμε ενάντια στο νομοσχέδιο- “έκτρωμα” που φέρνει η Ν.Δ., που είναι ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, βελτιωμένος από οποιαδήποτε νομικά κενά»,

Κλειστά και τα μαγαζιά από τις 11 μέχρι τις 2

Τρεις ώρες κλειστά παρέμειναν σήμερα τα καταστήματα στο Ηράκλειο. Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου εξέφρασε την αντίθεσή του στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει: "Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, με απόφασή του, εκφράζει την αντίθεσή του στο επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς που θα εξασφαλίσει συναινετικές λύσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα για την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος και προοπτικές ανάπτυξης στην οικονομία γενικότερα."

ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση της Γραμματείας Ηρακλείου για τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Δυναμικό μήνυμα ότι δε θα δώσουν καμιά νομιμοποίηση στο νόμο-έκτρωμα Κατρούγκαλου-Βρούτση έστειλαν από το Ηράκλειο σήμερα εκαντοντάδες απεργοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση σωματείων και φορέων.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου παράρτημα Κρήτης, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Σωματείου Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Γαλάτεια Καζαντζάκη, του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και έδωσαν δυναμικό παρών.

Την κεντρική ομιλία της σημερινής απεργίας έκανε ο πρόεδρος των εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημ. Βρύσαλης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Γραμματέας της Εν. Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δέσποινα Δοριάκη, από το παράρτημα των Μουσικών ο Κώστας Μελισσουργάκης και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννης Γωνιανάκης.

Στη συνέχεια ακολούθησε μαζική πορεία με παλμό και συνθήματα στους δρόμους του Ηρακλείου. Έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

η

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News