Κρήτη

Παράνομο εμπόριο και εγχειρήσεις σκύλων – 59χρονη κάθεται στο σκαμνί

Ούτε φιλόζωη… ούτε κτηνίατρος - Η γυναίκα αναμένεται να δικαστεί για μια σειρά από σοβαρές παραβάσεις που σχετίζονται με «ζώα συντροφιάς».

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να “αναβιώσει” η υπόθεση μιας 59χρονης γυναίκας, η οποία κατάγεται από χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, ωστόσο διέμενε μόνιμα σε χωριό της Μεσαράς: Η 59χρονη αναμένεται να καθίσει σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, προκειμένου να δικαστεί για μια σειρά από σοβαρές παραβάσεις που σχετίζονται με «ζώα συντροφιάς».

Η 59χρονη γυναίκα κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι διέθετε ναρκωτικές ουσίες - που αποτελούν γενικά αναισθητικά για σκύλους και γάτες - σε τρίτα άτομα για να προβαίνουν σε κτηνιατρικές θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις σε ζώα συντροφιάς.

Εξάλλου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 59χρονη λειτουργούσε στο σπίτι της, σε χωριό της Μεσαράς, ιατρείο-κλινική, αλλά και καταφύγιο για ζώα συντροφιάς, χωρίς να έχει τις απαραίτητες άδειες.

Η επίμαχη υπόθεση φέρεται να διαδραματίστηκε πριν από περίπου τρία χρόνια.

Τον Απρίλιο του 2017, η ΕΛ.ΑΣ. είχε κάνει “έφοδο” στο σπίτι της γυναίκας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 59χρονη βρέθηκε να κατέχει τότε πέντε κουτιά με σκεύασμα το οποίο αποτελεί γενικό αναισθητικό κατάλληλο για σκύλους (περιείχε νατριούχο πεντοβαρβιτάλη), καθώς και 14 κουτιά που περιείχαν άλλο σκεύασμα που αποτελεί γενικό αναισθητικό κατάλληλο για γάτες (περιείχε υδροχλωρική κεταμίνη).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 59χρονη είχε εισάγει τις ναρκωτικές ουσίες «εντός της χώρας από το εξωτερικό, σε αδιευκρίνιστο χρόνο, και τις διέθετε σε τρίτα πρόσωπα, προκειμένου να εκτελούν κτηνιατρικές θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις».

Εκτός αυτού, η γυναίκα είχε στην ιδιοκτησία της συνολικά 32 σκυλιά, για τα οποία, ωστόσο, φέρεται να μην τηρούσε τους κανόνες ευζωίας.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, τα ζώα διέμεναν «σε ακατάλληλο για την ασφαλή διαβίωσή τους ενδιαίτημα», ενώ ο «αριθμός των συμβιούντων ζώων ήταν ιδιαίτερα μεγάλος» και καθιστούσε «τη μεταξύ τους μετάδοση ασθενειών ιδιαίτερα ευχερή».

Εξάλλου, η 59χρονη φέρεται να μη μεριμνούσε για την κτηνιατρική εξέταση και τον απαραίτητο εμβολιασμό των σκυλιών.

Τα πουλούσε παράνομα για 300 ευρώ

Εκτός των άλλων, η γυναίκα φέρεται να διέθετε προς πώληση τα ζώα μέσω διαδικτύου: Η 59χρονη φέρεται να αναρτούσε φωτογραφίες των ζώων που διατίθεντο προς πώληση σε ιστοσελίδα του εξωτερικού. Η γυναίκα φέρεται να είχε χαρακτηρίσει τα εν λόγω ζώα «αδέσποτα», ενώ συνόδευε τις φωτογραφίες τους με στοιχεία για το βάρος, το ύψος και την ηλικία τους.

Σημειώνεται ότι η τιμή πώλησης των ζώων φέρεται να ανερχόταν στα 300 ευρώ.

Αφού οι αγοραστές κατέθεταν το χρηματικό αντίτιμο σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού, η 59χρονη φέρεται να παρέδιδε τα εν λόγω ζώα σε κατοίκους του εξωτερικού, είτε η ίδια είτε «χρησιμοποιώντας τρίτα πρόσωπα». Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είτε η ίδια, είτε τα εν λόγω τρίτα πρόσωπα εμφανίζονταν «ψευδώς ως ιδιοκτήτες των μεταφερόμενων ζώων και παριστάνοντας στα αρμόδια όργανα ελέγχου των αεροδρομίων ή των λοιπών μέσων μεταφοράς ότι η πραγματοποιούμενη μεταφορά των ζώων είναι μη εμπορικού χαρακτήρα (...), προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή των προβλεπόμενων όρων και ελέγχων που ορίζονται (...)».

Είχε στήσει παράνομη κλινική  - Έκανε στειρώσεις και... ευθανασίες

Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 59χρονη γυναίκα φέρεται να είχε προβεί και σε χειρουργικές επεμβάσεις σε ζώα.

Οι εν λόγω επεμβάσεις φέρεται να έγιναν σε απροσδιόριστο αριθμό ζώων συντροφιάς, «από τις οποίες αυτά υπέστησαν ή διακινδύνευσαν να αισθανθούν οδυνηρούς πόνους, χωρίς να έχει την ιδιότητα του κτηνιάτρου και χωρίς να βρίσκεται υπό την εποπτεία κτηνιάτρου».

 Στην “έφοδο” που είχαν κάνει τον Απρίλιο του 2017 στο σπίτι της 59χρονης στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Μοιρών, μαζί με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, η γυναίκα βρέθηκε να κατέχει «γενικά αναισθητικά, γενικά ηρεμιστικά, μυοχαλαρωτικά, αντιβιοτικά, αντιπαρασιτικά, κορτικοστεροειδή, βιταμινούχα, αντίδοτα δηλητηριάσεων, αντιπηκτικά αίματος, (...) αλλά και χειρουργικά σεντόνια, αποστειρωμένες γάζες, επιπωματικές γάζες, νεφροειδή, επιδέσμους, μάσκες, νυστέρια, “πεταλούδες”, χειρουργικές ρόμπες, χειρουργικά ράμματα, χειρουργικά γάντια, χειρουργικές αιμοστατικές λαβίδες και χειρουργικά ψαλίδια».

Μέσα στην κλινική που φέρεται να είχε στήσει, η 59χρονη κατηγορείται ότι έκανε χειρουργικές επεμβάσεις (όπως για παράδειγμα στειρώσεις) σε απροσδιόριστο αριθμό ζώων συντροφιάς.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 59χρονη φέρεται να είχε προβεί στη θανάτωση ζώων συντροφιάς. Ειδικότερα, η γυναίκα φέρεται να είχε προβεί με τη χρήση σκευάσματος που περιείχε νατριούχο πεντοβαρβιτάλη (που χρησιμοποιείται για την ευθανασία σκύλων) στη «θανάτωση απροσδιόριστου αριθμού ζώων συντροφιάς χωρίς να έχει την ιδιότητα του κτηνιάτρου και χωρίς να συντρέχει επείγουσα περίπτωση, ήτοι για να δοθεί τέλος στους πόνους ενός ζώου, και η βοήθεια ενός κτηνιάτρου ή ενός άλλου αρμόδιου προσώπου δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί γρήγορα».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια