«Παραλύει» η χώρα την Τρίτη

Κρήτη
«Παραλύει» η χώρα την Τρίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε θέσεις μάχης κατά του ασφαλιστικού (και) στο Ηράκλειο

Αγωνιστικό κάλεσμα για καθολική συμμετοχή στην απεργία της ερχόμενης Τρίτης 18 Φεβρουαρίου, με στόχο την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων για ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, απευθύνουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ. Ανάλογες ανακοινώσεις έχει εκδώσει και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, διαφοροποιώντας όμως τη θέση του ως προς τη στρατηγική και τα αιτήματα των κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, ΕΚΗ και ΑΔΕΔΥ «καλούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους του νομού να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που προκηρύσσεται την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην επιτρέψουμε να ψηφιστεί από τη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ένα νομοσχέδιο που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%, και που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350 ευρώ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.

Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την επιστροφή ελάχιστων ποσών, που σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον νόμο Κατρούγκαλου και τους προηγούμενους μνημονιακούς αντιασφαλιστικούς νόμους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να “λύσει” για τα επόμενα 50 χρόνια μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας με τον νόμο που φέρνει για ψήφιση της μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, καταδικάζοντας έτσι τους συνταξιούχους της χώρας της στη φτώχια και στην εξαθλίωση στο διηνεκές», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τα αιτήματα

ΕΚΗ και Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ διεκδικούν:

- «Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

- Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.

- Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

- Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης».

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ με τα σωματεία της δύναμής του έχουν διοργανώσει για τις 10 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και από εκεί θα προχωρήσουν στη συνέχεια σε πορεία διαμαρτυρίας μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης.

“Άναψαν τα αίματα” στο συνέδριο του ΕΚΗ

Μπορεί η συμμετοχή των αντιπροσώπων στο προχθεσινό ετήσιο συνέδριο του συνεδρίου του ΕΚΗ να ήταν μεγάλη, όμως μεγάλη ήταν και η ένταση. Τα “αίματα άναψαν” στο ξεκίνημα του συνεδρίου, με την παράταξη της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) να θέτει ζητήματα νομιμοποίησης του Σώματος και να ζητάει ψηφοφορία.

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ προεδρείου και μελών της ΔΑΣ, ο πρόεδρος Στέλιος Βοργιάς έθεσε με τη σειρά του θέμα νομιμοποίησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, για να πάρει την απάντηση ότι προχωράει σε πραξικόπημα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των μελών του ΕΚΗ που δε βρίσκονται στη ζωή (Στυλιανός Βασιλάκης, Γεώργιος Μακαρώνας, Κωνσταντίνος Μαματζάκης, Νικόλαος Μανουσάκης, Νικόλαος Νεοκοσμίδης και Γεώργιος Σπυριδάκης), για την προσφορά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ απονεμήθηκαν και πλακέτες στις οικογένειες των εκλιπόντων.

Από τη ΔΑΣ εκδόθηκε χθες σκληρή καταγγελία: «Είναι τέτοιος ο ξεπεσμός της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΕΚΗ στα μάτια των εργαζομένων και των αντιπροσώπων, που για πρώτη φορά στο ΕΚΗ εκφράστηκε τέτοια αποδοκιμασία στον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό. Αυτή η στάση τους, ο ρόλος τους στην υπονόμευση και στο ξεπούλημα των εργατικών αγώνων όλο το προηγούμενο διάστημα, οι νοθείες και οι μηνύσεις σε συνδικαλιστές που τολμούν να αναδείξουν αυτόν τον ξεπεσμό αποτυπώθηκαν και στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όπου το 45,5% του “Σώματος” δεν υπερψήφισε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, αποδοκιμάζοντας τις πρακτικές και τη δράση της πλειοψηφίας της διοίκησης...».

Εξάλλου, παρακάτω η ΔΑΣ τονίζει ότι είχε προηγηθεί η άρνηση από το προεδρείο, με τη στήριξη του προέδρου Στέλιου Βοργιά, να γίνει νομιμοποίηση του Σώματος των συνέδρων όπως ορίζει το καταστατικό. «Στην πραγματικότητα προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που έθεσε η ΔΑΣ, που αφορούν τέσσερα σωματεία, για σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, για νοθείες κ.ά.»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News