Κρήτη

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: Πότε ξεκινούν – Ακόμη ένα βήμα για να «μπουν μπροστά» οι μπουλντόζες

Κατατέθηκαν οι προσφορές για την εργολαβία που αφορά στην εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης ανά την Κρήτη

Ανοιξιάτικα θα κάνουν καταπώς φαίνεται την εμφάνισή τους οι μπουλντόζες για να βάλουν μπρος τις πολυσυζητημένες - τα τελευταία χρόνια - κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών στην Κρήτη, κυρίως πάνω στον αιγιαλό.

Χθες, ολοκληρώθηκε με αίσιο τρόπο (καθώς υποβλήθηκαν προσφορές) ο σχετικός διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και μάλιστα ως διεθνής, λόγω του προϋπολογισμού των 1,13 εκατομμυρίων ευρώ.

Τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν η αξιολόγηση των προσφορών που κατατέθηκαν, η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου και ο προσυμβατικός έλεγχος.

Όπως εκτίμησε μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη»,  η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη, εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές, είτε τώρα σε επίπεδο υποβολής ενστάσεων μετά την αξιολόγηση των προσφορών και την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, είτε στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα στο επόμενο δίμηνο ο ανάδοχος εργολάβος θα μπορεί να βάλει μπρος τις πρώτες κατεδαφίσεις.

Με βάση το ύψος της εργολαβίας, και δεδομένου ότι μετά την κάθε κατεδάφιση η αντίστοιχη δαπάνη θα χρεώνεται μέσω εφορίας στον ιδιοκτήτη, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκτιμούν ότι είναι εφικτό να υλοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός από τα περί 350 συνολικά πρωτόκολλα κατεδάφισης που είναι σε εκκρεμότητα στην επικράτεια του νησιού.

Με αντικειμενικά δεδομένα, η στόχευση αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης φαντάζει εύλογη και ρεαλιστική.

Όμως, επειδή ζούμε στην Ελλάδα και επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας γενικώς, αλλά και ειδικώς, στο συγκεκριμένο θέμα των αυθαιρεσιών, κανείς δε βάζει και το “χέρι του στη φωτιά” ότι δε θα προκύψουν άλλου είδους εμπλοκές στην πορεία εκτέλεσης των κατεδαφίσεων. Εμπλοκές, εν προκειμένω, με πολιτικό υπόβαθρο και κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, δεδομένου άλλωστε ότι οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά ουσιαστικά με την έναρξη της τουριστικής περιόδου...

Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς διαδικασιών έγινε το κομβικό βήμα με τη δημοπράτηση - και δη πετυχημένη - του διαγωνισμού για την ανάθεση της εργολαβίας.

Στο Καλαμάκι

Ως γνωστόν, ήταν 27 Νοεμβρίου του 2017, όταν μετά από πολλές αναβολές, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και παρουσία ισχυρής δύναμης της Αστυνομίας, εκτελέστηκε το τελευταίο πρωτόκολλο κατεδάφισης σε ιστορικό κατάστημα εστίασης στην παραλία του Καλαμακίου στα Χανιά. Οι μήνες πέρασαν... Το 2018 έφυγε, το 2019 ήρθε, αλλά εκείνο που δεν ήρθε ποτέ ήταν οι χρηματοδοτήσεις που είχαν υποσχεθεί από το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για να βάλουν μπρος τις πολυσυζητημένες κατεδαφίσεις!

Χρηματοδότηση

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, κατά το παρελθόν είχαν κατατεθεί αλλεπάλληλα τεκμηριωμένα αιτήματα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προς το Πράσινο Ταμείο για τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις εκτέλεσης των κατεδαφίσεων. Τα αιτήματα χρηματοδότησης έπεσαν στο κενό.

Μετά από αγώνα και πιέσεις, εγκρίθηκε πριν από λίγους μήνες μια σημαντική χρηματοδότηση ύψους 1,135 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία προετοίμασε αμέσως την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς - βάσει κόστους - διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε. Χθες έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών και πλέον τον λόγο έχει τώρα η επιτροπή διαγωνισμού του έργου, που καλείται να αξιολογήσει τις προσφορές...

Μαρια Κοζυράκη: «Μεγάλο το δημόσιο όφελος»

 «Πράγματι είχαμε αίσια έκβαση στον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύξαμε, αφού κατατέθηκαν προσφορές. Άμεσα, νομίζω αύριο ή μεθαύριο κιόλας (σ.σ. σήμερα ή αύριο), η επιτροπή διαγωνισμού του έργου θα ανοίξει τις προσφορές που κατατέθηκαν και θα ξεκινήσει την αξιολόγησή τους. Μέσα σε ένα σύντομο, θεωρώ, χρονικό διάστημα θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο. Από εκεί και πέρα βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν τυχόν ενστάσεις.

Αν δεν έχουμε ενστάσεις, και δεν υπάρξει κάποια καθυστέρηση ή εμπλοκή στο στάδιο του λεγόμενου προσυμβατικού ελέγχου στο Ελεγκτικό, τότε εκτιμούμε ότι εντός διμήνου, στις αρχές Απριλίου, ο οριστικός ανάδοχος του έργου θα μπορεί να ξεκινήσει», ανέφερε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και σημείωσε ακόμα: «Είναι μια σημαντική υπόθεση το να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις που εκκρεμούν. Είναι μεγάλο το δημόσιο όφελος που θα προκύψει, διότι ανακτούμε δημόσιο χώρο.

Και θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στο Δημόσιο, αφού μετά την κατεδάφιση θα γίνει καταλογισμός και χρέωση μέσω αρμόδιας ΔΟΥ στον εμπλεκόμενο φερόμενο ιδιοκτήτη ανά περίπτωση. Αυτός είναι και ο λόγος που δυνητικά μπορούμε να μιλήσουμε για έναν μεγάλο αριθμό κατεδαφίσεων, για εκτέλεση δηλαδή ενός αριθμού περί 120-130 πρωτόκολλα κατεδάφισης, από τα 350 περίπου που είναι προς εκτέλεση».

Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στην πλειονότητά τους σχετίζονται με ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης - αν και δε λείπουν και κάποιες επιμέρους περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε οικίες ιδιωτών. Τα λιγότερα πρωτόκολλα κατεδάφισης αφορούν στο Ρέθυμνο. Τα περισσότερα εντοπίζονται στον νομό Λασιθίου, ενώ μοιρασμένο είναι το σκηνικό μεταξύ των νομών Ηρακλείου και Χανίων.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια