Κραυγή απόγνωσης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τα προσφυγόπουλα της Μόριας

Κρήτη
Κραυγή απόγνωσης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τα προσφυγόπουλα της Μόριας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνιούν οι Χωρίς Σύνορα για τα προσφυγόπουλα του Κέντρου Υποδοχής - Ζητούν τη μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές

Κραυγή αγωνίας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τις συνθήκες που διαβιούν παιδιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, τα οποία μάλιστα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, με το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης να τονίζει την ανάγκη άμεσης μεταφορά των παιδιών αυτών σε κατάλληλες δομές σε άλλες περιοχές της χώρας μας, οι οποίες θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία, ώστε να λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα για τη θεραπεία τους. Ενώ το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αρκετά παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, έχουν αυτοτραυματιστεί, προφανώς μη αντέχοντας άλλο την εφιαλτική καθημερινότητά τους.

Ο γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης κ. Βασίλης Στραβαρίδης μίλησε στην “ΚΡΗΤΗ TV” και την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για τα ευαίσθητα αυτά ζητήματα, καθώς και για το σημαντικό έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε 74 χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Μάρτιο του 2019 η Παιδιατρική Κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξετάζει παιδιά με χρόνια νοσήματα, διαπιστώνοντας ότι αρκετά από αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρά νοσήματα, τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα κοντά σε νοσοκομεία για να γίνει η θεραπεία τους, καθώς στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις μονάδες και το κατάλληλο προσωπικό.

«Από τα 100 περίπου παιδιά που βλέπουμε καθημερινά, τα 7 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Μιλάμε για σοβαρά θέματα, καρδιακά, επιληψίας, άσθματος κ.ά. Αφορά όλες τις ηλικίες, εφήβους, ακόμη και βρέφη», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν τάσεις αυτοκτονίας στα παιδιά, ο κ. Στραβαρίδης απάντησε: «Υπάρχουν απόπειρες από παιδιά. Υπάρχουν παιδιά που έχουν αυτοτραυματιστεί. Έχουμε δει χαρακιές ακόμα και σε παιδιά 10 ετών - δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται σε τάσεις αυτοκτονίας. Αρκετά από τα προγράμματά μας έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία ενηλίκων και παιδιών. Οι ψυχολόγοι μας, ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί βλέπουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που έχουν αυτοτραυματιστεί. Αφορούν όλες τις ηλικίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούν και τα ασυνόδευτα ανήλικα. Πέρα από τη σωματική υγεία, υπάρχει και η ψυχική υγεία, στην οποία έχουμε εστιάσει», επισήμανε.

Για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, ο κ. Στραβαρίδης μάς περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που ολοένα και χειροτερεύει στη Μόρια και στα υπόλοιπα νησιά και σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες.

«Οι υποδομές στη Μόρια είναι για 3.000 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 20.000, ενώ στα υπόλοιπα νησιά οι υποδομές είναι για 6.178 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή υπερβαίνουν τους 42.000», ανέφερε.

Υπηρεσίες ζωής

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν υπηρεσίες ζωής σε 74 χώρες, μεταξύ αυτών και η χώρα μας.

«Δεν είναι συνηθισμένο να δουλεύουμε σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει καθημερινότητά μας. Είναι... σοκαριστικό να πηγαίνουμε σε ευρωπαϊκό έδαφος και να αντικρίζουμε συνθήκες όπως αυτές που έχουμε συναντήσει σε περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και όχι μόνο».

Ερωτηθείς για τις εικόνες που τον συγκλονίζουν στη Μόρια, ο κ. Στραβαρίδης απάντησε: «Οι εικόνες που δεν μπορούμε να... συνηθίσουμε είναι τα βλέμματα των παιδιών χωρίς ελπίδα. Σε άλλες περιοχές, όποτε επικρατούν συνθήκες κινδύνου και ανασφάλειας, βλέπουμε ότι τα παιδιά έχουν διάθεση και... θετική ενέργεια. Στην περίπτωση της Μόριας, της Σάμου και της Χίου, όπου ο κόσμος είναι εγκλωβισμένος για αρκετό καιρό, βλέπουμε τα παιδιά πολλές φορές να μην έχουν όρεξη να φάνε, να παίξουν και να τρέξουν, οπότε δε... λειτουργούν σαν παιδιά», σημείωσε.

«Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης»

Στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη” μίλησε και το μέλος του Δ.Σ. των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κ. Μιχάλης Φωτιάδης, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι και μέλος της ομάδας “Θάλασσα Αλληλεγγύης”, η οποία λειτουργεί στο Ηράκλειο και έχει σαν σκοπό να αναπτύξει δράσεις και να παρέχει πληροφορίες και αγωγή για την ουσιαστική ένταξη στην ελληνική κοινωνική την εκπαιδευτική και εργασιακή πραγματικότητα προσφύγων, μεταναστών αλλά και ντόπιων που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκε τη Μόρια. Πέρα από τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, οι εικόνες που του έκαναν εντύπωση ήταν η χαρά στα πρόσωπα των ανθρώπων που μεταφέρονταν με λεωφορεία του Λιμενικού στην περιοχή.

«Πέρα από την εξάντλησή τους, είδα τη χαρά τους γιατί κατάφεραν να περάσουν τη θάλασσα. Ξέρουμε ότι πολλοί έχουν πνιγεί στη θάλασσα. Εκείνη τη στιγμή είπα “Ουφ, σωθήκανε”.

Από την άλλη, στεναχωρήθηκε αντικρίζοντας και πάλι τις συνθήκες διαβίωσης κυρίως των παιδιών και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν σε κατάλληλες δομές. Δεν μπορούν να κρατάνε όλους αυτούς τους ανθρώπους σε αυτές τις συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μιχάλης Φωτιάδης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αποστολές ζωής σε αρκετές χώρες του πλανήτη, όπως σε Συρία, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Μια από τις πολλές ιστορίες προσφύγων που τον συγκλόνισε ήταν η περίπτωση πρόσφυγα που ζει στο Ηράκλειο, ο οποίος έχασε το παιδί του στην προσπάθεια να περάσει από την Τουρκία στη Μυτιλήνη.

«Δεν είναι μόνο ότι χάνεις ένα παιδί, αλλά και οι συνθήκες που το χάνεις. Θέλει χρόνο, ηρεμία και ψυχική βοήθεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News