Κρήτη: Είδος προς εξαφάνιση οι μάσκες – Ζητούν μάσκες και από... την Κίνα

Κρήτη
Κρήτη: Είδος προς εξαφάνιση οι μάσκες – Ζητούν μάσκες και από... την Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεμένουν από μάσκες και τα καταστήματα ιατρικών ειδών της Κρήτης - Τεράστια ζήτηση λόγω γρίπης και... κορωνοϊού

Τεράστια ζήτηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες - και - στο Ηράκλειο οι χειρουργικές μάσκες που διατίθενται στο εμπόριο μέσω των φαρμακείων, αλλά και των επιχειρήσεων που εμπορεύονται ιατρικά και νοσοκομειακά είδη.

 Η παγκόσμια ανησυχία που επικρατεί για τον νέο κορωνοϊό έχει εκτινάξει τη ζήτηση - η οποία ούτως ή άλλως κάθε χρόνο την τρέχουσα περίοδο είναι αυξημένη λόγω της εποχικής γρίπης - στα ύψη!

Στα φαρμακεία του Ηρακλείου γίνονται μαζικές αγορές χειρουργικών μασκών, με τους φαρμακοποιούς να μην προλαβαίνουν να ανεφοδιάζονται με μάσκες. Ας σημειωθεί ότι χειρουργικές μάσκες αγοράζουν, μεταξύ άλλων, και άνθρωποι - ντόπιοι ή τουρίστες - οι οποίοι πρόκειται να ταξιδέψουν στην Κίνα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” φαρμακοποιός που δραστηριοποιείται στο κέντρο του Ηρακλείου, υπάρχει ενδιαφέρον και από Κινέζους τουρίστες που βρίσκονται στην Κρήτη και επιζητούν να προμηθευτούν μάσκες από τη χώρα μας, προκειμένου να έχουν προμήθειες όταν επιστρέψουν στην Κίνα, καθώς εκεί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης.

Τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει σε χειρουργικές μάσκες στα φαρμακεία του Ηρακλείου επιβεβαίωσε στη “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Ο κ. Σκουντάκης ανέφερε πως όποιος νοσεί με γρίπη ή όποιος έχει συγγενή που έχει νοσήσει μπορεί να προμηθεύεται μια-δυο συσκευασίες μασκών, ωστόσο συνέστησε η αγορά των χειρουργικών μασκών να γίνεται με φειδώ.

Εξάλλου, ο κ. Σκουντάκης, μιλώντας για το ζήτημα του κορωνοϊού, συνέστησε ψυχραιμία. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να “τρελαινόμαστε”», επισήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, συμπληρώνοντας ότι «καλό θα είναι να μην αγοράζει ο κόσμος παραπάνω μάσκες και να γίνεται αλόγιστη σπατάλη».

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι χειρουργικές μάσκες που διατίθενται στα φαρμακεία “φεύγουν” με τάχιστους ρυθμούς. Όπως μας είπε χθες φαρμακοποιός του Ηρακλείου, μέσα σε δέκα ημέρες έχει διαθέσει περισσότερες από 300 μάσκες.

Σύμφωνα με τον εν λόγω φαρμακοποιό, μάλιστα, χθες μετέβησαν στο κατάστημά του Κινέζοι τουρίστες, οι οποίοι αγόρασαν περίπου 90 μάσκες που υπήρχαν στα ράφια. Όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο φαρμακοποιός, οι Κινέζοι ήθελαν να αγοράσουν πολύ περισσότερες χειρουργικές μάσκες, ωστόσο δεν υπήρχαν διαθέσιμες άλλες.

Παραγγελίες και από... Κίνα  - Συνεχείς ανεφοδιασμοί στα φαρμακεία

Μέχρι στιγμής, πάντως, σε επίπεδο Ηρακλείου δε φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, ωστόσο τα φαρμακεία προβαίνουν σε συνεχείς ανεφοδιασμούς, αφού η ζήτηση είναι τεράστια. Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ανέφερε στο iatropedia.gr ότι «δεν υπάρχει παντελής έλλειψη. Γίνεται προσπάθεια των φαρμακοποιών όλης της Ελλάδας να καλύψουν ανάγκες. Οι εταιρείες προμηθεύουν με ένα πλαφόν. Μιλώντας με προέδρους Φαρμακευτικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, μου είπαν ότι δεν μπορούν τα φαρμακεία να δώσουν οποιαδήποτε ποσότητα κι αν ζητήσει κάποιος, γιατί πάνε μερικοί και ζητάνε 50 και 60 τεμάχια. Οι φαρμακοποιοί θα δώσουν μία, δύο ή τρεις μάσκες για να καλύψουν μ' αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες του κόσμου που θέλει τη μάσκα. Και μ' αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε σταδιακά να αποκαταστήσουμε την όποια έλλειψη».

Η ζήτηση, πάντως, είναι τεράστια και σε επιχειρήσεις ιατρικού-νοσοκομειακού εξοπλισμού στο Ηράκλειο. Όπως ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” επιχειρηματίας ιατρικού-νοσοκομειακού εξοπλισμού, έχει ήδη πωλήσει 600 συσκευασίες των 500 τεμαχίων, ήτοι 30.000 μάσκες! Όπως μας είπε μάλιστα, έχει δεχτεί παραγγελίες και από την Κίνα. Κάποια από τα εν λόγω αιτήματα, μάλιστα, αφορούν παραγγελίες για... 100.000 μάσκες. Ωστόσο, μας ξεκαθάρισε ότι τέτοιες παραγγελίες δεν εκτελούνται. Με λίγα λόγια, μπαίνει πλαφόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News