Μπάχαλο με τα φάρμακα και δηλώσεις Κικίλια - Εξήγγειλε δωρεάν διάθεση φαρμάκων χωρίς να έχει περαστεί η εγκύκλιος

Κρήτη
Μπάχαλο με τα φάρμακα και δηλώσεις Κικίλια - Εξήγγειλε δωρεάν διάθεση φαρμάκων χωρίς να έχει περαστεί η εγκύκλιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρμακα με συμμετοχή στους πρώην του ΕΚΑΣ

Με την έως τώρα ισχύουσα συμμετοχή θα γίνεται η χορήγηση των φαρμάκων στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, έως ότου εφαρμοστεί το μέτρο της δωρεάν διάθεσης. Αυτό ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, μετά τις έντονες αντιδράσεις που ακούστηκαν από πλευράς πολιτών, πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ, οι οποίοι άκουγαν για δωρεάν συνταγογραφήσεις, αλλά, όταν έφταναν στα ταμεία των φαρμακείων για την εκτέλεση των συνταγών τους, ανακάλυπταν γεμάτοι απορία ότι καλούνται να πληρώνουν κανονικά τη συμμετοχή τους.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι φαρμακοποιοί άθελά τους να αναγκάζονται να απολογούνται για μια κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται, και να εξηγούν καθημερινά στους πολίτες πως η εφαρμογή της μειωμένης συμμετοχής στα συστήματα εκτέλεσης συνταγών δεν έχει περάσει ακόμα στα συστήματα συνταγογράφησεις λόγω μη ψήφισης σχετικού νόμου...

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, «η εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν διάθεσης φαρμάκων με ιατρική συνταγή, για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, θα γίνει από τη στιγμή που η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου εφαρμοστεί στο μηχανογραφικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Έως τότε η χορήγηση των φαρμάκων, στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, θα γίνεται με την ισχύουσα συμμετοχή (25% ή 10% ανάλογα την πάθηση, συν τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής).

Οι φαρμακοποιοί ουδεμία ευθύνη έχουν για τον καθορισμό της συμμετοχής, η οποία ορίζεται αυτόματα από το μηχανογραφικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ κατά τη συνταγογράφηση της σχετικής συνταγής από τον ιατρό, και χρεώνεται κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο. Ως εκ τούτου αναμένουμε ενημέρωση για την εφαρμογή της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, και παρακαλούμε τους δικαιούχους να δείξουν υπομονή μέχρι και την εφαρμογή του μέτρου». Παράλληλα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου υπογραμμίζει πως «οι φαρμακοποιοί δεν είναι αρμόδιοι για τον καθορισμό της συμμετοχής, σε καμία περίπτωση».

Όπως και να έχει πάντως, οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, που έπαψαν να το λαμβάνουν πλέον, σπεύδουν στα φαρμακεία για να πάρουν τα φάρμακά τους με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, όμως φεύγουν είτε χωρίς φάρμακα διότι δεν έφταναν τα χρήματά τους να πληρώσουν, είτε με άδειο πορτοφόλι. «Ο κ. υπουργός έχει ανακοινώσει τις αλλαγές αυτές πέντε φορές. Παρ’ όλα αυτά έρχομαι στο φαρμακείο και ο φαρμακοποιός μού λέει πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Θα μας πουν επιτέλους τι τελικά ισχύει για να ξέρουμε και εμείς τι πληρώνουμε;», λέει απαυδισμένος ο δικαιούχος του ΕΚΑΣ κ. Μπούτσουκας.

Καθημερινές προστριβές στα φαρμακεία

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, μετά από το μπάχαλο που έχει σημειωθεί, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης, είπε σε δήλωσή του πως «ο υπουργός βγήκε στην τηλεόραση και εξήγγειλε ότι θα επαναφέρει το μέτρο για μειωμένη συμμετοχή στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, δυστυχώς, όμως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε η εφαρμογή της μειωμένης συμμετοχής στα συστήματα εκτέλεσης συνταγών δεν έχει περάσει.

Αυτό σημαίνει πως ο δικαιούχος του ΕΚΑΣ που θα απευθυνθεί σε εμάς για την εκτέλεση της συνταγής του θα πάρει τα φάρμακά του πληρώνοντας με την κανονική συμμετοχή, σύμφωνα με την οποία αγοράζουν τα φάρμακά τους όλοι οι ασφαλισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, βρισκόμαστε καθημερινά εμείς οι φαρμακοποιοί σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στους ασθενείς-ασφαλισμένους, διότι από τη μια εξαγγέλλονται μέτρα με άμεση εφαρμογή όπως λέγεται, όμως αυτά δεν εφαρμόζονται, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ούτε σχετικός νόμος ούτε σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο για να εφαρμοστούν. Έτσι βρισκόμαστε καθημερινά απολογούμενοι στους ασθενείς γιατί πληρώνουν τη συμμετοχή που ισχύει ακόμα. Τη συμμετοχή την καθορίζουν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ και για να είναι εφαρμόσιμη πρέπει να υπάρχει στα συστήματα», τόνισε ο κ. Σκουντάκης.

«Ο φαρμακοποιός δεν έχει καμία παρέμβαση στη συνταγή. Η συνταγή είναι ηλεκτρονική και βάσει πρωτοκόλλου βγαίνει η συμμετοχή από το ίδιο το πρόγραμμα.

Ο φαρμακοποιός δεν ευθύνεται, δεν έχει πρόσβαση και δεν μπορεί να κάνει κάτι», τόνισε ο φαρμακοποιός Γιάννης Τσικανδηλάκης. Λόγω όλης αυτής της αναστάτωσης, οι φαρμακοποιοί, όπως τονίζουν, βλέπουν σχεδόν κάθε μέρα να σημειώνονται στα καταστήματά τους στιγμές έντασης και έντονης διαμαρτυρίας, με τους ίδιους και τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, που δεν έχουν χρήματα για να πληρώνουν “χρυσάφι” τα φάρμακα που τους χρειάζονται, να ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να δώσει τέλος στο θολό αυτό τοπίο και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα με τη νομοθετική εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News