Κρήτη

Εξισωτική αποζημίωση: «Εδώ και τώρα να αποκατασταθεί η αδικία»

Την επιστροφή της εξισωτικής αποζημίωσης στα επίπεδα του 2014 ζήτησε από τον Μάκη Βορίδη το μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννης Γλεντζάκης

Την αποκατάσταση της αδικίας που έχει συντελεστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση όταν μείωσε το ανώτατο όριο της εξισωτικής αποζημίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε ποσοστά άνω του 50 με 60%, για να μοιράσει τα ίδια χρήματα σε περισσότερο κόσμο, ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, το μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης.

 Αναλυτικότερα, ο Ρεθυμνιώτης συνεταιριστής έδωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”  πολλές και σημαντικές πληροφορίες, τόσο για την εξισωτική αποζημίωση όσο και για τη φετινή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, που φαίνεται να ξεκινάει ίσως και από την πρώτη μέρα του Μαρτίου.

«Η εξισωτική αποζημίωση του 2014 ήταν στο ανώτατο επίπεδο των 7.500 ευρώ στις περιοχές αυτές και από τότε, μετά από την απόφαση του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, η εξισωτική μοιράστηκε σε περισσότερο κόσμο και πήγε και σε πολλούς που δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι. Τα πήραν άνθρωποι του Κολωνακίου. Του Παγκρατίου. Της Νέας Σμύρνης. Δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι... Για μένα αυτό το πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Αυτά είπα στον υπουργό πάνω στη Θεσσαλονίκη», λέει στην εφημερίδα μας ο Γιάννης Γλεντζάκης.

«Σε όλα αυτά η απάντηση του κ. Βορίδη ήταν ότι πράγματι έτσι είναι τα πράγματα. “Και θα κοιτάξουμε αυτή την αδικία να την αποκαταστήσουμε. Είναι άδικο να παίρνουν εξισωτική οι άνθρωποι του Παγκρατίου”, μου είπε επί λέξει», σύμφωνα με όσα μετέφερε στη “Νέα Κρήτη” χθες το μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και συνεχίζει εξηγώντας: «Δηλαδή, αν πάρει 500 ευρώ ένας εργαζόμενος, θα σωθεί; Θα τα κόψει όμως από τον “κακομοίρη” τον κτηνοτρόφο που βρίσκεται σε μια ορεινή και μειονεκτική περιοχή. Θες να δώσεις στον πυροσβέστη, στον λιμενικό, στον καθηγητή; Δώσε του από κάποιο άλλο μέτρο. Δε χρειάζεται να τα κόψεις από τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο και, από 7.500 ευρώ που ήταν το ανώτατο ποσό, να το κατεβάσεις στα 3.000 ευρώ για να πάρουν περισσότεροι άνθρωποι. Εγώ είπα χαρακτηριστικά στον κ. Βορίδη ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αυτών των περιοχών είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που περπατάνε τα βουνά μας και “φυλάσσουν Θερμοπύλες” από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη»!

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ο Γιάννης Γεντζάκης, «ο ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε τα λεφτά της εξισωτικής αποζημίωσης για να τα κάνει “κόλλυβα”. Και απάντησε πολύ σωστά ο σημερινός υπουργός ότι συμφωνεί και ο ίδιος ότι έγινε αυτή η αδικία κι η κυβέρνηση θα κοιτάξει να την αποκαταστήσει»... Εξάλλου, στο σημείο αυτό, ο Ρεθυμνιώτης συνεταιριστής είπε στον υπουργό ότι μπορεί να μην είναι εφικτή άμεσα η αναπροσαρμογή της εξισωτικής στα 7.500 ευρώ που ήταν ως το 2014, αλλά έστω ας γίνει αυτό σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, τα ίδια έχει πει ο ίδιος ο κ. Γλεντζάκης και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια φιλοξενία που του πρόσφερε πρόσφατα στην Ασή Γωνιά. Του είπε: «Πρόεδρε, θέλουμε να ενισχύσουμε τους καθαρά αγρότες και κτηνοτρόφους»...

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, ένας εργαζόμενος μπορεί να συντηρεί μια γεωργική εκμετάλλευση πολύ καλύτερα σε σχέση με την κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και κτηνοτρόφο ο οποίος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζεται για τον σκοπό αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι αλλαγές έγιναν και το 2019 στην εξισωτική αποζημίωση. Τότε, χιλιάδες παραγωγοί είχαν μείνει απλήρωτοι και εκτός του προγράμματος. Ωστόσο μια κομβική αλλαγή στη φιλοσοφία της αποζημίωσης αυτής, αντισταθμιστικού χαρακτήρα, είχε επιφέρει η προηγούμενη κυβέρνηση, μοιράζοντας επί της ουσίας την “πίτα” σε περισσότερους, κάτι όμως που είχε παράλληλα ως αποτέλεσμα να μειωθούν τότε τα ποσά που έπαιρναν οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, αφού κρίθηκαν επιλέξιμοι και αγρότες εκτός των κτηνοτρόφων.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είχαν προβλεφθεί σημαντικές αλλαγές σε συνεχιζόμενα μέτρα όπως η εξισωτική. Οι αλλαγές αυτές έγιναν, όπως είχε ανακοινώσει τότε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω του νέου Κανονισμού της Ε.Ε. αλλά και της συμφωνίας με τα μέτρα που εντάσσονται στο “πράσινο κουτί” μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Προστατέψτε τους συνεταιρισμούς»

Στην ίδια συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη, ο Γιάννης Γλεντζάκης έβαλε και το θέμα προστασίας των συνεταιριστικών οργανώσεων. «Αν θέλετε συνεταιρισμούς», του είπα, «προστατέψτε μας από τις τράπεζες. Δεν είναι δυνατόν να έχουν επιτόκιο 10% και, εκεί που χρωστούμε 20 εκατομμύρια ευρώ, να έχουμε 1,5 εκατομμύριο ευρώ τόκο ανά έτος»...

Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

Στο μεταξύ, σε ερώτηση της εφημερίδας  “Νέα Κρήτη” για τη φετινή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, το μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννης Γλεντζάκης δήλωσε: «Αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα δούμε. Αλλά μάλλον θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το ΟΣΔΕ περίπου την 1η Μαρτίου ώστε να ετοιμαζόμαστε για να αρχίσει σιγά-σιγά ο κόσμος να ενεργοποιεί τα δικαιώματά του»...

Στη συνάντηση εκείνη στη Θεσσαλονίκη, οι συνεταιριστές αναφέρθηκαν κυρίως στον τρόπο με τον οποίο άνοιξε περαιτέρω το ΟΣΔΕ η προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως τόνισαν εκπρόσωποι παλιών Ενώσεων, η πιστοποίηση παλιότερα ήταν πολύ δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει απλή και με λίγες απαιτήσεις.

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι πέρυσι οι Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης άρχισαν να υποβάλλονται από τους παραγωγούς στις 10 Απριλίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τότε, η καταληκτική ημερομηνία για την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ήταν η 15η Μαΐου 2019, ενώ για τις εκπρόθεσμες αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 επιβλήθηκε ποινή 1% για κάθε εργάσιμη μέρα επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων).

Τέλος, σύντομα, όπως μας είπε ο κ. Γλεντζάκης, θα κάνει επίσκεψη στον Μάκη Βορίδη για να συζητήσουν αναλυτικά από κοντά όλα αυτά τα ζητήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια