Τα κρητικά ρομπότ μας πάνε στο... μέλλον

Κρήτη
Τα κρητικά ρομπότ μας πάνε στο... μέλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Ώρα Αιχμής» στα άδυτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Ο φακός της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» μπήκε στα άδυτα του ιδρύματος τεχνολογίας και έρευνας, σε ένα ταξίδι στον μαγικό και συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης. Σε απευθείας σύνδεση το ΙΤΕ άνοιξε τις πύλες του για τους τηλεθεατές της «ΚΡΗΤΗ TV». 

Στην διάρκεια της ξενάγησης, η Γωγώ Αποστολάκη παρουσίασε με την βοήθεια επιστημόνων του ΙΤΕ το ρόλο που μπορεί να παίξουν στο μέλλον τα κρητικά ρομπότ στο κομμάτι της καθημερινότητας, της έρευνας, της ανακύκλωσης αλλά και της ιατρικής επιστήμης.

Τα ρομπότ αποκτούν με την βοήθεια συντονισμένων κινήσεων αισθητήρες που δίνουν την δυνατότητα να συμπεριφέρονται όπως ένας ανθρώπινος οργανισμός. Για παράδειγμα το ρομπότ σερβιτόρος έχει την δυνατότητα να ξεχωρίσει ένα αντικείμενο από το σύνολο και να το μεταφέρει ενώ παράλληλα η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορούσε να επιφέρει επανάσταση στην ιατρική επιστήμη και κυρίως σε ανθρώπους που έχουν ακρωτηριαστεί. Μάλιστα σε αυτό το ρομπότ, πρόσθετα μέλη όπως ένα χέρι κάνουν ακριβώς τις κινήσεις ανθρώπινων μελών.

Παράλληλα στο τμήμα υπολογιστικής όρασης και ιατρικής μεγάλο κεφάλαιο είναι η εφαρμογή της ανακύκλωσης που ήδη εντάσσεται στην ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά αλλά και στον ΈΣΔΑΚ στο Ηράκλειο, φέρνοντας επανάσταση στην ανακύκλωση αλλά και στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Το ρομπότ σκουλήκι κάνει κινήσεις προσαρμοσμένα απόλυτα στην φύση και θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο και στην έρευνα μετά από σεισμό σε κτήριο που έχει καταρρεύσει φέρνοντας πραγματική επανάσταση στο κομμάτι της διάσωσης.

Μεγάλο κεφάλαιο και το ρομπότ χταπόδι που είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο υποθαλάσσιο περιβάλλον κάνοντας έρευνα και παρατήρηση στον βυθό χωρίς να προκαλεί αναστάτωση στην ζωή του. Με απλά λόγια μπορεί να καταγράψει για ώρες την αντίδραση ενός ζωντανού θαλάσσιου οργανισμού κάτω από διάφορες συνθήκες που μπορεί να συναντήσει.

 (Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News