Τα «μάτια» και οι βάσεις των Αμερικανών στη χώρα

Κρήτη
Τα «μάτια» και οι βάσεις των Αμερικανών στη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει επί χάρτου η επικαιροποιημένη αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ

Το στρατιωτικό “αποτύπωμά” τους στην Ελλάδα ενισχύουν και παγιώνουν οι ΗΠΑ μετά την υπερψήφιση στη Βουλή της επικαιροποιημένης αμυντικής συνεργασίας (MDCA) των δύο χωρών. Η συμφωνία προβλέπει βελτιώσεις και επεκτάσεις στις υποδομές της Σούδας. Ωστόσο, πλέον οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν και επισήμως μόνιμη παρουσία - εκτός από τη Σούδα - σε άλλα τρία στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, στη Λάρισα, τον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη, με στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερο έλεγχο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Στον έλεγχο αυτό συνδράμουν και τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS, που σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση στο Άκτιο. Οι εγκαταστάσεις σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη θα χρησιμοποιούνται ως “ορμητήρια” για τα υπερσύγχρονα αμερικανικά UAVs, τα πλοία και ελικόπτερα μάχης. Η Ουάσινγκτον έκρινε ότι η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένη σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων στη “γειτονιά” της Μέσης Ανατολής και ενώ η Ρωσία επιχειρεί κάθοδο στη Μεσόγειο. Η Αθήνα πάντως θεωρεί ότι με την παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων όχι μόνο δε δίνει “γη και ύδωρ” στους Αμερικανούς, αλλά προκύπτουν σημαντικά οφέλη για τη θωράκιση της άμυνάς μας. Κι αυτό διότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα χρησιμοποιούν τις ίδιες αναβαθμισμένες από τις ΗΠΑ εγκαταστάσεις, θα συνεκπαιδεύονται με αμερικανικές δυνάμεις και θα αποκτούν χρήσιμη τεχνογνωσία πάνω σε νέα όπλα. Η επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας κρίθηκε αναγκαία, διότι το παλαιό κείμενο περιείχε τοποθεσίες βάσεων (Γλυφάδα, Ελληνικό), από τις οποίες οι Αμερικανοί έχουν αποχωρήσει εδώ και δεκαετίες.

Επιπλέον, με δεδομένη τη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τις συμφωνίες που είχαν υπάρξει για παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων στους Αμερικανούς (Λάρισα, Βόλος), κρίθηκε σκόπιμο αυτή η συνεργασία να επισημοποιηθεί επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών. Άλλωστε, οι Αμερικανοί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναβαθμίσουν αρκετές από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις με δικά τους έξοδα και συνακόλουθα θα έπρεπε να είχαν νομική κάλυψη για απελευθέρωση κονδυλίων από το Κογκρέσο.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμβολή στην προώθησή της, μολονότι τώρα το κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε «πάγωμα» της συμφωνίας. Άλλωστε, πολλές από τις συμφωνίες για την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στους Αμερικανούς (Βόλος, Λάρισα), που τώρα μονιμοποιούνται, είχαν κλείσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κορυφαία η σημασία της Βάσης της Σούδας

Με την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας - και με τη “βούλα” της Βουλής - οι Αμερικανοί θα έχουν μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία από τον Βορρά έως τον Νότο της χώρας μας. Η συμφωνία, όπως προαναφέραμε, προβλέπει βελτιώσεις και επεκτάσεις στις υποδομές της Σούδας, της σημαντικότερης Βάσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η Βάση χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό, την Αεροπορία (μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη) και τις ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών. Είναι δε η μόνη Βάση στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Θεωρείται σημαντική βάση ανεφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων για τις επιχειρήσεις τους σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Οι Αμερικανοί αναμένεται να επεκτείνουν το κρηπίδωμα Κ14, όπου δένουν τα αεροπλανοφόρα.

Στην αεροπορική Βάση Λάρισας (110 Π.Μ.) οι Αμερικανοί θα διαθέτουν μόνιμο “ορμητήριο” για τα σύγχρονα αμερικανικά “μάτια”, τα UAVs ΜQ-9 Reaper. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε παρουσιαστεί εκεί από αμερικανική εταιρεία ένα UAV τελευταίας τεχνολογίας. Στο ελληνικό Πεντάγωνο θεωρούν ότι η σταθερή παρουσία αμερικανικών UAV θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τεχνογνωσία στον κρίσιμο τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.  Στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου θα υπάρχει μόνιμη παρουσία αμερικανικών ελικοπτέρων. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές φορές συνεκπαιδεύσεις Ελλήνων και Αμερικανών.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η τρίτη περιοχή στην οποία οι Αμερικανοί έριξαν “άγκυρα” για μόνιμη εγκατάσταση. Από εκεί θα μπορούν να ελέγχουν τα Βαλκάνια, τα Δαρδανέλια και το Αιγαίο. Θεωρούν ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε καίριο σημείο για την υποστήριξη ασκήσεων στην περιοχή, λόγω της υπάρχουσας υποδομής και στρατηγικής της θέσης. Θέλουν να το χρησιμοποιούν για τη ροή του στρατιωτικού προσωπικού και του εξοπλισμού τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News