Αντώνης Μαρτσάκης: Ο «σταρ» της κρητικής μουσικής

Κρήτη
Αντώνης Μαρτσάκης: Ο «σταρ» της κρητικής μουσικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας δάσκαλος της παράδοσης, που συνδυάζει στοιχεία σύγχρονα ώστε να προσελκύσει την νέα γενιά

Ο Αντώνης Μαρτσάκης είναι αρχοντικός.

Είναι ένας συνεπής μουσικός και ένας αθεράπευτα ρομαντικός κρητικός.

Όταν του μιλήσεις από κοντά, καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά δεν είναι μια φτιαχτή εικόνα.

Με σκληρή δουλειά, αγάπη και σεβασμό για την παράδοση, κατάφερε και έγινε… ο σταρ της κρητικής μουσικής.

Έχει όραμα για την παραδοσιακή μουσική και όπως αναφέρει, οι καλλιτεχνικές ανησυχίες δεν σταματούν ποτέ: «Η γνώση ανοίγει δρόμους, μας δίνει καινούργιες ιδέες και για αυτό δε σταματάω να μελετάω».

Ενώ ήταν πάντα πρωτοπόρος και «σύγχρονος», πατούσε πάνω στην παράδοση, έχοντας την ως βάση, χρησιμοποιώντας τα ακούσματα που είχε από μικρός.

Ο Αντώνης Μαρτσάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όμως πάντοτε ήθελε να επιστρέψει στις «ρίζες» του που βρίσκονται στα Χαρχαλιανά Κισσάμου. «Έχουμε απομείνει 8 άνθρωποι στο χωριό», αναφέρει χιουμοριστικά, «όμως είναι μια συνειδητή επιλογή για μένα. Ξεκουράζομαι, νιώθω όμορφα και ασχολούμαι με τις ελιές και τον κήπο μου».

Παρότι μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, τα ακούσματα και οι προσλαμβάνουσες του δεν ξέφυγαν πότε από την παράδοση, χάρη στον πατέρα του που είναι «ένας καλός κρητικός». Έμαθε παραδοσιακούς χορούς και μουσικό όργανο στα «Χαρχαλιανά του Θησείου», όπως τονίζει.

Μιλά ακόμα για την συνεργασία του με την Δόμνα Σαμίου, την «ιεροτελεστία του ριζίτικου», τα παιδικά του χρόνια αλλά και το όραμα που συνεχίζεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News