Πρόκληση Γερμανού βουλευτή: «Κάντε την Κρήτη hot spot»

Κρήτη
Πρόκληση Γερμανού βουλευτή: «Κάντε την Κρήτη hot spot»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέλουν το νησί για μια τεράστια αποθήκη ψυχών

Το “δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού” για το ξενοφοβικό γερμανικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, που “χτύπησε” ξανά, επιμένοντας - καταπώς φαίνεται - σε ένα πρωτοφανές, νοσηρό όραμα, να μετατραπεί η Κρήτη σε μια τεράστια “αποθήκη” ανθρώπινων ψυχών!

Μετά την προ ετών σχετική αδιανόητη “έμπνευση”, το κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) επανήλθε με νέα σοκαριστική πρόταση για τη δημιουργία ενός τεράστιου στρατοπέδου συγκέντρωσης εδώ στο νησί μας, όπου θα κλειστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα!

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, την πρόταση-παρότρυνση αυτή έκανε δημοσίως στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο βουλευτής του AfD Χάραλντ Βάιελ. Μάλιστα την έκανε εν είδει αυστηρής προτροπής.

«Θα σας πω εγώ τη λύση. Θα κάνετε ένα πάρα πολύ μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κρήτη και θα πάνε όλοι εκεί», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια που ξεστόμισε ο Χάραλντ Βάιελ σε άκρως προκλητικό ύφος, κουνώντας χαρακτηριστικά το δάχτυλο στον κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος φυσικά έσπευσε να του απαντήσει ότι δεν είναι αποδεκτό να μετατραπεί ένα απέραντο νησί σε hot spot, και ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να μετατρέψει ένα ολόκληρο νησί σε τόπο κράτησης αλλοδαπών.

Η απάντηση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ήταν βεβαίως άμεση και αποστομωτική. Ωστόσο η τοποθέτηση του βουλευτή του ξενοφοβικού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, που ουσιαστικά κινείται στα χνάρια παλιότερης αντίστοιχης πρότασης που είχε “εμπνευστεί” το κόμμα του, προκαλεί προβληματισμό για τις εμμονές Γερμανών βουλευτών με ακραίες απόψεις, που βάζουν στο “κάδρο” του Προσφυγικού την Κρήτη μιλώντας ανοιχτά για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27, το Μεταναστευτικό, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε στο Βερολίνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρκους Τενς (SPD), ο Μάτερν φον Μάρσαλ (CDU), η Ανγκέλικα Γκλέκνερ (SPD), ο Χάραλντ Βάιελ (AfD) και ο Μανουέλ Σάρατσιν (Πράσινοι).

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους Γερμανούς βουλευτές για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων και για τη θέση της Ελλάδας ως προς αυτά. Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και στην οικονομική ανάκαμψη που επετεύχθη αυτήν την περίοδο μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Για το Μεταναστευτικό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η οικοδόμηση κοινής και αποφασιστικής ευρωπαϊκής στάσης, με ένα δίκαιο μηχανισμό κατανομής βαρών που θα διαφυλάσσει τα σύνορα και τις αξίες της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλογούν στο ειδικό βάρος της χώρας στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι το παλαιότερο μέλος της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, με ιστορικό και καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωσή της. Είναι πρόκληση και ευκαιρία για τη σταθερότητα της περιοχής η Ελλάδα να γειτνιάζει για πρώτη φορά με βαλκανικές χώρες που θα ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ένα σύγχρονο... στρατόπεδο συγκέντρωσης

Στη συνάντηση που είχε με μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης έμελλε να πάρει μια γερή γεύση τού τι εικόνα υπάρχει στη Γερμανία, πόσο διαφέρουν οι απόψεις και πόσο ακραίες σκέψεις μπορεί να καταγράφονται μεταξύ των γερμανικών κομμάτων.

Τι κι αν “μάλλιασε η γλώσσα” του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών να εξηγήσει στους συνομιλητές το σκηνικό των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, τη στάση της Τουρκίας και τα συναφή... Τι κι αν “μάλλιασε η γλώσσα” του να εξηγήσει λεπτομερώς τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από την ελληνική πλευρά και της δυσχερούς συνεργασίας με την Τουρκία... Ο βουλευτής Χάραλντ Βάιελ του ξενοφοβικού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), ασυγκίνητος από τα όσα άκουσε διά στόματος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, είχε καταπώς φαίνεται μία και μόνο απορία: Η απορία του ήταν γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει να συγκεντρώσει όλους τους μετανάστες σε ένα νησί, και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Μάλιστα έκανε αναφορά για ένα, τρόπον τινά, σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενθυμούμενος μάλλον το Νταχάου ή τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί!

Σοκαρισμένος από την πρόταση-προτροπή, ο κ. Βαρβιτσιώτης έσπευσε, όπως ήταν εύλογο, να καταστήσει σαφές στον βουλευτή του AfD ότι ούτε οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά θα το αποδέχονταν και ούτε η κυβέρνηση σκοπεύει να μετατρέψει ένα ολόκληρο νησί σε τόπο κράτησης αλλοδαπών όπως ήταν παλιότερα το νησί Έλις στη Νέα Υόρκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News