Κρήτη

Ανεβαίνει η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος

Πλήρης επιβεβαίωση της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» ως προς την εξάντληση των αποθεμάτων του τυριού και τη μειωμένη παραγωγή στο γάλα

Λιγοστεύουν έως και εξανεμίζονται τα αποθέματα του τυριού στη χώρα και η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει αρχίσει να ανεβαίνει, γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως το πρώτο θέμα της “Ν.Κ.” στο φύλλο της Παρασκευής 23 Αυγούστου 2019, με τίτλο “Μένουνε από τυριά”.

Ήδη η τιμή παραγωγού της νέας γαλακτοκομικής περιόδου αρχίζει πανελλαδικά από τα 90 λεπτά το κιλό, με τους γαλακτοπαραγωγούς βέβαια της Κρήτης να δηλώνουν ότι ούτε αυτή η τιμή τούς εξασφαλίζει κάποιο εισόδημα και απλά οριακά και μόνο τους καλύπτει το κόστος παραγωγής. Ο βασικός λόγος, μάλιστα, που υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις γάλακτος στην αγορά της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας είναι ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι διαρκώς εγκαταλείπουν το γάλα και προτιμούν να αφήσουν τα ζώα τους χωρίς άρμεγμα, θεωρώντας ότι οι τυροκόμοι τούς παίρνουν τον “λευκό χρυσό”, που λέγεται αιγοπρόβειο γάλα, σε εξευτελιστικές τιμές!

Η “Νέα Κρήτη” από τον περασμένο Αύγουστο είχε γράψει ότι ο τυροκομικός τομέας της Κρήτης έχει μείνει πλέον χωρίς αποθέματα στα τυροκομικά προϊόντα. Το σοβαρό αυτό θέμα είχε αποκαλύψει στην εφημερίδα μας, μέσα από δικές του πληροφορίες, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης.

Μάλιστα, από τότε ο κ. Στεφανάκης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η εξάντληση των αποθεμάτων χιλιάδων τόνων είναι το αποτέλεσμα της σταδιακής μείωσης της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Και προέβλεπε ότι από τη νέα χρονιά θα έχουμε ανάκαμψη της αγοράς, καθώς αναμένεται πλέον η αύξηση της ζήτησης από πλευράς τυροκόμων για να μπορέσουν να τυροκομήσουν εκ νέου, έχοντας όμως ήδη υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές!

Σύμφωνα με όσα μας είχε πει τότε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, «υπάρχει “άκρα του τάφου σιωπή” για την κατάσταση στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων. Αλλά αυτό που σίγουρα μπορώ να πω εγώ είναι ότι το τυρί στην Κρήτη έχει τελειώσει γιατί δεν υπήρχε γαλακτοπαραγωγή πέρυσι.

 Δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους ανθρώπους να αρμέξουν τα ζώα τους. Και είχε επίσης σαφώς λιγότερο γάλα κατά 30% ή και 40% πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών. Οπότε στην ουσία το τυρί στην Κρήτη έχει λιγοστέψει πάρα πολύ. Δεν υπάρχουν πια αποθέματα. Ίσα-ίσα προσπαθούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της ζήτησης».

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Την ίδια ώρα, καταγράφονται στην υπόλοιπη Ελλάδα ελπιδοφόρα μηνύματα για το αιγοπρόβειο γάλα, καθώς διάφορα συλλογικά σχήματα έχουν κλείσει συμφωνίες με μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, με τις τιμές παραγωγού στο γάλα να κινούνται σε επίπεδα τουλάχιστον 8 λεπτών ανά κιλό, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, αγγίζοντας τα 90 λεπτά το κιλό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσο Σταυριανουδάκη, στον νομό Χανίων και πιθανότατα και σε ολόκληρη την Κρήτη η παραγωγή του γάλακτος έχει πέσει σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

«Υπάρχει, από την άλλη, ζήτηση στο γάλα, αλλά δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που θα έπρεπε να φτάσει για να έχουμε κι εμείς οι παραγωγοί κέρδος. Τουλάχιστον στο 1 ευρώ το κιλό θα έπρεπε να έχει φτάσει».

Και μπορεί η κατάσταση, όπως λέει ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, να είναι αισθητά καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο «η πολιτική των τυροκόμων τα τρία τελευταία χρόνια ανάγκασε τους επαγγελματίες βοσκούς να μη βγάζουν γάλα. Έχει αυξηθεί η τιμή του, δηλαδή, αλλά έχει μειωθεί η ποσότητα. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί.

Δεν αρμέγουμε τα πρόβατα. Προτιμούμε να τα αφήσουμε να γεννήσουν τον Φλεβάρη. Να σακαστούν τον Μάρτη-Απρίλη, να πάρουμε την επιδότηση και να μη βγάλουμε γάλα, αφού ακόμα και αν βγάλουμε γάλα δεν μπορούμε να έχουμε κέρδος»...

Τέλος, για τις ελλείψεις στα τυριά, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης λέει με νόημα: «Θα φροντίσουν αυτοί και θα φέρουν τυριά. Ελλείψεις σε τυριά δε θα υπάρχουν πάντως. Και σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, που για μας είναι μάστιγα αλλά σε άλλους έχει τεράστια κέρδη»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια