Μεταφορικό ισοδύναμο: Δέσμευση για την εφαρμογή του

Κρήτη
Μεταφορικό ισοδύναμο: Δέσμευση για την εφαρμογή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ρύθμιση για την ένταξή της στο μεταφορικό ισοδύναμο, παρόλο που ψηφίστηκε, έχει μείνει στα... χαρτιά

Με χαμόγελα συγκρατημένης αισιοδοξίας επέστρεψαν από την Αθήνα και τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Ναυτιλίας οι πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης, καθώς ο Γιάννης Πλακιωτάκης δεσμεύτηκε για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη.

Ως γνωστόν, ακόμα και μετά την άρση της αρχικής αδικίας, όταν και η Κρήτη είχε μείνει εκτός του μέτρου, η ρύθμιση για την ένταξή της στο μεταφορικό ισοδύναμο, παρόλο που ψηφίστηκε, έχει μείνει στα... χαρτιά!

Τα κρητικά προϊόντα εξακολουθούν να μην απολαμβάνουν το μειωμένο μεταφορικό κόστος, το οποίο απολαμβάνουν τα προϊόντα όλων των υπόλοιπων νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Οι κρητικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι “ριγμένες” σε επίπεδο ανταγωνισμού ένεκα των επιχειρήσεων των άλλων νησιωτικών περιοχών που έχουν μειωμένα τέλη μεταφοράς των αγαθών τους.

Οι πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων υπογράμμισαν την αδικία αλλά και τον παραλογισμό τού να έχει ψηφιστεί η ένταξη της Κρήτης στο ευνοϊκό μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, αλλά να μην έχει εφαρμοστεί στην πράξη.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε την αδικία. Εξέφρασε την πλήρη κατανόηση και τη στήριξή του και δεσμεύτηκε πως θα δοθεί άμεσα λύση και τα κρητικά προϊόντα θα μπουν στο ευνοϊκό αυτό μέτρο.

Η δέσμευση ήταν ρητή, δε συνοδεύτηκε όμως από συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο Λασιθιώτης υπουργός έδωσε πάντως από τη μεριά του ένα χρονικό ορίζοντα δύο-τριών το πολύ μηνών, ενώ στο μεσοδιάστημα, όπως ειπώθηκε, θα αποκρυσταλλωθούν και οι τελικές λεπτομέρειες ως προς την εφαρμογή του μέτρου, όπως π.χ. το ποια ακριβώς προϊόντα θα μπουν στη “σκέπη” του μεταφορικού ισοδύναμου.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνάντησης ήταν το αίτημα που έβαλαν στο τραπέζι οι πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Αντώνης Παπαδεράκης, για την εφαρμογή του μέτρου με αναδρομική ισχύ, από 1η Ιανουαρίου δηλαδή του 2020. Αίτημα, επί του οποίου ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε καταρχήν θετικός, επιφυλάχθηκε ωστόσο επί της οριστικής αποδοχής του αφότου διερευνηθούν κάποιες νομικές και γραφειοκρατικές πτυχές.

Ικανοποίηση

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή σύσκεψη, όπως τόνισε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, άφησε μια θετική αίσθηση και αποτύπωμα, γεννώντας προσδοκίες για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος που έχει θέσει ο επιχειρηματικός κόσμος της Κρήτης.

«H συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα. Ο κ. υπουργός αποδέχτηκε την προσέγγισή μας και υποσχέθηκε ότι σε σύντομο χρόνο θα μπουν και οι κρητικές επιχειρήσεις στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου. Δόθηκε ένας γενικός χρονικός ορίζοντας δύο-τριών μηνών. Από εκεί και πέρα, από την πλευρά μας ως Επιμελητήρια θέσαμε επιτακτικά το αίτημα να θεσπιστεί αναδρομική ισχύ. Δηλαδή, ανεξαρτήτως του πότε θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου για την Κρήτη, να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Το είδε θετικά ο κ. υπουργός, αλλά δε δεσμεύτηκε καταληκτικά. Ως γενική αίσθηση, είμαστε ικανοποιημένοι μετά τη συνάντηση. Έχουμε προσδοκίες ότι σύντομα θα αρθεί αυτή η αδικία, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και σε φάση αναμονής», τόνισε ο κ. Αλιφιεράκης, για να προσθέσει: «Φυσικά δε θα επαναπαυτούμε. Θα παρακολουθούμε στενά το θέμα και τις κινήσεις του υπουργείου. Πρόκειται για ένα μέτρο απαραίτητο, καθώς η Κρήτη αποτελεί νησί, και οφείλει να έχει φθηνότερα μεταφορικά για τις εισαγωγές και εξαγωγές των προϊόντων της. Είναι ένα μέτρο που αυξάνει την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και μειώνει τα τέλη μεταφοράς των προϊόντων».

Ανακοινώσεις τη Δευτέρα; Στο Ηράκλειο ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Σημειώνεται πάντως ότι, σε συνέχεια και της χθεσινής συνάντησης με τους προέδρους των τεσσάρων Επιμελητηρίων, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, ο υπουργός Ναυτιλίας δεν αποκλείεται να προχωρήσει ο ίδιος σε ανακοινώσεις εδώ από το Ηράκλειο, όπου και θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναμένεται στο Ηράκλειο την προσεχή Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, ώστε να παρευρεθεί στη συνάντηση που οργανώνει το υπουργείο, με θέμα “Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και Νησιωτικός Χώρος - Διευρυμένοι περιφερειακοί διάλογοι ΕΣΠΑ 2021-2027”, στο Επιμελητήριο από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Στο Ηράκλειο θα βρεθεί επίσης ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News