Παράταση για τις νέες φοιτητικές εστίες

Κρήτη
Παράταση για τις νέες φοιτητικές εστίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μήνα πίσω η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το έργο των 255 εκατ. ευρώ

Ένα μήνα πιο πίσω, συγκεκριμένα για τις 24 Φεβρουαρίου, πηγαίνει τελικά το εναρκτήριο λάκτισμα των διαγωνιστικών διαδικασιών για το μεγάλο έργο της ανέγερσης των νέων φοιτητικών εστιών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κτηριακό έργο ΣΔΙΤ στη χώρα.

Το φιλόδοξο έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης, που αφορά στην κατασκευή 3.000 νέων φοιτητικών κλινών και στην αποπεράτωση της κατασκευής του μεγάλου αμφιθεάτρου στον Γάλλο Ρεθύμνου, έχει προϋπολογισμό 205 εκατ. ευρώ, πόσω μάλιστα που μαζί με τον προβλεπόμενο ΦΠΑ ανεβαίνει στα 255 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο για το νησί, αφού θα δώσει μεγάλη “ανάσα”. Ένα έργο που από τη μια θα δώσει σημαντική... “ανάσα” στο μέτωπο της φοιτητικής στέγης εν μέσω “γόρδιου δεσμού” τα τελευταία χρόνια - λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του φαινομένου της βραχυχρόνιας εκμίσθωσης σπιτιών στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης - για φοιτητές και γονείς, και από την άλλη θα δώσει μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, στην οικοδομή και σε όλα τα συναφή επαγγέλματα, αφού είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας από κτηριακή-κατασκευαστική άποψη έργο θα εμπλακούν πολλές τοπικές εταιρείες και μικροί εργολάβοι, τεχνίτες, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και εργάτες στην οικοδομή.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που είναι και το πρώτο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, είχε οριστεί η 21η Ιανουαρίου 2020.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ypodomes.com, «η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών μετατέθηκε για τις 24 Φεβρουαρίου».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο σχετικό του δημοσίευμα, «η πρώτη παράταση είναι γεγονός για το μεγαλύτερο κτηριακό έργο ΣΔΙΤ όλων των εποχών, το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών με εκτιμώμενο κόστος 255 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 205,94 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας με την πρόσκληση ενδιαφέροντος μετατέθηκε από τις 21 Ιανουαρίου στις 24 Φεβρουαρίου. Ο λόγος της παράτασης έχει να κάνει με την προετοιμασία των σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Άλλωστε, το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σε αυτόν τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης».

Όπως έχουμε γράψει σε σχετικά μας αναλυτικά δημοσιεύματα εδώ στη “Νέα Κρήτη”, το έργο, που προωθείται με τη μορφή ΣΔΙΤ, αφορά στη μελέτη, την κατασκευή και τη διαχείριση 2.000 νέων φοιτητικών κλινών στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο, και 1.000 νέων φοιτητικών κλινών στο Ηράκλειο, καθώς και τη μελέτη κατασκευής του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Γάλλο Ρεθύμνου, το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο. Είναι το πρώτο, πανελλαδικά, πανεπιστημιακό έργο που προωθείται με τη συγκεκριμένη μέθοδο χρηματοδότησης και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα. Όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο, όταν είχε εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή το έργο ΣΔΙΤ για τις νέες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες είναι 336 άτομα, όταν το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων ξεπερνά τις 21.000. Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο παρουσιάζει αδυναμία ως προς την επαρκή διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών στέγασης.

Τότε είχε επισημανθεί χαρακτηριστικά πως οι σύγχρονες υποδομές στέγασης έρχονται να λειτουργήσουν αθροιστικά και στην αξία του εκπαιδευτικού Ιδρύματος και στη διεθνή αναγνωρισιμότητά του, καθιστώντας δυνατή την εξασφάλιση της στέγασης φοιτητών προερχόμενων εντός και εκτός Κρήτης, αλλά και από το εξωτερικό, καθώς και επιστημονικών συνεργατών-συμμετεχόντων σε παράλληλες επιστημονικές διοργανώσεις.

Προσφορές - Τα στάδια του διαγωνισμού

Σε διαγωνιστικό επίπεδο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως φορέας του έργου έχει επιλέξει έναν διαγωνισμό με αρχικό στάδιο την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς υποψηφίων αναδόχων, εν συνεχεία την προεπιλογή υποψηφίων και κατόπιν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στη β' πια φάση του διαγωνισμού. Οι όμιλοι, δηλαδή, που θα περάσουν το πρώτο στάδιο θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Απ’ ό,τι έχει γίνει γνωστό, κατά την πρώτη διαγωνιστική φάση γίνεται η επιλογή κατ’ ανώτερο 6 εταιρειών που θα μπορούν να συμμετέχουν στη δεύτερη φάση, που είναι δεσμευτική. Το έργο θα προχωρήσει με ταυτόχρονη διαδικασία μελέτης-κατασκευής από τον ανάδοχο που θα προκύψει μέσω του διαγωνισμού. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ανάδοχος που θα πάρει το εν λόγω έργο ΣΔΙΤ με σύμβαση 30ετούς διάρκειας δε θα κληθεί απλώς να κατασκευάσει τις νέες φοιτητές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και να τις παραδώσει στο Πανεπιστήμιο. Θα έχει παράλληλα και την ευθύνη διαχείρισης-συντήρησης και λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για 27 χρόνια, δεδομένου ότι ο κατασκευαστικός χρόνος ορίζεται στα 3 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News