Σκηνές απείρου κάλλους για απλήρωτες συντάξεις - Στην αναμονή έως και πέντε χρόνια

Κρήτη
Σκηνές απείρου κάλλους για απλήρωτες συντάξεις - Στην αναμονή έως και πέντε χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή και αγανάκτηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων

Σκηνές απείρου κάλλους από αγανακτισμένους ανθρώπους, που περιμένουν εδώ και χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους αλλά αφήνονται στο περίμενε μη μπορώντας να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, διαδραματίζονται πολύ συχνά στο τμήμα συντάξεων του ΕΦΚΑ στον Εσταυρωμένο στο Ηράκλειο, με τους μόλις έξι εναπομείναντες εργαζόμενους του πρώην ΙΚΑ να αδυνατούν να “σηκώσουν” τον όγκο της δουλειάς και να δέχονται όλα αυτά τα παράπονα.

Ακόμα και οι προσωρινές συντάξεις έρχονται στην καλύτερη περίπτωση όχι νωρίτερα του ενός έτους, ενώ οι επικουρικές και οι κύριες συντάξεις κάνουν χρόνια για να φτάσουν στην τσέπη του συνταξιούχου, που μια ζωή δούλευε και πλήρωνε τις εισφορές του και σήμερα δεν μπορεί να πιστέψει όλη αυτή την καθυστέρηση!

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» την κατάσταση αυτή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Εμείς έχουμε στείλει επιστολή προς τα υπουργεία. Έχουμε ενημερώσει τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου.

Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση που συμβαίνει. Και συμβαίνει μόνο στην Ανατολική Κρήτη, όπου έχουμε τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Έτσι έχουμε περιπτώσεις επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν από το 2015.

Και έχουμε και χιλιάδες περιπτώσεις κύριων συντάξεων που εκκρεμούν από το 2017, ενώ είναι εκατοντάδες ακόμα και οι αιτήσεις που έχουν γίνει και έχουν φτάσει στον ένα χρόνο χωρίς να έχουν πάρει οι άνθρωποι ακόμα ούτε την προσωρινή σύνταξή τους και πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι»!

Τραγική η κατάσταση στο ΙΚΑ

Ο Στέλιος Βοργιάς παράλληλα αναφέρεται και στην τραγική, όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση στο Τμήμα Συντάξεων στο πρώην ΙΚΑ.

«Μόλις 6 άτομα στο Τμήμα Συντάξεων καλούνται να εξυπηρετήσουν όλο τον νομό Ηρακλείου, τον νομό Λασιθίου και τον δήμο Ανωγείων. Είναι πραγματικά τραγική η κατάσταση και πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Αν συνδυαστεί και με την απόφαση να σταματήσουν και οι προσλήψεις των 5.500 συμβασιούχων που γίνονται μέσω του ΟΑΕΔ, που προσλαμβάνονταν παιδιά τα οποία ήταν μορφωμένα και έπιαναν θέσεις εργασίας και ελάφρυναν κάπως τη δουλειά των μόνιμων εργαζομένων εκεί, καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση σε ένα με δύο μήνες θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο»...

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΚΗ λέει: «Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας. Πρέπει και το ΙΚΑ Σητείας να αναλαμβάνει ένα μέρος της δουλειάς. Από ’κει και πέρα, όμως, εμείς θέλουμε ενίσχυση με έμπειρο προσωπικό, έτσι ώστε άμεσα να καταβάλλονται οι συντάξεις. Γιατί αυτό το απαράδεκτο που γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι οτιδήποτε φοροεισπρακτικό να εφαρμόζεται από “χθες”, ενώ οτιδήποτε είναι στην υποχρέωση του κράτους βλέπουμε να περνάνε χρόνια, αλλά και να ταλαιπωρούν ανθρώπους οι οποίοι πλήρωναν κανονικά όλες τις ασφαλιστικές τους εισφορές για δεκαετίες».

 «Ακραίες συμπεριφορές»  - Υποστελεχωμένο το Τμήμα Συντάξεων

Την ίδια ώρα, καθημερινά στα γραφεία του Τμήματος Συντάξεων συμβαίνουν διαμαρτυρίες που φτάνουν μέχρι και σε ακραίες καταστάσεις σε βάρος των εργαζομένων, που όμως δε φταίνε για την κατάσταση αυτή. Όπως λέει στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” ο Στέλιος Βοργιάς, που είναι γνώστης αυτών των καταστάσεων, «έχουμε και ακραία περιστατικά με τα οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους οι ασφαλισμένοι. Σίγουρα για την υποστελέχωση δε φταίνε οι εργαζόμενοι. Η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και χρειάζεται πραγματικά ενίσχυση με προσωπικό. Αν αναλογιστούμε ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια το Τμήμα Συντάξεων είχε πάνω από 16 άτομα, ενώ και πριν την κρίση είχε περίπου 24. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι τα προβλήματα».

Και καταλήγοντας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την ίδια ώρα «στην Αττική, με τόσο κόσμο, ήδη από το 2018 όσοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά έχουν πάρει ακόμα και την επικουρική σύνταξη. Κι εδώ χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν από το 2015. Υπήρχε μια τακτική παλιότερα να στέλνουν φακέλους στη Βόρεια Ελλάδα σε άλλες υπηρεσίες του ΙΚΑ, αλλά δεν είναι λύσεις αυτές. Είναι προσωρινές. Πρέπει να δοθεί επιτέλους λύση σε όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που δεν μπορεί να συνεχιστεί»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News