ΒΟΑΚ: Στο «μικροσκόπιο» το πιο δύσκολο οδικό έργο

Κρήτη
ΒΟΑΚ: Στο «μικροσκόπιο» το πιο δύσκολο οδικό έργο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τμήμα «Καβούσι – Αυχήν Αγκαθιάς»

Στο “μικροσκόπιο” των εμπλεκόμενων Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας, καθώς επίσης και της Περιφέρειας Κρήτης διά της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που συνεδριάζει μεθαύριο Παρασκευή, βρίσκεται αυτές τις μέρες η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πιο δύσκολο προωθούμενο οδικό έργο στην Κρήτη. Ο λόγος για το έργο αναβάθμισης του ΒΟΑΚ στο τμήμα “Καβούσι- Αυχήν Αγκαθιάς”, δηλαδή στο πιο δύσκολο κομμάτι του δρόμου από Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα προς Σητεία, που περιλαμβάνει τις συνεχείς, ζόρικες στροφές...

Βεβαίως, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, το εν λόγω οδικό έργο απέχει κατά πολύ από το να θεωρηθεί ώριμο και έτοιμο να δρομολογηθεί.

Άλλωστε, και έτοιμο να ήταν, παραμένει το “αγκάθι” του μεγάλου κόστους που δεδομένα θα έχει, λόγω γεωμορφίας και αναγκαίων μεγάλων τεχνικών έργων (όπως γέφυρες, κοιλαδογέφυρες και σήραγγες), η αναβάθμιση του σημερινού εθνικού δρόμου από Καβούσι μέχρι Αυχένα Αγκαθιάς, λίγο πριν τη Σητεία.

Ήδη, άλλωστε, από την αρχική αναγνωριστική μελέτη είχε γίνει εμφανής ο έντονος προβληματισμός, αφού περιλάμβανε πλήθος μεγάλων τεχνικών έργων και σηράγγων που απαίτησαν περαιτέρω διερεύνηση για την αποσαφήνιση της προτιμητέας χάραξης, ώστε ναι μεν να εξαλειφθούν κατά το δυνατόν οι τόσο πολλές στροφές, αλλά να μην εκτοξευτεί το εκτιμητέο κόστος στα ύψη!

Όμως, και μόνο το ότι υπάρχει κινητικότητα, και μόνο το ότι αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση των γνωμοδοτήσεων από τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς επί της περιβαλλοντικής μελέτης, είναι από μόνο του ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

Πρόκειται άλλωστε αναμφίβολα για το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο οδοποιίας που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή το ανατολικό άκρο της Κρήτης, μαζί με το επίσης κομβικό έργο της παράκαμψης της Παχιάς Άμμου μέχρι το Καβούσι. Δύο οδικά έργα που, αν υλοποιηθούν, θα μειώσουν άρδην τη σημερινή ταλαιπωρία των οδηγών και των επαγγελματιών, και συμβάλλουν στην αξιοποίηση τόσο του λιμανιού όσο και του αεροδρομίου της Σητείας, που μπορεί να αναβαθμίστηκε πριν λίγα χρόνια από πλευράς υποδομών, ωστόσο ταλανίζεται από τον σκόπελο της προβληματικής οδικής πρόσβασης...

Η ΜΠΕ του προωθούμενου οδικού έργου θα τεθεί επί τάπητος στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας΅, που έχει προγραμματιστεί για τις 5:30 το απόγευμα.

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης δεσπόζει η έκφραση γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο “Δρόμος αναβάθμισης ΒΟΑΚ στο τμήμα Καβούσι-Αυχήν Αγκαθιάς”.

Εισηγητής θα είναι ο πολιτικός μηχανικός και πρώην αντιδήμαρχος Μανόλης Λουτσέτης, ενώ η συζήτηση και η γνωμοδότηση του σώματος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι σε κάποιες πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει καταγράφονται προβληματισμοί, επιφυλάξεις και ενστάσεις επί της μελέτης...

Πλούσια η ατζέντα μεθαύριο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Μεθαύριο το πρωί, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αναβάθμισης του ΒΟΑΚ στο τμήμα “Καβούσι-Αυχήν Αγκαθιάς” θα βρεθεί στο “μικροσκόπιο” της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Η επιτροπή έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 11 το πρωί μεθαύριο Παρασκευής. Και εκεί, μεταξύ άλλων θεμάτων, θα κληθεί να γνωματεύσει θετικά ή αρνητικά επί της ΜΠΕ του συγκεκριμένου οδικού έργου.

Η ατζέντα βεβαίως της μεθαυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης είναι πολύ πλούσια. Πέρα από την ΜΠΕ για τον δρόμο “Καβούσι-Αυχήν Αγκαθιάς”, η επιτροπή θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για μια σειρά Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως μεταξύ άλλων για τα εξής:

- Οδικά τμήματα ΠΕΟ Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου και ΕΟ 92 στην Π.Ε. Ηρακλείου, με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

- Υφιστάμενο έργο “Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Κομποστοποίησης & ΧΥΤ (Α, Β & Γ φάσεις) στη θέση Κορακιά Δ.Ε. Ακρωτηρίου Δήμου Χανίων, Π.Ε. Χανίων”, από την εταιρεία με την επωνυμία ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε.-ΟΤΑ.

- Υφιστάμενη πηγή στη θέση “Πλάτανος”, Τ.Κ. Αρμένων, ιδιοκτησίας Δήμου Αποκορώνου Π.Ε. Χανίων, για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των κατοίκων των Δ.Ε. Αρμένων και Βάμου, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 3976/25-11-2019 έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΕΧΩΣ Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

- Υφιστάμενη Μονάδα Παραγωγής Έτοιμου Σκυροδέματος της εταιρείας “ΜΠΕΤΟΔΟΜΗ Ο.E.” στη θέση “ΛΑΤΖΙΜΑΣ” Δ.Ε. Αρκαδίου του δήμου Ρεθύμνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News