Οι Κρητικοί των ΗΠΑ στηρίζουν το Mathesis με δωρεά 25.000 δολαρίων

Κρήτη
Οι Κρητικοί των ΗΠΑ στηρίζουν το Mathesis με δωρεά 25.000 δολαρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανανεώνουν τον μακροχρόνιο δεσμό με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του ΙΤΕ

Συχνά ο δημιουργός και διευθυντής του Mathesis, o εξαίρετος επιστήμονας και δάσκαλος Στέφανος Τραχανάς, κάνει λόγο για την «άλλη Ελλάδα», εκείνη που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα και πρότυπο για τους πολίτες αυτής της χώρας και τους εκτός αυτής.

Και όχι απλά έχει δίκιο, αλλά το πνευματικό παιδί των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του ΙΤΕ, το Mathesis, το αποδεικνύει περίτρανα.

Δεν είναι όμως μόνο πνευματικό παιδί των ΠΕΚ, αλλά και των Κρητικών που ζουν και διαπρέπουν στην Αμερική, οι οποίοι έχουν στηρίξει το μοναδικό για τη χώρα εγχείρημα των ανοικτών και κυρίως δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων υψηλότατου επιπέδου που προσφέρουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις και συνεχίζουν να το πράττουν με τρόπο συγκινητικό.

Η νέα δωρεά από τους Κρήτες της Αμερικής, που στηρίζει το πολύτιμο έργο του Mathesis, φτάνει τα 25.000 δολάρια για αυτή τη χρονιά, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθεί και να δωρηθεί στο Mathesis ένα παρόμοιο ποσό και για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η φετινή δωρεά, που ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Κληροδοτήματος της Παγκρήτιας Ένωσης Αμερικής κ. Άννα Γιαννούλια, θα δοθεί για τη συνέχιση ενός από τα πιο επιτυχημένα μαθήματα του Mathesis με τίτλο “Ταξίδι στο Σύμπαν”, στη σειρά “Εύρηκα-Εύρηκα: Για μια πιο δημιουργική εκπαίδευση”, με την οποία το Mathesis φιλοδοξεί να ασκήσει μια μικρή θετική επίδραση στον τρόπο διδασκαλίας της επιστήμης στη μέση εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που έχει αγκαλιαστεί με θέρμη από τον κόσμο και έχει σαν βασικό στόχο να ενθαρρύνει κυρίως την ανάπτυξη της περιέργειας και τη χαρά της ανακάλυψης κι όχι την παθητική κατανάλωση έτοιμης γνώσης.

Ένα μαγικό ταξίδι

“Οδηγοί” σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στην αστρική μας οικογένεια, το σύμπαν, είναι δύο νέοι ερευνητές και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, η κ. Βάσω Παυλίδου και ο κ. Κώστας Τάσσης, καθηγητές στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι κορυφαίοι επιστήμονες είναι αυτοί που, με σημείο αναφοράς το Αστεροσκοπείο στον Σκίνακα του Ψηλορείτη και το νεοσύστατο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, αναζητούν το “Άγιο Δισκοπότηρο” της Κοσμολογίας με τρία πειράματα με τα οποία φιλοδοξούν να βρουν απαντήσεις οι οποίες θα ξεκλειδώσουν αρχαία μυστικά, από το πρώτο ταξίδι του φωτός που μεταφέρει μαζί του τα μυστικά της γέννησης των πάντων έως τις τερατώδεις μαύρες τρύπες και τα αινιγματικά πανίσχυρα ενεργητικά σωματίδια που υπάρχουν στο σύμπαν.

Δεσμοί χρόνων

Η δωρεά που έκανε ακόμα πιο λαμπρό το μέλλον του Mathesis, αποτελώντας την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, αποτελεί την ανανέωση του μακροχρόνιου δεσμού των ΠΕΚ με τους Κρήτες της Αμερικής, αφού η Επιτροπή Κληροδοτήματος της Παγκρήτιας Ένωσης Αμερικής υπήρξε ο βασικός δωρητής τους με ένα συνολικό ποσό που έφτασε στις 330 χιλιάδες δολάρια μέσα στα χρόνια.

Στα πλαίσια αυτά, η πρόεδρος της Επιτροπής Κληροδοτήματος της ΠΕΑ κ. Άννα Γιαννούλια πήρε την πρωτοβουλία για την προσέλκυση νέων χορηγιών με σκοπό τη στήριξη του Mathesis αυτή τη φορά, με το ποσό για φέτος να φτάνει τα 25.000 δολάρια.

Πρόκειται για μια δωρεά ιδιαίτερου συμβολισμού που αποδεικνύει τις στενές σχέσεις που διατηρούν οι Κρητικοί της Αμερικής με τον γενέθλιο τόπο τους και παράλληλα έναν φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο Κρητικό, μια που το “Ταξίδι στο Σύμπαν” θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου, του Κώστα Σταματάκη, πρωτεργάτη της Επιτροπής Κληροδοτήματος που στήριξε τις ΠΕΚ στα πρώτα τους κρίσιμα βήματα.

Μια παράδοση που συνεχίζει σήμερα η κ. Άννα Γιαννούλια, στηρίζοντας το Mathesis στα δικά του πρώτα μικρά βήματα.

Μάθηση:  Χωρίς καμιά κρατική ενίσχυση

Η προσφορά αποτελεί μια ιδιαίτερη αναγνώριση στο μεγάλο έργο που επιτελεί το Mathesis, καθώς έχει επιτύχει κάτι το μοναδικό για την Ελλάδα και ίσως όχι μόνο: Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων λειτουργεί χωρίς καμία κρατική ενίσχυση είτε άμεση είτε έμμεση (π.χ. μισθοί προσωπικού) και βασίζεται κυρίως σε δωρεές και τη σχεδόν συμβολική συνεισφορά των φοιτητών του για την απόκτηση του πιστοποιητικού παρακολούθησης.

Ταυτόχρονα είναι επίσης γνωστό ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων του Mathesis είναι δωρεάν, όπως δωρεάν είναι και η χορήγηση του πιστοποιητικού παρακολούθησης στους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους.

Ένα εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, για το οποίο δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος, κάτι που αποτελεί από μόνο του ένα κολοσσιαίο εγχείρημα για το οποίο οι άνθρωποι των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας νιώθουν ιδιαίτερα υπερήφανοι.

Και όπως αναφέρουν, «οι 66 χιλιάδες εγγεγραμμένοι φοιτητές του Mathesis και οι 42 χιλιάδες επιτυχείς αποφοιτήσεις από τα μαθήματα που έχει προσφέρει είναι ο τρόπος του Mathesis να πει “ευχαριστώ” στους Κρήτες φίλους του. Να μπορούν να πουν ότι η βοήθειά τους έπιασε τόπο. Ότι δημιουργήθηκε ένας δημόσιος θεσμός ταγμένος να υπηρετεί πάνω απ’ όλα την εξίσωση των ευκαιριών στην ποιοτική εκπαίδευση. Ότι το αγαθό της καλής εκπαίδευσης θα μπορεί να φτάνει σε όλους όσους το επιζητούν, ανεξάρτητα από οικονομικούς, κοινωνικούς ή γεωγραφικούς φραγμούς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News