Αγρότες: Κλιμακώνουν τον αγώνα – «Κλείνουν» τον ΕΛΓΑ

Κρήτη
Αγρότες: Κλιμακώνουν τον αγώνα – «Κλείνουν» τον ΕΛΓΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τα Πραιτώρια, μπλόκα στήνονται σήμερα στα Χανιά και μεθαύριο στα Ανώγεια.

Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν αν δεν υπάρξουν ανακοινώσεις μέτρων για τον αγροτικό τομέα που θα κριθούν ως ικανοποιητικές για τα αιτήματά τους δηλώνουν οι αγρότες στον κόμβο Πραιτωρίων, που το περασμένο Σάββατο, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, δέχτηκαν μεγάλη αντιπροσωπία από οργανωμένη επίσκεψη εργατικών σωματείων και λαϊκών φορέων του νομού Ηρακλείου.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Μάλιστα, στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων προχωρά σε συλλαλητήριο για σήμερα Τετάρτη στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στις 11 το πρωί. Ενώ στο νότιο Ρέθυμνο, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πλατάνου και Μελάμπων προχωρούν σε αγωνιστικό ραντεβού για μεθαύριο Παρασκευή, στις 10 το πρωί, στις Μάντρες.

Την ίδια μέρα βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες και στα Ανώγεια, όπου η Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων καλεί στο Δισταύρι στο μπλόκο των Ανωγείων, στις 12 το μεσημέρι!

Παράσταση διαμαρτυρίας  - Κλείνουν τον ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ, για μεθαύριο Παρασκευή, στις 10 το πρωί, οι αγρότες από τους αγροτικούς συλλόγους του νομού Ηρακλείου προχωρούν σε αποκλεισμό του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο και σε παράσταση διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «κλιμακώνουμε τον αγώνα με παρέμβαση στον ΕΛΓΑ, καλώντας και τους υπόλοιπους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού, με κύριο αίτημα την άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για απώλεια εισοδήματος λόγω καταστροφής από τον δάκο!

 Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να μην πιπιλάει την “καραμέλα” ότι ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κανονισμό του, δεν αποζημιώνει καταστροφές από τον δάκο. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να στηριχτούν οι κατεστραμμένοι ελαιοπαραγωγοί, όπως ξέρει να στηρίζει από τον κρατικό προϋπολογισμό τους διάφορους “μεγαλοκαρχαρίες” με φοροαπαλλαγές, άμεσες επιδοτήσεις και εγγυημένες αποδόσεις στις επενδύσεις τους»!

Στο μπλόκο των Πραιτωρίων παραβρέθηκαν πλήθος μικρομεσαίων αγροτών, εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Ν. Καζαντζάκης, του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής.

Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πλήθος μικρομεσαίων αγροτών, εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Ν. Καζαντζάκης, του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής.

Το καλωσόρισμα των φορέων έκανε εκ μέρους του μπλόκου ο Μανόλης Καρκαβάτσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, ενώ χαιρέτισαν οι Νικήτας Κόκκινος, μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Οικοδόμων, Θανάσης Μακαρατζής, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων-Ποτών, Ανδρέας Κριαράς, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Χαρά Λάππα, μέλος της Γραμματείας της Ομάδας Γυναικών Μοιρών (μέλος της ΟΓΕ) και Μάνος Μαμαγκάκης, μέλος της Ε.Γ. του ΜΑΣ και του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Επιστήμης Υλικών.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Φαιστού με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” Γιάννης Ζαχαριουδάκης.

Στους χαιρετισμούς των σωματείων αναφέρθηκε ότι στόχος της πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το πέρασμα της παραγωγής τους σε μεγάλους επιχειρηματίες-αγρότες, ότι ο κοινός αγώνας εργατιάς-αγροτιάς έχει σημασία να συνεχίσει γιατί τα προβλήματα είναι κοινά, κάτι που έχει μεγάλη σημασία ειδικά μπροστά στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Μήνυμα αγώνα

Με χθεσινή του ανακοίνωση, το μπλόκο Πραιτωρίων «χαιρετίζει τους συναδέλφους μας αγρότες, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις γυναίκες που στέκονται στο πλάι του δίκαιου αγώνα μας! Είναι ελπιδοφόρα η αλληλεγγύη σε τέτοιους δύσκολους αγώνες, όπως είναι ελπιδοφόρο ότι δεκάδες Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από σήμερα κλιμακώνουν τον αγώνα τους και στήνουν νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News