Ίμπρος Σφακίων: Ρίσκαραν τη ζωή τους και περπάτησαν δίπλα σε χιονοστιβάδες για να σώσουν ανθρώπους

Κρήτη
Ίμπρος Σφακίων: Ρίσκαραν τη ζωή τους και περπάτησαν δίπλα σε χιονοστιβάδες για να σώσουν ανθρώπους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το " ευχαριστώ" του περιφερειακού διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκου Λαγουδάκη,προς τους έμπειρους διασώστες που έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Μετά από μια ολονύχτια επιχείρηση, εν μέσω ψύχους και με το ύψος του χιονιού σε πολλά σημεία να ξεπερνά τα 4 μέτρα, ομάδα της 3ης ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βρυσών, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ανώπολης και εθελοντών εντόπισε στις 3 χθες τα ξημερώματα έξι εκδρομείς που χάθηκαν σε υψόμετρο 1.300 μέτρων στην Ίμπρο Σφακίων.

Οι περιπατητές, πέντε άνδρες και μία γυναίκα, από 55 έως 65 ετών, είχαν ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι προχθές Σάββατο από τα Ασκύφου, έφτασαν στην Ταύρη και στη συνέχεια στο οροπέδιο της Νιάτου, και στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στο χωριό της Ίμπρου, έχασαν τον προσανατολισμό τους.

 Μέσω του 112 ειδοποίησαν τις Αρχές στις 4 το απόγευμα και άμεσα κινητοποιήθηκαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βρυσών, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ανώπολης και δύο εθελοντές. Όταν η ομάδα διαπίστωσε τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας της επιχείρησης λόγω του όγκου του χιονιού, ζητήθηκε η συνδρομή της 3ης ΕΜΑΚ, που συνέδραμε με έξι άτομα. Στις 10 το βράδυ εντοπίστηκε το στίγμα των περιπατητών και ξεκίνησε η ανάβαση στο σημείο.

Ρίσκαραν τη ζωή τους

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Νίκο Λαγουδάκη, οι εκδρομείς δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε και τον εξοπλισμό για ανάβαση σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Για τον εντοπισμό τους, οι έμπειροι διασώστες έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

«Δυσκολεύτηκε εξαιρετικά το συνεργείο διάσωσης, το οποίο αποτελείτο από στελέχη με ιδιαίτερη εκπαίδευση και εμπειρία στους ορεινούς όγκους. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ρίσκαραν τη ζωή τους και υπερέβαλαν εαυτούς για να σώσουν αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο κ. Λαγουδάκης.

Για πολλοστή φορά, ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νησιού απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους όταν ξεκινούν πεζοπορία στους δύσβατους ορεινούς όγκους της Κρήτης και κυρίως αν έχουν άγνοια κινδύνου.

«Θέλω να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας, όταν αποφασίζουν τέτοιες περιπατητικές διαδρομές, να αναλογίζονται πρώτα απ’ όλα το θέμα της προσωπικής τους ασφάλειας. Στα 1.300 μέτρα υψόμετρο, με τέτοια χιονόπτωση, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σαν να πρόκειται να πάμε βόλτα στην πόλη».

Άναψαν φωτιά

Οι εκδρομείς είχαν ανάψει φωτιά για να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Για μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις στα χρόνια της θητείας του στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Ανώπολης έκανε λόγο, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο προϊστάμενος του κλιμακίου Σταύρος Πλυμάκης, ο οποίος έχει πάρει μέρος σε μεγάλες επιχειρήσεις στα πιο απόκρημνα μέρη των Λευκών Ορέων.

«Αυτή τη φορά συναντήσαμε μέχρι και χιονοστιβάδα. Περάσαμε από σημείο στο οποίο το ύψος του χιονιού έφτανε τα 20 μέτρα. Ήταν δύσκολο να περάσουμε τους εκδρομείς από τα σημεία αυτά και ήμασταν αναγκασμένοι να τους ανεβάζουμε στις κορυφές που δεν είχε χιόνι για να συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε ασφαλές σημείο για να τους κατεβάσουμε», είπε, περιγράφοντας την ολονύχτια προσπάθεια της ομάδας των διασωστών.

«Δεν είχαν ούτε τα στοιχειώδη»

Ο κ. Πλυμάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι εκδρομείς που ξεκίνησαν για έναν περίπατο στα βουνά των Σφακίων και κατέληξαν στα 1.300 μέτρα υψόμετρο δεν ήταν εξοπλισμένοι ούτε με τα στοιχειώδη.

«Δεν είχαν ούτε ξηρά τροφή, ούτε φακό, ούτε κάποιο όργανο κατεύθυνσης, την ώρα μάλιστα που οι θερμοκρασίες στην περιοχή ήταν πολικές. Όμως τέλος καλό, όλα καλά», τόνισε.

Για την επιχείρηση ενημερώθηκε και ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης, ο οποίος επισήμανε την επικινδυνότητα της ανάβασης και των περιπατητικών εκδρομών στα δύσβατα μονοπάτια της περιοχής, σημειώνοντας πως «ειδικά φέτος το ύψος του χιονιού στα ορεινά της περιοχής έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα».

Χθες τα ξημερώματα, με την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης κι αφού οι πυροσβέστες και οι άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ τους είχαν οδηγήσει με ασφάλεια στον επαρχιακό δρόμο των Σφακίων, στο ύψος της Ίμπρου, όπου είχαν σταθμεύσει τα αυτοκίνητά τους, οι περιπατητές ξεκίνησαν για να επιστρέψουν στη βάση τους. Ήταν όλοι καλά στην υγεία τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News