Λάδι: Πώς θα «κερδίσουν» αποζημιώσεις οι παραγωγοί

Κρήτη
Λάδι: Πώς θα «κερδίσουν» αποζημιώσεις οι παραγωγοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λεφτά υπάρχουν… για τις αποζημιώσεις - Τρόποι διεκδίκησης των ενισχύσεων προτείνονται μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”.

Βήμα-βήμα, με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια, προχωράει τις διαδικασίες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων υπέρ των Kρητικών παραγωγών ελαιολάδου η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα υπό τον πρόεδρο-καθηγητή Χρήστο Αυγουλά. Στο μεταξύ, υπάρχουν προτάσεις για την πιο έγκαιρη και πιο σωστή για τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών απορρόφηση αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που μέσω της εφημερίδας  “Ν.Κ.” δίνονται στη δημοσιότητα για την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση για τη σύσκεψη ομάδας, «αποστολή της ομάδας εργασίας (αρ. απόφ. 2834/314584) είναι η υποβολή τεκμηριωμένου φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης εξαιτίας των έκτακτων μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν τους τελευταίους και καθοριστικούς μήνες του 2019 για την ελαιοπαραγωγή».

Στην Ομάδα Εργασίας, εκτός από τον Χρήστο Αυγουλά, μετέχουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης Μανόλης Χνάρης, ο Ανδρέας Στρατάκης από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ο Ανδρέας Ντούλης από τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, η ομότιμη καθηγήτριας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αικατερίνη Χρονοπούλου και η Ελένη Τσουράκη, προϊσταμένη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα στοιχεία της Κρήτης

Όπως αναφέρεται, επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης κατέθεσε για τις εργασίες της επιτροπής συγκριτικά στοιχεία που καταδεικνύουν την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής, καθώς και τα ασυνήθιστα κλιματολογικά δεδομένα.

Η επιτροπή θα προχωρήσει στην περαιτέρω συγκέντρωση, ανάλυση και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων για την παραγωγή καθώς και τις κλιματολογικές συνθήκες, καθώς και για τα πρόσθετα αιτία που συνετέλεσαν στη φετινή κατακόρυφη πτώση της παραγωγής και της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου. Επίσης, τα μέλη της επιτροπής για τις ανάγκες της έρευνας θα έρθουν στην Κρήτη τον Φεβρουάριο, ώστε να έχουν ακριβέστερη εικόνα για την έκταση του προβλήματος.

Τέλος, ως χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του φακέλου ορίστηκε το τέλος Μαρτίου και προγραμματίστηκε η επόμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας να γίνει στις 12 Φεβρουαρίου.

«Για να υπάρξουν αποζημιώσεις»

Στο μεταξύ, υπάρχουν τρόποι διεκδίκησης αποζημιώσεων και ενισχύσεων για το σύνολο των ελαιοπαραγωγών στο νησί, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που φέρνει στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας μας ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

«Είναι μονόδρομος, πλέον, εφόσον έχει τελειώσει και η ελαιοσυλλογή κι έχουμε την πλήρη εικόνα, για να αποζημιωθούν οι άνθρωποι αξιοπρεπέστατα, να ακολουθήσουμε τα εξής: Έχουν γίνει δύο αναγγελίες του ΕΛΓΑ. Οι δύο αφορούν χαλαζόπτωση. Και η τελευταία αναγγελία αφορά ανεμοθύελλα. Οι συγκεκριμένοι ελαιοπαραγωγοί που έχουν δηλώσει αυτές τις ζημιές είναι ένα μέρος από τα 33 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που έχουμε στην Κρήτη. Επομένως το ένα “κουτάκι” των αποζημιώσεων φεύγει. Εμείς έχουμε τρία “κουτάκια” αποζημιώσεων. Το δεύτερο “κουτάκι” είναι αυτό που λέγεται “χαμένο εισόδημα”. Και ποιο είναι αυτό; Αποτυπώθηκε πλέον στο χαρτί ποιοι παραγωγοί έχουν παράγει υποβαθμισμένο ελαιόλαδο. Δηλαδή τα λεγόμενα βιομηχανικά, που έχουν πνίξει την αγορά της Κρήτης φέτος και ανέρχονται περίπου σε 40.000 τόνους»...

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης εξηγεί πως «αυτά τα βιομηχανικά ελαιόλαδα έχουν μια μείωση της τιμής. Αυτά τα λάδια μπορούν να πάνε στα de minimis. Στο πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αποζημίωσης για την επόμενη τριετία. Και έχει σήμερα ο κρατικός κουμπαράς κονδύλια ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει το δικαίωμα η χώρα μας να τα διαχειριστεί μέσα στα έτη 2020, 2021 και 2022. Επομένως, όσοι παραγωγοί έχουν βγάλει υποβαθμισμένα ελαιόλαδα λόγω κλιματικής αλλαγής θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό για να ενισχυθεί το χαμένο τους εισόδημα. Δεν είναι αποζημιώσεις. Είναι ενισχύσεις»...

Και μένει το τρίτο “κουτάκι” της δυνατότητας που έχουμε να δοθούν χρήματα στην Κρήτη. «Αυτό το τρίτο “κουτάκι” αφορά τους ελαιοπαραγωγούς που δεν μπήκαν στη διαδικασία να μαζέψουν τις ελιές τους γιατί έπεσαν και χάθηκαν λόγω πάλι της κλιματικής αλλαγής. Αυτοί, θέλοντας και μη, θα πάνε στον εμπεριστατωμένο φάκελο που θα καταθέσει η Ομάδα Εργασίας. Και απ' ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, θα είναι έτοιμος περίπου τέλος Μαρτίου. Και με τον φάκελο αυτό θα ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο βάσει του Νόμου 1308 του 2013, άρθρο Α' 221, μέσω του οποίου θα λάβουν αποζημιώσεις λόγω της

Κονδύλια: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε την Ε.Ε.»

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ επισημαίνει ότι όλα αυτά τα στοιχεία για τον κάθε παραγωγό βρίσκονται στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από την περιοδική δήλωση που έχουν καταθέσει οι ελαιουργοί. Αυτά τα στοιχεία θα μπορούν να συγκριθούν με τον αριθμό των δηλωθέντων ελαιοδέντρων κάθε παραγωγού στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων. Έτσι, μπορεί ένας παραγωγός να υπάγεται στην πρώτη κατηγορία, αλλά ταυτόχρονα να είναι δικαιούχος και από τη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία.

«Αυτοί οι τρόποι, κατά τη γνώμη μου, είναι οι πιο σωστοί. Διότι δεν μπορούμε να περιμένουμε σωστές αποζημιώσεις από τον Ν. 1308 του 2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να είναι τόσο μεγάλα τα ποσά που θα μας δώσουν. Τα μεγαλύτερα ποσά τα είχαν πάρει οι βοοτρόφοι της Ιρλανδίας, με το ύψος τους να μην ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ», καταλήγει ο κ. Χιλετζάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News