Κομπίνες μέσω διαδικτύου - Κρητικοί στα «νύχια» επιτηδείων, με κακόβουλη χρήση του viber

Κρήτη
Κομπίνες μέσω διαδικτύου - Κρητικοί στα «νύχια» επιτηδείων, με κακόβουλη χρήση του viber

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεπερνά τις 8.000 ευρώ η λεία της σπείρας που εξαπατούσε πολίτες σε Κρήτη και Σύρο - Πέντε συλλήψεις.

Ανυποψίαστους πολίτες και στην Κρήτη παγίδευσαν απατεώνες που έδρασαν μέσω της εφαρμογής Viber, καταφέρνοντας να τους αποσπάσουν το ποσό των 8.300 ευρώ! Πρόκειται για μια νέα, πολύ καλά απ’ ό,τι φάνηκε οργανωμένη απάτη μέσω ίντερνετ, που όμως δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τις αστυνομικές Αρχές της Κρήτης.

Πέντε άτομα, δύο άντρες, ηλικίας 44 και 74 ετών, και τρείς γυναίκες, ηλικίας 18, 35 και 44 ετών, φαίνεται να κρύβονται πίσω από την όλη απάτη, καθώς είχαν προβεί σε 10 υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών (8 απόπειρες και 2 τετελεσμένες) στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και της Σύρου. Πώς δρούσαν;

Οι πέντε ημεδαποί δράστες, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, έπειθαν ανυποψίαστους πολίτες να τους καταβάλουν χρήματα. Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο του 2019, τα πέντε άτομα αγόραζαν αντικείμενα από πολίτες, τα οποία θα αποπλήρωναν μέσω web-banking.

Στη συνεχεία, έστελναν στα θύματά τους, μέσω Viber, ψεύτικη φωτογραφία αποδεικτικού μεταφοράς χρημάτων, στην οποία όμως, αντί να αναγράφεται το ποσό που κόστιζε το αντικείμενο, αναγραφόταν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό. Έ

τσι, επικοινωνούσαν ξανά με τα θύματα, λέγοντάς τους πως είχαν μεταφέρει περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από την αξία των αντικειμένων, που υποτίθεται ότι αγόραζαν, και έτσι ζητούσαν την επιστροφή των “επιπλέον” χρημάτων.

Τα θύματα, τα οποία - όπως φαίνεται - δεν ήλεγχαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προκειμένου να διαπιστώσουν πως δεν είχε πιστωθεί κανένα ποσό, επέστρεφαν στους δράστες τα “επιπλέον” χρήματα, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να... “μαζέψουν” 8.300 ευρώ!

Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των πέντε ατόμων, κατηγορούμενων για απάτη, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.

Απάτες με διαγωνισμούς

Όπως αποδεικνύεται μέσα από πολύ καλά κρυμμένες απάτες, ακόμη και πίσω από κατά τ’ άλλα αθώους διαγωνισμούς, το χαοτικό διαδίκτυο κρύβει πολλές παγίδες. Οι απάτες είναι δεκάδες και πολλές φορές τόσο καλά κρυμμένες που είναι πολύ εύκολο ακόμη και για τους πιο... υποψιασμένους να πέσουν θύματα. Κατά καιρούς μάλιστα, απατεώνες “στήνουν” διαγωνισμό στο διαδίκτυο, όπου συνήθως οι συμμετέχοντες καλούνται να δώσουν τον αριθμό του κινητού τους. Συγκεκριμένα, ζητούν τη συμμετοχή σου σε έναν διαγωνισμό, σου λένε πολύ απλά ότι κέρδισες, μπαίνεις σε μια άλλη σελίδα καθώς σου ζητούν τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως κινητό τηλέφωνο και διεύθυνση. Μόλις όμως καταχωρίσεις στην πλατφόρμα το κινητό σου τηλέφωνο, εγγράφεσαι εν αγνοία σου σε συνδρομητική υπηρεσία υψηλής χρέωσης, με αποτέλεσμα την υπέρογκη χρέωση του τηλεφωνικού σου λογαριασμού.

Ωστόσο, τα κυκλώματα αλλάζουν συνεχώς μεθόδους για να εξαπατήσουν πολίτες και να τους αποσπάσουν χρήματα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Νέα μεγάλη απάτη με κουπόνια στο Viber είχε σημειωθεί πέρυσι, με αρκετούς πολίτες να πέφτουν θύματα. Στην περίπτωση αυτή, μήνυμα που διακινούταν μέσω Viber ανέφερε ότι οι καταναλωτές θα κερδίσουν κουπόνια αξίας 1.500 € στο πλαίσιο των εορτασμών για το νέο έτος, από γνωστή αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, κάτι που τελικά δεν ίσχυε από μέρους της εταιρείας.

Κατά καιρούς όμως, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εντοπίσει κι “έρευνες” που χρησιμοποιούν ονόματα γνωστών εταιρειών για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Με τις καταγγελίες από πολίτες, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για απάτες μέσω διαδικτύου να πληθαίνουν συνεχώς, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με κάθε ευκαιρία η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, που ενημερώνει τους καταναλωτές για παρόμοια περιστατικά, ενώ συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι «δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα, να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα», τονίζοντας πως «η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο».

Πολλοί οι τρόποι της εξαπάτησης-Η  Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή!

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους και με άλλους τρόπους.

 Μεταξύ άλλων, οι τρόποι που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, είναι: α) Μέσω εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες οι δράστες αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και παρεμβαίνουν σε τμήματα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ συναλλασσόμενων επαγγελματιών και εμπόρων με επιχειρήσεις (προμηθευτές ή πελάτες) στο εξωτερικό. Μόλις εντοπίσουν μηνύματα που αφορούν επικείμενη πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού, παρεμβαίνουν αποστέλλοντας απατηλά μηνύματα, από διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με τις πραγματικές. Στη συνέχεια υποδύονται υπαλλήλους της συνεργαζόμενης επιχείρησης και πείθουν τους συναλλασσόμενους να καταθέσουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί.

β) Με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Στην περίπτωση αυτή, οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματα είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποδυόμενοι τους εργαζόμενους σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Υπόσχονται υψηλές αποδόσεις μέσω τοποθέτησής τους σε εικονικές διαδικτυακές επενδυτικές πλατφόρμες και τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι εικονικές αυτές πλατφόρμες παραπλανούν τους υποψήφιους επενδυτές, παρουσιάζοντάς τους αρχικά ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, προκειμένου να τους ωθήσουν στην επένδυση μεγαλύτερων χρηματικών ποσών. Ακολούθως, όταν τα θύματα αιτούνται την ανάληψη ποσού του αρχικού κεφαλαίου ή μέρους των κερδών τους, οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία μαζί τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News