Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα: Κρίθηκε ένοχος για τον τραγικό χαμό εργαζόμενου

Κρήτη
Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα: Κρίθηκε ένοχος για τον τραγικό χαμό εργαζόμενου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποινή ενός έτους σε εκπρόσωπο εταιρείας για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 39χρονο

Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε χθες το δυστύχημα που είχε σημειωθεί πριν από περίπου 7,5 χρόνια σε εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων τσιμέντου, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, και είχε ως αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ένας 39χρονος Κρητικός.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχο τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Ο κατηγορούμενος είχε κριθεί ένοχος και σε πρώτο βαθμό για την πράξη της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελούμενη». Τότε του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 1,5 έτους.

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα στις 27 Αυγούστου του 2012, στη στέγη του κεντρικού κτηρίου του εν λόγω εργοστασίου.

Περίπου στις 9 το πρωί εκείνης της ημέρας, ο 39χρονος άνδρας - πατέρας δύο ανήλικων παιδιών - ανέβηκε στη στέγη «για να επιβλέψει αλλά και να βοηθήσει, εάν χρειαστεί, στις εργασίες καθαρισμού των ηλιακών συλλεκτών των φωτοβολταϊκών συστημάτων», εργασία που είχε αναλάβει να εκτελέσει άλλο άτομο.

Σημειώνεται ότι στη στέγη επρόκειτο να πραγματοποιηθούν εργασίες σε «πολυκαρβονικά φύλλα φωτισμού».

Εκεί είχαν τοποθετηθεί ξύλινοι διάδρομοι κυκλοφορίας, προκειμένου να «διευκολύνεται η επισκεψιμότητα σε αυτά», σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την απόφαση του εν λόγω δικαστηρίου, ο έτερος εργαζόμενος που είχε αναλάβει να εκτελέσει τη συγκεκριμένη εργασία κλήθηκε σε άλλο χώρο του εργοστασίου και κατέβηκε από την οροφή. Έτσι, ο 39χρονος πατέρας έμεινε μόνος στη στέγη.

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, «λόγω μη λήψης των απαραίτητων και αναγκαίων μέτρων από τον κατηγορούμενο για την πρόληψη ατυχημάτων, ήτοι τοποθέτηση εγκαταστάσεων ή παροχή εξοπλισμού που θα προστάτευε τους εργαζόμενους από τον κίνδυνο πτώσης (...), με αποτέλεσμα λόγω τοπικής σημειακής φόρτισης του πολυκαρβονικού φύλλου φωτισμού από το βάρος του θανόντος, ο οποίος πιθανόν παραπάτησε και έπεσε πάνω του, συμπαρασύροντας και το λάστιχο καθαρισμού, με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις συνεπεία πτώσης από ύψος, από τις οποίες, ως μόνη επενεργούσα αιτία, επήλθε ο θάνατός του».

Έπεσε από τα 7,5 μέτρα

Σύμφωνα τη συνήγορο της οικογένειας του θύματος, κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, ο εκλιπών έπεσε από ύψος περίπου 7,5 μέτρων και σκοτώθηκε ακαριαία.

Επισημαίνεται ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, τον Μάρτιο του 2018, το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Τελικά, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 1,5 έτους, με τριετή αναστολή.

Μνήμες από την τραγική υπόθεση ξύπνησαν χθες στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, όπου εκδικάστηκε η έφεση που είχε ασκήσει ο κατηγορούμενος. Ο τελευταίος κρίθηκε εκ νέου ένοχος, ωστόσο του αναγνωρίστηκε από την Έδρα και δεύτερο ελαφρυντικό (της ειλικρινούς μετάνοιας). Τελικά, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών.

Ικανοποίηση για την απόφαση «Δεν έλαβε κανένα μέτρο ασφαλείας»

Σε δηλώσεις που παραχώρησε χθες στη “Νέα Κρήτη” η συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Αλεξάνδρα Σπανάκη, ανέφερε ότι «το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε αμελής συμπεριφορά του κατηγορουμένου, ο οποίος, εκτός από την ιδιότητα του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας, είχε επιφυλάξει για τον εαυτό του και την ιδιότητα του τεχνικού ασφαλείας. Ως εκ τούτου, ήταν υποχρεωμένος εκ του νόμου, λόγω της σύμβασης αλλά και των διαμορφωμένων συνθηκών, να λάβει μέτρα ασφαλείας προς αποτροπή οποιουδήποτε αποτελέσματος εκ των κινδύνων που εγκυμονούσαν οι συνθήκες.

Εκείνος δεν έλαβε κανένα μέτρο ασφαλείας ως προς το σημείο στο οποίο ο ατυχής θανών βρισκόταν κατά τον κρίσιμο χρόνο, με αποτέλεσμα η πτώση του, η οποία συνδέεται με την έλλειψη των μέτρων ασφαλείας, να επιφέρει τελικώς αναπόδραστα τον θάνατό του. Δηλώνουμε ικανοποιημένοι από την απόφαση, γιατί έστω και την τελευταία στιγμή ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου την έλλειψη των μέτρων ασφαλείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News