Κόλπος Δερματά: «Φέρτε το έργο στο Συμβούλιο»

Κρήτη
Κόλπος Δερματά: «Φέρτε το έργο στο Συμβούλιο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίτημα από την παράταξη Ινιωτάκη, που διαμαρτύρεται για έλλειψη ενημέρωσης

Διεξοδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πολύκροτη υπόθεση του “ναυαγισμένου” έργου ανάπλασης στον όρμο του Δερματά ζητά η παράταξη “Συν+Πραξη Δημοτών Ηρακλείου”.

Ο επικεφαλής της παράταξης Πέτρος Ινιωτάκης κατέθεσε χθες επίσημο αίτημα μέσω επιστολής προς τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη.

Στην επιστολή του ο κ. Ινιωτάκης καυτηριάζει το γεγονός ότι, αντί οι παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι να λάβουν ενημέρωση επίσημη από τη δημοτική Αρχή και να συζητήσουν με θεσμικό τρόπο τις εξελίξεις γύρω από το έργο στον Δερματά, έχουν περιοριστεί σε ρόλο θεατή και κομπάρσου, πληροφορούμενοι για τις όποιες εξελίξεις και θέσεις των εμπλεκόμενων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η παράταξη “Συν+Πραξη Δημοτών Ηρακλείου” κάνει χαρακτηριστικά λόγο για ένα έργο που μπορεί να ξεκίνησε στην α' φάση του με καλές προθέσεις, ωστόσο - όπως σημειώνει - στην πορεία συνοδεύτηκε πολλά ερωτηματικά τόσο σε σχέση με τη νομιμότητα, όσο και την τεχνική επάρκεια της διαχείρισης του έργου!

Και για τον λόγο ακριβώς κατέθεσε επίσημο αίτημα, ώστε να γίνει θεσμική συζήτηση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να “φωτιστούν” σκιές και να απαντηθούν ερωτηματικά για τις μέχρι τώρα κινήσεις, καθώς και τις επόμενες.

Η επιστολή

«Σε συνέχεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, για το έργο στον κόλπο του Δερματά, και δεδομένου ότι ουδεμία ενημέρωση έχει γίνει θεσμικά στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου από τη νέα δημοτική Αρχή, για τα ουκ ολίγα εκκρεμή ζητήματα που κι εμείς μαθαίνουμε από τον τοπικό Τύπο (ενδεικτικά: αίτημα παράτασης 12 μηνών από την ανάδοχο εταιρεία, αίτημα αποζημίωσης κ.λπ.), η παράταξή μας “Συν+Πράξη Δημοτών Ηρακλείου” σήμερα ζήτησε την άμεση εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο», αναφέρει στην επιστολή του ο Πέτρος Ινιωτάκης και επισημαίνει: «Εμείς, σαν παράταξη, αναγνωρίζουμε ότι το έργο ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις, δεδομένου ότι υπήρχε για χρόνια πρόβλημα διάβρωσης στην περιοχή του όρμου του Δερματά, αλλά και ειδικότερα όταν κρίθηκε απαραίτητη η άμεση τεχνική επέμβαση, έπειτα από τις συνέπειες φαινομένων κακοκαιρίας, το 2010 και το 2014, που οδήγησαν στην ολίσθηση του πρανούς και δημιούργησαν πρόβλημα στο μέτωπο του επιχώματος.

Άλλωστε, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ομόφωνα ενέκρινε τόσο το αρχικό έργο “Αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου Δερματά” το 2016 (απόφαση 292/2016) όσο και την εκτέλεση του έργου με τίτλο “Διαμόρφωση περιοχής κόλπου Δερματά (περιοχή 2)” στα πλαίσια της “Μελέτης διαμόρφωσης της περιοχής της Ηλεκτρικής / συνοικία Αγ. Τριάδας” το 2017 (απόφαση 977/21-12-2017).

Η συνέχεια όμως έχει πολλά ερωτηματικά τόσο σε σχέση με τη νομιμότητα όσο και την τεχνική επάρκεια της διαχείρισης του έργου. Για την εκτέλεση του έργου ο Δήμος ζήτησε και έλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την εξαίρεση από την τήρηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αξιοποιώντας τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης για περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων επείγοντος χαρακτήρα. Βασική προϋπόθεση της εν λόγω εξαίρεσης είναι η υλοποίηση έργων, τα οποία απαιτούνται για την άμεση αντιμετώπιση κινδύνων. Με απλά λόγια, την υλοποίηση έργων τα οποία απαιτούνται για να σταματήσει ένα φαινόμενο επικείμενης φυσικής καταστροφής. Βασική προϋπόθεση, δε, είναι η επείγουσα απαίτηση για την υλοποίηση αυτών των έργων και η αδυναμία έγκαιρης εκτέλεσής τους σε περίπτωση τήρησης των απαιτήσεων της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς απαιτήθηκαν πέντε διαδοχικές εξάμηνες παρατάσεις, με αντίστοιχες αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί το έργο. Ή, για να ακριβολογούμε, το έργο “Αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου Δερματά” (και που κατά τη γνώμη μας αφορούσε στην έκτακτη ανάγκη) κατασκευάστηκε, αλλά στη συνέχεια απαιτήθηκε και μια δεύτερη φάση, που περιελάβανε εκτός των άλλων και έργα που δε σχετίζονται με την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών, όπως ράμπες εισόδου, ανάπτυξη πλαζ κ.λπ.».

Κομβικό σημείο: Ο χαρακτηρισμός του έργου...

«Κομβικό σημείο της διαδικασίας (κατά την άποψή μας) είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής σε λιμένα (τουριστική μαρίνα στον κόλπο του Δερματά) και η εκτέλεση έργων στη χερσαία ζώνη αυτού - που “αποφεύγει” την εμπλοκή της Κτηματικής Υπηρεσίας και τις αντίστοιχες εγκρίσεις. Με αυτή τη λογική πρέπει να επισημανθεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου έλαβε στις 19/4/2019 “Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις” από την Περιφέρεια Κρήτης. Από αυτό αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζει το έργο ως έργο και δραστηριότητα της κατηγορίας Β της 3ης Ομάδας “Λιμενικά έργα” του παραρτήματος III της υπ’ αριθμ. 1958/2012 Υπουργικής Απόφασης (δηλαδή ως έργο ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής με εμπλουτισμό/προσάμμωση ακτής χωρίς υποστηρικτικά παράκτια έργα και όχι ως αμιγές έργο προστασίας ακτής από διάβρωση). Απλούστερης δηλαδή (κατά την άποψή μας) αδειοδότησης από την αρμόζουσα - ενώ τα έργα ανάπλασης δεν εμπεριέχουν την έκτακτη ανάγκη και δε θεωρούνται (κατ’ ανάγκην) έργα επείγοντος χαρακτήρα», καταλήγει ο επικεφαλής της παράταξης “Συν+Πράξη Δημοτών Ηρακλείου”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News