Κρήτη

Η διάσκεψη του Βερολίνου και ο αποκλεισμός της Ελλάδας στις «Αντιθέσεις»

Κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου, που θα επιχειρήσει να βάλει ένα τέλος στις εχθροπραξίες στη Λιβύη με τη συμμετοχή των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, η εκπομπή «Αντιθέσεις» και ο Γιώργος Σαχίνης φιλοξένησαν σημαντικούς καλεσμένους οι οποίοι άνοιξαν τα χαρτιά τους και επιχειρηματολόγησαν για το τι σημαίνει ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την Διάσκεψη.

Παράλληλα, σχολίασαν και αποδόμησαν το επιχείρημα της Γερμανίας για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει στη διάσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή το κριτήριο συμμετοχής ήταν να συμμετέχουν κράτη και οργανισμοί που ασκούν άμεσα επιρροή στα δρώμενα στη Λιβύη και μπορούν να συμβάλλουν στο τέλος των εχθροπραξιών.

Την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου και τι τελικά σημαίνει αυτός ο αποκλεισμός και την παρουσία της χώρας μας δια αντιπροσώπων, εξέφρασε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του παν. Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την στάση της Γερμανίας και άμεσα επηρεασμένη από την στενή συνεργασίας της με την Τουρκία.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου είπε κατηγορηματικά ο Σταύρος Λυγερός, εξηγώντας πως η Γερμανία θεωρεί αποδεδειγμένα την Ελλάδα μια μεταμοντέρνα αποικία της για την οποία μπορεί να αποφασίζει χωρίς αυτήν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Διπλωματικό λάθος χαρακτήρισε ο καθηγητής Διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου Μακεδονίας την απόφαση της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη διάσκεψη της Κυριακής στο Βερολίνο δίνοντας την δική του ερμηνεία για το πώς θα μπορούσε η χώρα μας να ήταν ισότιμος συνομιλητής εάν είχε εμπλακεί στις συμπλοκές της Λιβύης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια