Πώς ένας εργαζόμενος μπορεί να γίνει... αγρότης - Αναλυτικά τα βήματα

Κρήτη
Πώς ένας εργαζόμενος μπορεί να γίνει... αγρότης - Αναλυτικά τα βήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται έξτρα εισόδημα από τη γη – Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος για να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των αγροτών

Στον λογιστή του θα πει «θέλω να παράγω προϊόντα και να τα διαθέτω νόμιμα στην αγορά. Θέλω τιμολόγια στο όνομά μου ως αγρότης ειδικού καθεστώτος»... Ο λόγος για έναν σύγχρονο εργαζόμενο στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ζήσει με τον μισθό που παίρνει... και αποφασίζει να ασχοληθεί τα σαββατοκύριακά του και τις ημέρες των αδειών του με τη γη.

Όπως εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «πλέον δε θα χρειάζεται ο ίδιος να κάνει τίποτα. Θα το πει στον λογιστή του και ο λογιστής του θα κάνει μια απλή διαδικασία μέσω της φορολογικής του δήλωσης»...

Όμως από το σημείο εκείνο και μετά, αρχίζουν τα προβλήματα. Η απόφαση αυτή μόνο εύκολη δεν είναι, αξίζει όμως πραγματικά να ασχοληθεί αυτός ο εργαζόμενος με τη γη του, εφόσον βέβαια πληροί βασικές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ξεκαθαρίζει ότι «με τις παλιές νομοθεσίες αυτό δεν ήταν εύκολο. Αλλά σήμερα που μιλάμε, ετοιμάζονται από την κυβέρνηση κάποια νομοσχέδια που απαλλάσσουν από φορολογία τους καινούργιους παραγωγούς. Αλλά ο κάθε ένας που ενδιαφέρεται θα πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του στις νέες εξελίξεις.

Πάντως, αν λάβουμε υπόψη τους νόμους των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν πολύ δύσκολο να γίνει κάποιος παραγωγός προϊόντων, γιατί όχι μόνο δεν τον επιβράβευαν, αλλά, αντίθετα, τον τιμωρούσαν κι από πάνω»...

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει τους δυσβάσταχτους φόρους. «Είχαμε βαριά φορολογία. Είχαμε παραπάνω ΦΠΑ. Και παραπάνω ΕΦΚΑ.

Οπότε οι παραγωγοί δούλευαν “άδικα των αδίκων”. Τον συνέφερε περισσότερο να δηλώνει άνεργος, να μην παράγει τίποτα και να παίρνει ένα επίδομα. Αυτή η κατάσταση υπήρχε. Και γι’ αυτόν τον λόγο έγινε και ο ξεσηκωμός των αγροτών. Διότι ο νόμος του Κατρούγκαλου ήταν μια τρομερή ανοησία. Δηλαδή σου έλεγε ότι “ξέρεις κάτι; Μην παράγεις για να παίρνεις επίδομα”. Εάν παρήγαγες, διωκόσουν κατευθείαν»!

Πού να απευθύνεται;

Ένας λοιπόν εργαζόμενος που επιθυμεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των αγροτών, πού πρέπει να απευθυνθεί; Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καλεί τους ενδιαφερόμενους να ενημερώνονται καθημερινά γιατί έρχονται νομοθετικές αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση: «Απευθύνεσαι στον λογιστή σου και βγάζεις τιμολόγια. Δε χρειάζεται τίποτε άλλο. Πλέον απλοποιούνται τα πράγματα. Για να παράγεις προϊόντα δε χρειάζεσαι ειδική άδεια».

Βέβαια, δεν είναι μια απόφαση εύκολη για κάθε άνθρωπο, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή. «Αυτή τη στιγμή για να επιβιώσει ένας άνθρωπος στην ουσία πρέπει να παράγει αγροτικά προϊόντα και να κάνει κι άλλες δουλειές. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά το 1950, που ξεκίνησε η οικοδομή στην Αθήνα, είχαμε πάρα πολλούς αγρότες της Κρήτης που καλλιεργούσαν τη γη τους και ανέβαιναν και στην Αθήνα και δούλευαν στην οικοδομή. Αλλά αυτό το βλέπουμε περισσότερο από τη δεκαετία του ’60 και του ’70 να συμβαίνει. Και σήμερα ειδικά χρειάζεται να κάνεις δύο δουλειές για να τα βγάλεις πέρα. Αλλά αυτόν που κάνει μια άλλη δουλειά και προσπαθεί μέσα στα σαββατοκύριακα να καλλιεργήσει και τη γη του για να βγάλει προϊόντα, πρέπει το κράτος να τον στηρίξει. Και όχι να τον κυνηγάει. Από ’κει και πέρα είναι θέμα δικό του να βρει αγορές για να διαθέσει τα προϊόντα του»...

Τι ισχύει σήμερα

Με βάση πάντως τα όσα ισχύουν σήμερα (από τη νομοθεσία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ), στο ειδικό καθεστώς αγροτών εντάσσονται οι αγρότες οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των 15.000 ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των 5.000 ευρώ.

Τα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνονται σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να συντρέχουν και τα δύο, προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς.

Με βάση το νομικό αυτό πλαίσιο, διευκρινίζεται ότι και οι αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 ευρώ, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών, εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τονίζει στο σημείο αυτό ότι «αλλάζουν πολλά πράγματα από τώρα και μετά. Και, μεταξύ των άλλων, πληροφορούμαστε και την προώθηση της πλήρους απαλλαγής φορολογίας για τους νέους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Βρισκόμαστε σε αναμονή»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News