Λάδι: Αποζημιώσεις, αλλιώς κινητοποιήσεις

Κρήτη
Λάδι: Αποζημιώσεις, αλλιώς κινητοποιήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινό μέτωπο από τους αγροτοσυνδικαλιστές του Ηρακλείου, που διεκδικούν αποζημιώσεις για την καταστροφή στο ελαιόλαδο

“Μέτωπο” διεκδικήσεων, με ορατό το ενδεχόμενο να... «ξαναγίνουμε ένα κακό όνειρο για την κυβέρνηση» όπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης, εμφάνισαν προς την κοινή γνώμη χθες, μέσα από κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, οι εκπρόσωποι της ΕΑΣΗ, της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, της ΟΑΣΝΗ και του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς.

 Ξεκαθάρισαν ότι θα είναι όλοι μαζί ενωμένοι και παρόντες και θα παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις, από τη θωράκιση της Κρήτης με ένα νέο πρόγραμμα δακοκτονίας, μέχρι την ενδιάμεση στήριξη του συνόλου των ελαιοπαραγωγών από το πρόγραμμα De minimis, καθώς και τις μεταγενέστερες εξελίξεις που σηματοδοτεί η δράση της εθνικής επιτροπής, που διεκδικεί σημαντικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω κλιματικής αλλαγής!

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος ως αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης ήταν καταπέλτης: «Όλοι μαζί διεκδικούμε αποζημίωση, στήριξη ελαιοπαραγωγού και ελαιολάδου. Το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα είναι οι αποζημιώσεις.

 Η υποβάθμιση του προϊόντος. Οι τιμές που είναι πάρα πολύ χαμηλές. Αλλά και η επόμενη μέρα που σημαίνει “δακοκτονία-νέος τρόπος εφαρμογής”.

Σήμερα είμαστε εδώ. Διεκδικούμε και τα τρία άμεσα, όλοι μαζί, ενωμένοι. Και κουνάμε το δάχτυλό μας στον υπουργό. Εμείς ζητάμε αποζημίωση. Με ποιον τρόπο; Είναι δικό τους θέμα. Εμείς έχουμε τις προτάσεις μας. Αν θέλουν να τους τις θέσουμε επίσημα, ας μας καλέσει ο υπουργός κι εμείς θα του τις καταθέσουμε ενωμένοι ως Κρήτη».

«Κυρίαρχο ζήτημα όλων μας είναι να δούμε πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό για τους αγρότες, σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο», είπε στη συνέχεια, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς. «Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή και όλα αυτά που συνετέλεσαν στην υποβάθμιση του προϊόντος είναι ζητήματα που κάνουν επιτακτική την ανάγκη να δράσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου και να αποζημιώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους ελαιοπαραγωγούς, γιατί δεν μπορούν να καλλιεργήσουν για τη νέα χρονιά. Θεωρώ ότι όλοι μαζί είμαστε αποφασισμένοι, αν το υπουργείο δε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν αποζημιώσει γρήγορα τους παραγωγούς, να προχωρήσουμε όπως μπορούμε και όσο πιο δυναμικά μπορούμε και σε κινητοποιήσεις, για να δείξουμε ότι είμαστε “ζωντανοί”, υπάρχουμε στην ύπαιθρο και θέλουμε να είναι δίπλα μας το υπουργείο»...

«Θα ξαναγίνουμε ένα... κακό όνειρο»

Σκληρή δήλωση έκανε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. «Η εμφάνισή μας εδώ δείχνει ότι υπάρχει σύμπνοια, συναίνεση, συμπόρευση και συνεργατισμός ακόμα... που κάποιοι θεωρούν ότι είναι ένα “κακό όνειρο”. Μπορεί να ξαναγίνουμε ένα “κακό όνειρο” για κάποιους. Να το ξέρουν... Ο κόσμος της Κρήτης και γενικότερα όλοι οι αγρότες έχουμε πολλά προβλήματα... Τα οποία έχουν δημιουργηθεί από κακές διαχειρίσεις κάποιων διαδικασιών, αλλά και από την κλιματική αλλαγή. Σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε τα προβλήματα του λαδιού. Να δούμε πώς θα πάμε παρακάτω. Τι μπορούμε να αλλάξουμε. Τι μπορούμε να διορθώσουμε. Και με ποιο τρόπο μπορούμε να πιέσουμε ούτως ώστε να υπάρξει οικονομική ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς για το χαμένο εισόδημα που υπέστησαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Κάποιοι λένε για την κακή δακοκτονία. Δε θα διαφωνήσω. Δεν είναι όμως και δικό μας το πρόβλημα. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τις διαδικασίες, να τις συντομεύσει, ώστε να υπάρξουν άμεσα οικονομικές ενισχύσεις προς τους παραγωγούς για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω»...

«Υπάρχει μεγάλη φτώχια»  - Ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ η ζημιά

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης υπενθύμισε ότι είχε εξαρχής προβλέψει ότι από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά θα άρχιζαν να έβγαιναν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης του κόσμου από την καταστροφή του ελαιολάδου και της αμπελουργίας, που μαζί με το “κανόνι” της Thomas Cook σημαίνουν συνολικά για την κρητική οικονομία ζημιές που πρέπει να ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

«Μόνο στο ελαιόλαδο η ζημιά υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρώ ότι πρέπει παρθούν άμεσα μέτρα. Είμαι υπέρμαχος της ομάδας που στήθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να δημιουργηθεί φάκελος. Ήταν από πέρυσι και δικό μας αίτημα για το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Οι ευθύνες ανήκουν σε όλο το πολιτικό σύστημα. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Χρειάζεται ενότητα απ’ όλους. Εμείς το πρόβλημα με τον δάκο το ξέραμε. Αλλά από ’κει και πέρα το ελαιόλαδο είναι στα αζήτητα. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Και καλούμε την κυβέρνηση, πέρα από το θέμα του φακέλου, να προχωρήσει και σε έκτακτα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών»...

«Θέλουμε το κράτος να σταθεί δίπλα μας. Ο παραγωγός δε φταίει γι’ αυτό που έγινε. Ζητάμε λοιπόν από το υπουργείο να μας στηρίξει για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά, που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι τον Σεπτέμβριο όλα μας φαινόταν πάρα πολύ καλά. Αλλά από ’κει και μετά, μέσα σε ένα μήνα, καταστράφηκαν τα πάντα», σημείωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Τάσος Βρέντζος.

Παρέμβαση Κεγκέρογλου: «Οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν λύσεις»

Την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στην οποία οδηγήθηκε η ελαιοκαλλιέργεια και οι ελαιοπαραγωγοί, και η οποία αποτυπώνεται στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ελαιολάδου, ζήτησαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, Ανδρέας Πουλάς και Βασίλης Κεγκέρογλου με τις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν.

Κατά τη συζήτηση ανέπτυξαν συγκεκριμένες προτάσεις και ζήτησαν πρωτοβουλίες και λύσεις από το υπουργείο για την ανακούφιση των παραγωγών.

«Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περιορίστηκε σε διαπιστώσεις και ευχολόγια, δηλώνοντας άγνοια για τις εναρμονισμένες πρακτικές και τις “ελληνοποιήσεις” ελαιολάδου, αλλά και αδυναμία να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για τη στήριξη της τιμής του ελαιολάδου, αποδεχόμενος ουσιαστικά και υιοθετώντας την ασύδοτη λειτουργία της αγοράς», σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Συγκεκριμένα δεν απάντησε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής:

* Να ζητήσει τη συνδρομή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (σε Ελλάδα-Ευρώπη) για το ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών.

* Να προχωρήσει σε εντατικούς εργαστηριακούς ελέγχους για την “ελληνοποίηση” ελαιολάδου από τρίτες χώρες.

* Να αξιοποιήσει τις δυνατότητες από την Ε.Ε., τόσο για τις αποζημιώσεις που μπορούν να διεκδικηθούν, όσο και για τη στήριξη της τιμής.

Το μόνο που μάθαμε ήταν ότι ο περιβόητος φάκελος της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για αποζημιώσεις της περυσινής χρονιάς ήταν μια ατεκμηρίωτη (όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σκρέκας) επιστολή που απορρίφθηκε συνοπτικά.

Το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στον αγώνα για τη στήριξη των παραγωγών, την ενίσχυση του εισοδήματός τους και την εφαρμογή υγιών κανόνων στην αγορά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News