Κρήτη

Πέθανε ο Κρητικός καταδρομέας Στυλιανός Γρηγοράκης

Το τελευταίο αντίο λένε συγγενείς και φίλοι στη Λεμεσό

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του Έλληνα καταδρομέα Στυλιανού Γρηγοράκη που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών την Κυριακή. Είχε πολεμήσει στην Κύπρο το 1974 κατά την διάρκεια της τουρκικής απόβασης στο νησί. Ο Κρητικός καταδρομές είχε βασανιστεί από τους Τούρκους, δραπέτευσε και κρύφτηκε σε σπηλιά για ένα χρόνο.

Το 1964 ο Γρηγοράκης υπηρέτησε σύμφωνα με τη mixanitouxronou.gr στην ΕΛΔΥΚ, παντρεύτηκε στην Κύπρο και έκτοτε ζούσε μόνιμα στο νησί. Τελευταίο αντίο στον καταδρομέα την Τετάρτη το μεσημέρι στην Εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα στον Συνοικισμό Αγίου Ιωάννη στην Λεμεσό.

Η συγκλονιστική ζωή του Στέλιου Γρηγοράκη Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974 ο Στέλιος Γρηγοράκης, ο οποίος είχε καταταγεί ως εθελοντής στην ΕΛΔΥΚ, συνελήφθη μαζί με ακόμη 15 στρατιώτες στο Ριζοκάρπασο, από τον τουρκικό στρατό και οδηγήθηκε σε κέντρο κράτησης, όπου και βασανίστηκε ανελέητα, προκειμένου να αποκαλύψει αμυντικά σχέδια των Ελλήνων. Οι Τούρκοι τον βασάνισαν φριχτά, μέχρι που δεν μπορούσε ούτε να επικοινωνήσει ούτε να αντιδράσει, όμως ο Ελλαδίτης δε λύγισε. Τότε, ένας Τούρκος αξιωματικός βλέποντας την κατάστασή του, διέταξε να τον αφήσουν και να τον μεταφέρουν σε φυλακή. Τότε, ο Γρηγοράκης βρήκε την ευκαιρία και με όσο κουράγιο του απέμενε κατάφερε να πετάξει την τσίγκινη οροφή και να δραπετεύσει. Έπειτα, κρύφτηκε σε μια σπηλιά κοντά στην Κώμα του Γιαλού, όπου και παρέμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, τον βοήθησε ένας ελληνοκύπριος βοσκός, ο Βασίλης Λοϊζου από τη Λεονάρισσα, ο οποίος του έφερνε φαγητό και νερό, με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής. Κάποια στιγμή, η οικογένεια του βοσκού πληροφόρησε τον Ανδρέα Ματσουκάρη, προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων, για τον εγκλωβισμένο Γρηγοράκη.

Έτσι, στις 7 Αυγούστου του 1975, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Ανδρέας Ματσουκάρης και ο προϊστάμενος του Ερυθρού Σταυρού μετέβησαν με ένα αυτοκίνητο στο σημείο της σπηλιάς. Εκεί βρήκαν τον εξαθλιωμένο 29χρονο Κρητικό και αφού βεβαιώθηκαν ότι είναι καλά, τον μετέφεραν πίσω στην οικογένειά του που μέχρι εκείνη τη στιγμή τον είχε για νεκρό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια