Κρήτη

«Καμπανάκι» για καταρροϊκό πυρετό αιγοπροβάτων - Ανησυχία για κτηνοτρόφους

Σήμα κινδύνου για ζημιές στα αιγοπρόβατα της Λέσβου έχει σημάνει τον τελευταίο καιρό λόγω έξαρσης σε καταρροϊκό πυρετό

Τα νέα κρούσματα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ορότυπο 4 και όχι τον 16 που καταγράφηκε εκ νέου το 2014 στο νησί, το οποίο βρίσκεται επί της ουσίας σε καραντίνα από το 2011.

Κι ενώ με τον καταρροϊκό έχουν ψοφήσει ήδη αρκετά πρόβατα, στο νησί εμφανίστηκαν πρόσφατα και εστίες του πυρετού Q των αιγοπροβάτων. Μια ασθένεια που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής και επιφέροντας μείωση των αποδόσεων.

Οι κτηνοτρόφοι είναι απογοητευμένοι. Και ζητούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξής τους. Σημειώνεται ότι η καραντίνα στην οποία έχει τεθεί το νησί αφορά μόνο τη διακίνηση ζώντων ζώων εκτός νησιού και όχι των σφαγίων.

Η γρίπη των πτηνών

Την ίδια ώρα, εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N8 σε μεγάλο αγρόκτημα με γαλοπούλες στη βορειοδυτική περιοχή της Ουγγαρίας, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας.

Όλα τα πουλερικά που εκτρέφονται στο αγρόκτημα, περισσότερα από 50.000, θα πρέπει να θανατωθούν, ενώ θα ληφθούν και άλλα προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας από τον Οκτώβριο του 2016 έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη αυξημένος αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών γρίπης Α (Η5Ν8) σε άγρια πτηνά και πουλερικά, οικόσιτα και εκτροφής.

Αποθήκη και φορέας του ιού γρίπης Η5Ν8 είναι κυρίως τα υδρόβια άγρια πτηνά, όμως έχει εντοπιστεί και σε άλλα είδη πτηνών, μη υδρόβια. Πρόκειται για στέλεχος υψηλής παθογονικότητας για τα πτηνά, με σοβαρές επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, αλλά και δυνητικούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί διεθνώς μόλυνση στους ανθρώπους.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια